Kazakistan’da Kripto Para Madenciliğine İlişkin Yeni Düzenleme Geldi

Kripto para madenciliğinin yaygın olarak yapıldığı ülkelerden biri olan Kazakistan’da kripto para madenciliğini sıkılaştıran vergi ve lisans odaklı yasa tasarısı kabul edildi.

Kabul edilen düzenlemeler madencilik ekipmanı için yeni bir elektrik satın alma planının yanı sıra güncellenmiş lisanslama ve vergilendirme planlarını kapsıyor. Ülkedeki yeni kurallara göre kripto para madencileri kamu şebekesinden sadece ihtiyaç fazlası olması halinde ve sadece bir borsa platformu olarak faaliyet gösteren KOREM (Kazakistan Elektrik ve Enerji Piyasası Operatörü) aracılığıyla elektrik satın alabilecek. Bu alımlar KOREM’de açık artırma usulüyle yapılacak. Ayrıca bireyler ve şirketler için de kripto para üzerinden vergilendirmeler başlayacak.

Çin'in 2021 yılında kripto para madenciliğini yasaklama kararını açıklamasıyla birlikte sektör, ülkenin komşusu Kazakistan'da hızla genişlemeye başladı. Uluslararası forum Digital Bridge 2022'de konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan'ı dijital teknoloji, kripto para ekosistemi ve yasal madencilik alanında lider yapma vizyonunu paylaşmıştı. Tokayev, "Daha ileri gitmeye hazırız. Bu finansal enstrüman daha da uygunluğunu ve güvenliğini gösterirse, kesinlikle tam yasal tanınma alacaktır." ifadelerini kullanmıştı.