Kripto Para Yakım İşlemi (Coin - Token Burn) Nedir?-banner-imageAkademi

Kripto Para Yakım İşlemi (Coin - Token Burn) Nedir?

Bitexen olarak BTXN Token’da her ay gerçekleştirdiğimiz kripto para yakım işlemi, kripto para sektöründe yaygın olarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Kripto para yakım işlemi, belirli bir miktardaki kripto parayı dolaşımdan kalıcı bir şekilde çıkarmak ve toplam arzı düşürmek amacıyla yapılmaktadır. Bu işlem ile dolaşımdaki token miktarı azaltılarak deflasyonist bir anlayış benimsenir. Dolaşımdaki token miktarı azaldıkça mevcut token değerinin uzun vadede artması beklenmektedir.

Yakım işleminde kastedilen, kripto paraların tekrar erişilemeyecek ve kullanılamayacak hale getirilmesidir. Gerçek anlamda bir yakım söz konusu değildir. Yakımlar, kripto paraların geçersiz (private key’leri bulunmayan) yakım adreslerine gönderilerek gerçekleştirilmektedir. Bu işlemin geri dönüşü yoktur. Yakım adreslerine gönderilen kripto paralar hiçbir şekilde tekrar dolaşıma dahil olamaz.

Kripto Para Yakım İşlemi (Coin - Token Burn) Neden Yapılır?

Kripto para yakım işleminde ana amaç bahsettiğimiz gibi kripto para üzerinde değer artışı sağlamak ve yatırımcıların kripto parayı ellerinde tutmasını sağlamaktır. Teorik olarak dolaşımda daha az kripto paranın bulunması, kripto para değerinin artmasına yol açacağı varsayılmaktadır. Bir diğer sebebi ise ICO’lar sırasında satışa çıkarılan kripto paraların tamamının satılmaması halinde, kripto paranın değer kaybını önlemek ve ilgiyi arttırmak için, satılmayan kripto paraların yakılmasıdır.

BTXN Token Yakım İşlemi

Platformumuzun da proje sahibi olduğu “Yerli ve Milli Kripto Para Projesi BTXN Token” üzerinden bir örnek verelim. BTXN Token, 15 Milyon adet sabit arz ile üretilmiştir. Bitexen olarak her ay düzenli bir şekilde Bitexen.com üzerinden elde edilen BTXN Token harici komisyon gelirinin %50’si ile, BTXN Token’dan elde edilen komisyon gelirlerinin ise %100’ü ile geri alım gerçekleştirilmektedir. Daha sonra geri alımı gerçekleştirilen BTXN Token’lar yakım adresine gönderilerek dolaşımdan silinmektedir. BTXN Token geri alımı, dolaşımdaki BTXN Token miktarı sıfır olana kadar devam edecektir.

Yakım adresimiz : 0x0000000000000000000000000000000000000000

Tüm yakım işlemlerimizi buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.