Madencilik Cihazlarındaki Son Durum-banner-imageAraştırma

Madencilik Cihazlarındaki Son Durum

Hayatımızda her geçen gün daha fazla yer edinen yeni teknolojik gelişmeler kripto paraların önemli bir parçası olan madencilik faaliyetlerini de yakından etkiliyor. Bugün sizlerle kripto para madencilik ekipmanlarındaki yeni gelişmelere göz atacağız.

Asic Miner

2022 yılı itibariyle en gelişmiş madencilik cihazı olan ‘Asic’ sadece İş İspatı (PoW) işlemleri için tasarlanmış ve üretilmiş cihazlardır. Diğer kripto para madenciliğinde kullanılan bilgisayar ekipmanlarının aksine kullanım alanları sadece madencilik ile sınırlıdır. İşlem gücü yüksektir (hash rate) bu yüzden karlılığı en yüksek madencilik cihazıdır.

Madencilik cihazı üreten firmalar, enerji fiyatlarının geçtiğimiz süreç içerisinde yükselmesinden sonra işlem gücü (Hash Rate) oranı yerine enerji tasarrufu alanında ar-ge çalışmaları yaptı. 12.2022 tarihi itibariyle Bitmain markasının en güncel modeli olan Antminer S19J Pro 3000 W elektrik tüketimi ile 104/TH’lık işlem gücü sunmaktadır. Bir önceki model olan S19XP 3250 W güç tüketimi ile 95/TH’lık işlem gücü sunmaktadır. Önümüzdeki süreçte enerji tasarrufu sağlayan asic cihazların piyasaya sürüleceği tahmin edilmekte.

En çok tercih edilen cihazlar;

Ekran Alıntısı.PNG

Mineralli Yağ

Son yıllarda kripto para madenciliğinde popüler hale gelen Mineralli yağ, maliyetli olsa da madencilerin vazgeçilmezi haline geldi. SHA-256 bit şifreleme sırasında madencilik cihazları çok fazla ısınıyor ve kendini soğutmak için fanlarını devreye sokuyor. Mineralli yağ sayesinde cihazlar fanlarını devreye sokmadan makul bir ısı düzeyinde şifreleme işlemlerini gerçekleştiriyor.

Cihazlar mineralli yağ ismi verilen sıvının içinde saklı tutuluyor. Yağdaki ısı seviyesini düşük tutmak için rig radyatör ile soğutuluyor. Mineralli yağ sayesinde cihazlar çok fazla ısınmadan işlemleri gerçekleştirebiliyor bir başka deyişle daha stabil çalışabiliyor. Cihazlar fanlarını devreye sokmadığı için elekrik tüketimi azalıyor. Mineral yağ kullanımının yaygınlaşması yeşil enerji konusunda madencilik faaliyetlerini öne taşıyabilir.