Lightning Network Nedir?-banner-imageAkademi

Lightning Network Nedir?

Bitcoin ilk kez ortaya çıktığında blokzincir ağı üzerinde gerçekleşen işlemler ağı yavaşlatacak fazlalıkta olmadığı için yoğunluk, gecikme gibi sorunlar yaşanmamaktaydı. Gün geçtikçe Bitcoin’in yaygınlaşması ve işlem sayısının artması ile birlikte işlemlerde gecikme ve işlem ücretlerinde sorunlar yaşanmaya başlamıştır. Bu sorunların temelinde yatan kavrama ise ölçeklenebilirlik adı verilmektedir. Ölçeklenebilirlik sorunu tam da, gönderilen işlemlerin ağın kapasitesini aşması sonucu, işlemlerin geç gerçekleşmesi ve yüksek işlem ücretlerinin ödenmesi olarak tanımlanabilir. Tüm bu ölçeklenebilirlik sorunlarının çözümü için birçok yöntem ortaya atılmıştır. Lightning Network de bu çözümlerden biridir.

lightningnet1.jpg

Lightning Network, ilk olarak 2015 yılında Joseph Poon ve Thaddeus Dryja tarafından ortaya atılmıştır. Lightning Network, esas olarak blokzincir ağındaki tüm işlemleri kaydetmek yerine, Bitcoin blokzinciri üzerinde çalışan bir uygulamadır. Tıpkı Http protokolü üzerine kurulu web siteleri gibi, Lightning Network’ler de blokzincir üzerine kurulu uygulamalardır. Bu uygulamalar ile oluşan 2. katman üzerinde, taraflar arasında ödeme kanalları oluşturulmaktadır. Bu kanallar, tüm işlemler tamamlanana kadar geçerliliğini sürdürmektedir. Yalnızca bu ağa yüklenen ilk bakiyeler ve gerçekleştirilen tüm işlemler sonucu oluşan, son bakiyeler blokzincir ağına işlenmektedir. Sözleşme süresince Lightning Network ödeme kanalında gerçekleşen işlemler ise blokzincir ağına işlenmemektedir. Bu da ağın yoğunluğunu düşürmekte ve etkili bir şekilde işlemesine olanak sağlamaktadır.

Lightning Network, kullanıcılara kendi ödeme kanallarını oluşturma imkanı sağlamaktadır. Örneğin, aralarında sık sık ödeme işlemi gerçekleştiren iki kullanıcı mevcut, bu kullanıcılar bir lightning network sözleşmesi oluşturarak ödeme kanalı yaratabilir ve transfer işlemlerini bu kanal içerisinde gerçekleştirebilirler. Kullanıcılar küçük miktarlarda sayısız işlem gerçekleştirebilirler. Bu işlemlere mikro ödemeler denir ve bu işlemler anında gerçekleşir. Kullanıcıların aynı zamanda, ödeme kanalı içindeki her işlem üzerinde anlaşması gerekir. Sözleşme süresince gerçekleşen bu işlemlerin hiçbiri blokzincir ağına işlenmemektedir. Sözleşme sona erdiği andaki mevcut bakiyeler ise blokzincir ağına işlenir. Bu sayede, sözleşme süresince kullanıcılar kendi aralarında çok düşük ücretlerle birçok işlem gerçekleştirmiş ve ağdaki yoğunluk kaynaklı gecikmelerden kaçınabilmiş olurlar. Bu sayede Lightning network kullanıcıları ana zincirin dışında işlem yapabilmekte ve bunların daha sonra tek bir işlem olarak kaydedilmesini sağlayabilmektedir.

llighjtninnet3.jpg