Meme Coin Yatırımı Mantıklı Bir Karar Mı?-banner-imageAraştırma

Meme Coin Yatırımı Mantıklı Bir Karar Mı?

Kripto para piyasalarının her boğa döneminde öne çıkan belirli bir trend ya da kahraman bulunur. Son yaşanan boğa ise meme coin'ler etrafında şekillendi. Bu dönemde bazı meme coin'ler büyük yükselişler yaşarken, bu yükselişler beraberinde milyonlarca dolarlık kayıpları da getirdi. Meme coin'ler, kısa sürede büyük kazançlar vaat eden fakat aynı hızla değer kaybedebilen varlıklar olarak bilinir. Bu özellikleriyle, birçok yatırımcıyı hızla zengin etme potansiyeline sahip olmalarıyla tanınsalar da, aynı hızla büyük kayıplara da yol açabilirler.

Meme coin'lerin boğa piyasasının başrolü olması, uzmanlar tarafından piyasanın dengesizliğine ve boğa sürecinin kısa sürmesine neden olarak değerlendirildi. Uzmanlar, meme coin'lerin aşırı oynaklığı ve spekülatif doğasından kaynaklı, yatırımcıların meme coin'lere değil de daha istikrarlı projelere yönlenmesi durumunda piyasaların daha sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü belirtiyor. Ancak, meme coin'lerin piyasalara çektiği büyük miktarda sermaye, aynı zamanda hızlı düşüşlere ve ciddi kayıplara yol açarak, piyasaların daha kısa sürede ayı trendine girmesine neden oldu.

Peki, meme coin'lere yatırım yapmak gerçekten mantıklı mı?

Geçtiğimiz yıl boyunca, en iyi 10 meme coin’in ciddi kayıplar yaşadığı ortaya çıktı. X platformunda "Lookonchain" tarafından paylaşılan verilere göre, meme coin'ler zirve değerlerinden ortalama yüzde 63,73 oranında düştü. Bu düşüş, büyük ölçüde yaklaşan ABD başkanlık seçimlerine atfedilen PolitiFi meme coinlerinin yükselişiyle aynı zamana denk geldi. Ayrıca, SunPump ve Pump.fun tokenleri de son zamanlarda yatırımcıların dikkatini çekti.

52 haftalık zirveler ve düşüşler

Örneğin, Dogecoin (DOGE) 0,2266 dolar zirvesini gördü ve 0,05747 dolarlık bir düşüş yaşadı, bu da 52 haftalık zirvesinden yüzde 74,64’lük bir kayba işaret ediyor. Shiba Inu (SHIB) ise 0,00004534 dolarlık zirveye ulaştıktan sonra 0,000006688 dolara kadar düştü ve yüzde 85,25’lik bir azalma yaşadı. PEPE, en keskin düşüşlerden birini yaşayarak 0,00001718 dolardan 0,0000006071 dolara düştü ve yüzde 96,47 oranında bir kayıp yaşadı.

Toparlanmalar da mevcut

Bu önemli düşüşlere rağmen, bazı meme coin'ler toparlanma belirtileri gösteriyor. Örneğin, zirve değerinden yüzde 95,56 oranında düşen FLOKI, kaybını yüzde 65,97’ye kadar azalttı. Benzer şekilde, bir zamanlar yüzde 99,62 oranında düşen POPCAT, şimdi zirve fiyatından yüzde 43,77 oranında bir düşüş gösteriyor. Bu, yatırımcı ilgisinde olası bir canlanmayı işaret ediyor. Genel olarak, bahsi geçen meme coin'ler arasındaki ortalama düşüş yüzde 63,73 seviyesinde bulunuyor ve bazı coin'ler hafifçe toparlanmış olsa da genel piyasanın zorlu bir durumda olduğunu gösteriyor.

Çalkantılı piyasada, meme coin'lere olan ilginin yeniden canlandığına dair işaretler var. 13 Ağustos itibarıyla, meme coin'lerin toplam piyasa değeri yaklaşık 38,55 milyar dolara yükseldi ve bu da yüzde 2,25’lik bir artışı temsil ediyor. İşlem hacmi de yüzde 21,72 oranında artarak 3,92 milyar dolara ulaştı, bu da yatırımcıların meme coin'lere olan ilgisinin sürdüğünü gösteriyor.

Analist Murad Mahmudov, şu anda sadece yedi meme coin’in en iyi 100 kripto para birimi arasında yer aldığını belirtiyor.

Sonuç olarak son boğanın baş rolü olan meme coin'ler her ne kadar ciddi miktarda getiriler sağlamış olsa da büyük resme bakıldığında ortalama %65'lik bir düşüş furyasının içerisinde olduğu görülüyor.