İsveç Enerji Bakanı Farmanbar: Enerjiye Bitcoin’den Daha Faydalı Şeyler İçin İhtiyacımız Var

İsveç, kripto madencileri tarafından kullanılan enerjiyi ülkede daha fazla istihdam yaratacak operasyonlara yönlendirmek istediğini açıkladı.

İsveç Enerji Bakanı Khashayar Farmanbar Bloomberg’e verdiği demeçte, “Dürüst olmak gerekirse enerjiye Bitcoin'den daha faydalı şeyler için ihtiyacımız var.” dedi.

Farmanbar, çelik fabrikaları gibi istihdam yaratan projelere elektrik sağlamanın, yüksek miktarda güç kullanan Bitcoin madencilerinden daha önemli olduğunu söyledi. Farmanbar madenciliği engellemek için ne gibi önlemler alabileceğini söylemekten ise kaçındı.

Kasım 2021’de İsveçli düzenleyiciler, Avrupa'nın 1,5C Paris iklim hedefine ulaşmak için Bitcoin madenciliğini yasaklaması gerektiğini söylemişlerdi. Enerji tüketiminde ciddi artışlar gözlemlediklerini belirten İsveçli yetkililer, Avrupa Birliği’ne yüksek miktarda enerji tüketen kripto madenciliği yasaklaması gerektiği konusunda bir tavsiyede bulunmuştu.

İsveç Çevre Koruma Ajansı Başkanı Björn Risinger ve İsveç Mali Denetleme Kurumunun başındaki isim olan Erik Thedeen, İsveç’te 2021 yılı içinde Bitcoin madencilik faaliyetleri kapsamında 200.000 bireysel elektrik tüketicisinin kullanımına eş değer enerji tüketildiğini belirtmişti.

Bitcoin madenciliğine yönelik İsveçli yetkililerin yaptığı bu açıklamaya benzer şekilde Ocak 2022’de Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu Başkan Yardımcısı tarafından da yorumda bulunulmuştu.