Lido DAO (LDO) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Lido DAO (LDO) Nedir?

Projenin Adı: Lido DAO

Projenin Belirteci: LDO

Projenin İnternet Sitesi: https://lido.fi/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/lidofinance

Projenin İzahname Adresi: https://lido.fi/static/Lido:Ethereum-Liquid-Staking.pdf


A. Lido DAO (LDO) Nedir?

Lido DAO, kullanıcıların varlıklarından pasif gelir elde etmek için kripto varlıklarını stake etmelerine izin veren bir kripto varlık stake likidite platformudur. 2020 yılında Ethereum Beacon zincirine paralel olarak piyasaya sürülen proje, saklama dışı staking hizmetleriyle zorlukları çözmeyi hedeflemektedir. Lido DAO, kullanıcıların kripto varlıklarını kilitlemelerine gerek kalmadan stake etmelerine olanak tanır.


B. Lido DAO (LDO) Neler Sunmaktadır?

Lido DAO, Ethereum staking hizmetleri sunmak amacıyla oluşturuldu. Güvenli (PoS) ağlara daha fazla kullanıcının katılmasını sağlamak için, Lido gibi likit staking hizmetleri, kullanıcıların blok ödülleri kazanmak için herhangi bir miktarda PoS varlığını stake etmesine olanak tanır. Liquid staking, kullanıcının stake edilen tokenlerini kilitlemeyerek PoS staking'in likiditesizliğini, karmaşıklığını ve merkezileştirilmesini ele alan yenilikçi bir alternatiftir. Ayrıca staking için giriş engellerini ve kilitleme gereklilikleriyle ilişkili fırsat maliyetini azaltır.

Lido, kullanıcıların ETH yatırması karşılığında stETH vererek likidite sağlar, likiditeyi korurken ve 32 ETH gereksinimini herhangi bir miktarda azaltırken Ethereum 2.0'da staking ödülleri kazanmalarına olanak tanır. Temelde, herhangi bir Lido st-varlığını tutarken, kullanıcılar likiditelerini korurken staking ödülleri kazanabilirler.


C. Lido DAO (LDO) Teknolojisi

Kullanıcılar varlıklarını Lido'ya yatırdıklarında, varlıklar Lido protokolü aracılığıyla PoS (Proof of Stake) blokzincirinde stake edilir. Kullanıcıların para yatırma ve çekme işlemlerini yöneten, fonları node operatörlerine devreden ve staking ödüllerinin yanı sıra token basımı ve yakımı için ücretleri belirleyen bir staking havuzu akıllı sözleşmesidir. Ek olarak akıllı sözleşme, node operatörlerinin tam listesini, bunların doğrulama anahtarlarını ve ödül dağıtım kayıtlarını da içerir.

Lido, kullanıcıların blok ödülleri kazanmak için 1 ETH'nin küçük bir kısmı kadar az stake etmelerine izin verir. Kullanıcılar, ETH'lerini stake ettikten sonra, yatırdıkları ETH'yi 1:1 esasına göre temsil eden bir ERC-20 belirteci olan stETH alacaklardır. StETH belirteçleri, Lido staking havuzu akıllı sözleşmesine para yatırıldığında basılır ve kullanıcılar ETH belirteçlerini geri çektiğinde yakılır.

Lido DAO platformunda likit staking süreci üç ana bölüme ayrılabilir: Stake, Mint ve DeFi.

Stake: Kullanıcılar, ETH'de stake etmek için herhangi bir miktarı seçebilir. Lido, kullanıcılar tarafından seçilen ETH miktarını alır.

Mint: ETH karşılığında Lido, ERC-20 tokenini (stETH) mint eder ve kullanıcılara verir. Verilen tokenlerin değeri, kullanıcılar tarafından stake edilen gerçek ETH miktarı ile 1:1 oranındadır.

DeFi: stETH tokenleri, DeFi ekosisteminde daha fazla verim elde etmek için kullanılabilir, böylece ödül kazanmak için Ethereum 2.0'da 32 ETH'nin katlarını kilitleme ihtiyacını ortadan kaldırır.

Lido DAO platformu, kullanıcıların Beacon Chain'de varlıklarını kilitlemeden diledikleri kadar (veya az) ETH stake etmelerine izin verir ve işlemi gerçekleştirmek için %10'luk bir ücret alır. Buradaki temel motivasyon ETH varlıklarını stake ederek likiditeyi sürdürmektir.


D. Lido DAO (LDO) Ekip ve Şirketi

Kasper Rasmussen, Lido likidite stake platformunun kurucusudur. Lido DAO'nun üyeleri arasında Semantic VC, ParaFi Capital, Libertus Capital, Terra, Bitscale Capital, StakeFish, StakingFacilities, Chorus, P2P Capital ve KR1 bulunmaktadır.


E. Lido Dao (LDO) Dijital Varlık Ekonomisi

LDO, Ethereum ağıyla uyumlu bir ERC-20 yönetişim tokenidir. LDO ayrıca çeşitli DAO kullanıcılarını ve etkinliklerini (aynı zamanda hazine içindeki stETH ve diğer varlıkları) ödüllendirmek için de kullanılır. LDO tokeninin maksimum arzı 1.000.000.000 LDO’dur. 12 Ocak 2023 itibarıyla maksimum arzın %82’si dolaşımdadır.


F. Lido DAO (LDO) Değerlendirmesi

Lido'nun stake hizmeti, kullanıcılara tokenlerinin likiditesinden ödün vermek zorunda kalmadan stake etmenin tüm avantajlarını sunar. Hem küçük hem de büyük PoS token sahiplerine hitap ederek onlara istedikleri zaman varlıklarını stake etme ve varlıklarını geri alma esnekliği verir. Lido DAO gibi protokollerde likitidite stake hizmeti, gelecekte DeFi'nin büyümesini artırabilir. Ethereum Merge öncesine baktığımızda LDO/ETH staking havuzunun yüklü faiz kazancı getirdiği dönemde LDO’de gözle görülür bir yükseliş gerçekleşmişti. Lido DAO 6 milyar USD’lik toplam kilitli varlık ile en yüksek TVL’ye sahip DeFi projesi konumuna yükseldi.