Mempool Nedir?-banner-imageAkademi

Mempool Nedir?

Mempool, onaylanmamış işlemler hakkında bilgi depolama işlevi gören bir kripto para birimi node mekanizmasıdır. Diğer bir ifadeyle Mempool, henüz bir bloğa dahil edilmemiş işlemler için bir tür bekleme odası görevi görmektedir. İşlemler blokzincire hemen eklenmediğinden, tampon bölge olarak kullanılan Mempool hayati önem taşımaktadır. Node’lar, gerçekleşen her işlemin doğru olduğunu, çıktıların girdileri aşmadığını ve fonların henüz harcanmadığını doğrulamak için bir dizi kontrol gerçekleştirmektedir. Bu şartları sağlamayan her işlem ise doğrulayıcılar tarafından reddedilecektir.

Bir mempool, tüm onaylanmamış işlemlerin kütüphanesidir. Bu kütüphane, yeni bir işlemi aktarıp aktarmamaya karar vermesini sağlamaktadır. Node sayısı kadar mempool bulunmaktadır. Başka bir deyişle tüm node’ların aynı anda aynı işlemleri almaması sebebiyle bazı node’lar belirli bir zamanda diğerlerinden daha fazla bilgi depolamaktadır. Bir node yeni bir blok aldığında, blokta bulunan tüm işlemleri kendi mempool'undan kaldırmaktadır. Bu, mempool boyutunda keskin bir düşüşe neden olabilmektedir. Kripto para madenciliği yapmaktaki temel motivasyon gelir sağlamak olduğundan, ağlar üzerinde yüksek işlem ücretine sahip işlemler mempool’dan daha hızlı çekilecektir.

madenci.png

Mempool Kripto Para İşlemlerini Nasıl Etkiler?

Mempool işlevi gereği, ağ üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin yoğunluğunu göstermektedir. En basit örnekle, Ethereum ağı üzerinde işlem gerçekleştireceksiniz diye düşünelim ve işleminizin ne sürede madenciler tarafından onaylanacağını bilmiyorsunuz. Ethereum mempool’unda bekleyen işlem yoğunluğuna bakarak bu süreyi tahmin edebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, mempool üzerinde bekleyen işlemler yoğunlaştıkça, madenciler yüksek işlem ücreti ödenen işlemlere yönelecektir.

Madenciler, tipik bir node’dan çok sayıda eş bağlantı sağlamaktadır. Başka bir deyişle, madencilerin tipik bir node’dan daha büyük mempool'ları bulunmaktadır. Daha yüksek ücretli işlemler genellikle madenciler tarafından mempool'dan seçilir ve daha düşük ücretli işlemlerden daha hızlı bloklar halinde paketlenir. İşlemler için madencilere verilecek transfer ücreti ne kadar fazla olursa, mempool’da bloğa kazınmak için bekleyen işlem o kadar hızlı onaylanacaktır.