Kazakistan, Kripto Madencilik Vergisini Artırıyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, kripto madencilerinden alınan vergilerin arttırılması için vergi kanununda yapılan değişiklikleri imzaladı.

İmzalanan yasa tasarısı, ülkedeki kripto madencilerine daha yüksek vergi oranları getirdi. Söz konusu tasarıya göre madencilik vergileri Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimleri madenciliğine yaparken kullanılan elektriğin ortalama fiyatı ile bağlantılı olacak.

Ülkede kripto para madenciliği faaliyetleri için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan işletmeler en düşük vergi oranı üzerinden vergilendirilecek. Nitekim sayaç arkası tüketime örnek olarak kendi elektriğini kullanan madenciler kWh başına 10 tenge vergi öderken, kendi ürettikleri yenilenebilir enerjiyi kullananlar kWh başına 1 tenge ödeyecek.

Söz konusu değişiklikler 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kazakistan, Çin’den gelen kripto madencilerinin akınının etkisi ile ve aynı zamanda ülkedeki altyapı arızaları nedeniyle 2021 sonbaharından bu yana ciddi elektrik kesintileriyle uğraşıyor. Mart ayında Kazakistan, 193 milyon dolar değerinde 67.000 makineye el koyarak 106 madenin kapatıldığını duyurmuş, Mayıs 2022'de Kazakistan hükümeti kripto madencilerinin faaliyetlerini yetkililere kaydettirmelerini istemişti.

Öte yandan Kazakistan başkenti Nur-Sultan'a kripto borsalarını getirmeye çalışıyor. Ülke, 2018'de başlatılan ve bir Orta Asya finans merkezi olmak üzere tasarlanan Astana Uluslararası Finans Merkezi'nde (AIFC) kripto para borsalarının kurulması ve işletilmesi için pilot bir projeyi test etmeyi amaçlıyor.