Kama (Takoz) Formasyonu Nedir?-banner-imageAkademi

Kama (Takoz) Formasyonu Nedir?

Yükselen ve Alçalan (Düşen) Kama formasyonu, kripto paralar ve birçok farklı finansal varlığın teknik analizinde yaygın olarak kullanılan bir formasyon çeşididir. Fiyatın aşağıya veya yukarıya daralan bir eğilimle ilerlemesi ile oluşur. Kama formasyonunda ilgili finansal varlığın grafik seyrinin tersi yönde bir kırılma yapması beklenmektedir. Kama formasyonu iki farklı türde ortaya çıkabilmektedir.

Yükselen Kama Formasyonu

Yükselen kama formasyonu, dipte geniş fiyat hareketiyle başlayan ve fiyatlar yükseldikçe daralan özel bir kama formasyonudur. 3-6 aylık bir süre içinde oluşur ve fiyat direnç görevi gören üst trend çizgisi ile destek görevi gören alt trend çizgisi arasında oynaklık gösterir. Periyot ilerledikçe destek ve direnç çizgileri birbirine yaklaşır ve fiyatı sıkıştırır. Yükselen kama ivme kaybettiği ve düşüşe daha elverişli olduğu için yatırımcılar tarafından düşüş sinyali olarak yorumlanır.

Alçalan (Düşen) Kama Formasyonu

Alçalan (Düşen) Kama formasyonu, alıcıların giderek daha agresif hale geldiğini ve düşen bir trendin içinde bile fiyatları yukarı çekmeye çalıştıklarını gösterdiği için yukarı yönlü bir dönüş formasyonu olarak kabul edilir. Alçalan (Düşen) Kama formasyonu genellikle uzun bir düşüş trendinin ardından oluşur. Formasyonu tanımlayan iki trend çizgisi, ilgili finansal varlığın fiyat hareketi boyunca çizilir. Yükselen kama formasyonunda olduğu gibi, süreç ilerledikçe bu iki trend çizgisi birbirlerine yaklaşır ve fiyatı sıkıştırır. Formasyon tamamlandığında, alıcılar daha da agresifleşir ve fiyat üst trend çizgisini yukarı doğru kırar, trend çizgisinin kırılması yatırımcılar tarafından yukarı yönlü bir çıkış olarak yorumlanır