Litecoin Blok Ödülü Yarılanması (Halving) Nedir? Ne Zaman Gerçekleşecek?-banner-imageAraştırma

Litecoin Blok Ödülü Yarılanması (Halving) Nedir? Ne Zaman Gerçekleşecek?

Kripto para ekosisteminin piyasa değeri açısından en değerli 20 projesi arasında yer alan Litecoin, Bitcoin’e oldukça benzer bir teknoloji üzerine inşa edilmiştir. 2011 yılında Charlie Lee tarafından geliştirilmiştir. Birçok blokzincire kıyasla hızlı işlem onay sürelerine sahip olan ve bu işlemleri düşük maliyetlerle gerçekleştirebilen Litecoin, 84.000.000 toplam arza sahiptir.

Litecoin'in teknik özellikleri arasında Segregated Witness (SegWit) ve Atomic Swaps gibi gelişmiş özellikler bulunur. SegWit, işlem hızını ve kapasitesini artırarak daha hızlı ve daha uygun maliyetli işlemler sağlamaktadır. Atomic Swaps ise farklı kripto para birimleri arasında doğrudan takas yapmayı mümkün kılan özelliktir.


Halving Nedir?

Halving (Yarılanma), kripto para ekosisteminde madencilik yapılarak kazanılan blok ödüllerinin, belirli aralıklarla yarıya düşmesi demektir. Bu aralıklar, Bitcoin için 4 yılda bir olacak şekilde Satoshi Nakamoto ve Bitcoin geliştiricileri tarafından dizayn edilmiştir. Blok ödüllerinin amacı, işlem kayıtlarını tutarak ağın güvenliğini sağlamak ve işlemlerin onay sürecini gerçekleştirip blokzincire işleyen madencileri ödüllendirerek teşvik etmektir. Halving’in temel amacı ise kripto para projelerinde madencilerin daha uzun dönemli çalışmasını teşvik etmektir.

Blok ödülleri eğer hiç yarılanmadan, aynı hızlı devam ederse, arzı sınırlı olan bu kripto para birimlerinin toplam arzı normalden çok daha kısa sürede dolaşıma gireceği için, madencileri ağda kalmaya teşvik edecek tek getiri işlem ücretleri olacaktır. Bu da birçok madencinin ağdan ayrılmasına sebep olacak ve ağdaki işlemci gücünü büyük ölçüde düşürecektir. Bu sebeple bu kavramlar birbirine oldukça bağlı ve birbirini etkileyen kavramlardır.

Halving’le ilgili detaylı bilgi için Halving (Yarılanma) Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.


Litecoin Blok Ödül Yarılanması Nedir?

Litecoin halving’i, Litecoin’in blok ödüllerinin yarıya indiği gelişmedir. Litecoin blokzinciri yaklaşık her 840.000 blokta bir halving gerçekleştirmektedir. Halving ile madencilere her blokta verilen ödül miktarı yarı yarıya düşüş göstermektedir. Blok ödülü yarılanması uzmanlar tarafından fiyata olan teorik pozitif etkisi ile anılmaktadır. Bu etkinin altında yatan sebep ise, yarı yarıya düşen blok ödülleri sonucu piyasaya çıkan yeni Litecoin arzının yarıya düşecek olmasıdır. Bu düşüşle birlikte azalan Litecoin arzı ile talebin aynı kalması halinde bile teorik olarak fiyatın pozitif etkilenmesi gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Ancak piyasadaki değişken arz-talep unsurlarını ve diğer faktörleri göz ardı etmemek gerekmektedir.

Litecoin Halving’i Ne Zaman Gerçekleşecek?

Son Litecoin halvingi 5 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu halving ile Litecoin blok ödülü miktarı 12,5 LTC’ye düşmüştür. Bu yaz gerçekleşecek halving sonrası ise blok ödülleri 6,25 LTC’ye düşecektir. Litecoin blokzincirinde halvinglerin yaklaşık her 840.000 blokta bir meydana geldiği bilinmektedir. Ortalama 4 yılda bir gerçekleşen halvingin Litecoin’in blok süresi ve blok üretimi hesaplanarak tahmin edilmesi ile yaklaşık olarak 30 Temmuz 2023 tarihine denk gelmesi beklenmektedir. Bu süre Litecoin blokzincirine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Geri sayımı takip etmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.litecoinblockhalf.com/