Kısa Pozisyon Sıkıştırması (Short Squeeze) Nedir?-banner-imageAkademi

Kısa Pozisyon Sıkıştırması (Short Squeeze) Nedir?

Kısa Pozisyon Sıkıştırması (Short Squeeze) terimi, açığa satılmış herhangi bir finansal varlığın fiyatında piyasadaki arz eksikliği sebebiyle yaşanan sert bir artışın ardından, kısa pozisyon (short) açmış yatırımcıların, zarar etme ihtimaliyle pozisyonlarını kapatmalarını ifade eder. Beklenmedik bir şekilde yükselen fiyatlar, kısa pozisyon sahiplerini pozisyonlarını kapatmak için varlığı daha yüksek bir fiyata geri almaya zorlar. Alış baskısında ani bir artış olduğunda ortaya çıkar. Talebin artması, fiyatların daha da yükselmesine neden olur ve Kısa Pozisyon Sıkıştırması olarak bilinen bir kısır döngü meydana getirir. Short Squeeze için yatırımcılar arasında “Shortları Ezmek”, “Shortları Sıkıştırmak” gibi benzetmeler de kullanılmaktadır.

Bir Örnek: Gamestop Olayı

Bir Kısa Pozisyon Sıkıştırması örneği ele alalım. 2021 yılında GameStop hisse senedi fiyatı, birkaç büyük yatırım fonunun hisse senedine kısa pozisyon açması nedeniyle oldukça düşük bir fiyat aralığında seyretmekteydi. Reddit'in popüler bir finans topluluğu olan WallStreetBets'in üyeleri, GameStop hisse senedini satın almaya başladılar ve hisse senedi fiyatını hızla yükselttiler. Yükselen fiyatlar, kısa pozisyon sahiplerinin zarar etmelerine neden oldu ve pozisyonlarını minimum zararla kapatmak ve ortalama düşürmek için hisse senedi satın almak zorunda kaldılar. Talep arttıkça, hisse senedi fiyatı daha da yükseldi. Bu durum kısa pozisyon sahiplerinin daha fazla zarar etmesine neden oldu. GameStop hisse senedi fiyatı, birkaç gün içinde büyük oranda artarak tarihi bir rekor kırdı. Kısa Pozisyon Sıkıştırması dediğimiz bu olay, finans dünyasında büyük yankı uyandırdı ve piyasalarda önemli bir tartışma konusu haline geldi.

Finansal piyasalarda her şey her zaman teknik göstergeler ile uyumlu hareket etmeyebilir. Genel olarak tüm analiz yöntemleri ya da bireysel olarak belirlenen stratejilerin kesin sonuç vermeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır.