MicroStrategy'nin Kaç Bitcoin'i Var? Satın Alım Geçmişi-banner-imageAraştırma

MicroStrategy'nin Kaç Bitcoin'i Var? Satın Alım Geçmişi

MicroStrategy'nin Kaç Bitcoin'i Var? Satın Alım Geçmişi

MicroStrategy, büyük veri analitiği ve iş zekâsı yazılımı çözümleri sunan bir şirkettir. 1989 yılında kurulmuş olup, dünya genelinde birçok büyük şirketin veri analizi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yazılım çözümleri hizmeti vermektedir. MicroStrategy, finans, sağlık, perakende, telekomünikasyon, hükümet ve eğitim gibi birçok endüstride faaliyet gösteren müşteri portföyüne sahiptir. Şirket özellikle mobil iş zekâsı konusunda öncüdür. MicroStrategy, mobil cihazlar için optimize edilmiş kullanıcı deneyimi sunan ve veri analizi, raporlama işlevlerini yerine getiren bir mobil uygulama geliştirdi. MicroStrategy'nin iş zekâsı yazılımı, büyük veri kümelerinin hızlı ve kolay bir şekilde analiz edilmesine olanak tanır. Veri keşfi, raporlama ve analiz, mobil uygulama ve bulut tabanlı hizmetler gibi bir dizi özellik içerir.

Micheal Saylor Kimdir?

Amerikalı bir iş adamı olan Michael Saylor, 4 Şubat 1965'te Ohio, Lincolnwood'da doğdu. Saylor, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) bilgisayar bilimi eğitimi aldı ve 1987 yılında mezun oldu. Saylor, bir girişimci ve MicroStrategy adlı yazılım şirketinin kurucularındandır. Yaklaşık 33 yıl boyunca MicroStrategy’nin CEO’luğunu yaptı. 2022 yılının 3. çeyreğinde kurucuları arasında yer aldığı MicroStrategy’deki CEO’luk görevinden ayrılacağını duyurdu. Günümüzde CEO’luk görevinden ayrılan Saylor, Yönetim Kurulu Başkanı olarak şirketteki varlığını sürdürmeye devam etmektedir.

Saylor, MicroStrategy'nin başarısının yanı sıra, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine olan ilgisiyle de bilinmektedir. 2020 yılında, şirketi yaklaşık 425 milyon dolarlık bir yatırımla Bitcoin almaya başladı ve sonrasında bu miktarı milyarlarca dolara çıkardı. Saylor, Bitcoin'in en büyük savunucularından biri haline geldi.

Saylor, aynı zamanda bir yazar ve konuşmacıdır. Şirket yönetimi, teknoloji, kripto para birimleri ve dijital varlık yönetimi gibi konularda konuşmalar yapmaktadır. Ayrıca, "The Mobile Wave: How Mobile Intelligence Will Change Everything" adlı bir kitabı da bulunmaktadır.

MicroStrategy Bitcoin Hazinesi

The Federal Group da çalıştığı dönemde iş stratejisi alanında uzmanlaşan Micheal Saylor, 1989 yılında kendi şirketini kurdu. İş stratejisi ve finans sektörüne ilgisi olan Micheal Saylor’un, şirketi MicroStrategy 1998 yılında IPO yaparak halka arz oldu ve bu halka olma süreci şirket için bir kilometre taşı niteliğindedir. Halka arzı ile popülaritesi artan şirket günümüzde kendisinden Bitcoin ve kripto paralara olan ilgisiyle söz ettiriyor.

photo 1.jpg Kaynak: Bitexen Araştırma

MicroStrategy ilk kez 2020 yılında hazinesine Bitcoin’i ekledi ve 2023 yılına gelene kadar birçok kez kamuya açık bir şekilde Bitcoin alımı gerçekleştirdi. Şirket, ilk olarak 2020 yılında 21.454 adet Bitcoin’i hazinesine ekledi. Bu satın alım 250 milyon USD değerindeydi. MicroStrategy, adet olarak en yüksek Bitcoin alımını 2020 yılının Aralık ayında 29.646 adet Bitcoin alarak gerçekleştirdi. MicroStrategy 2020 yılında hazinesine toplam 70.440 adet Bitcoin ekledi. MicroStrategy, 2021 yılı içerisinde en çok Bitcoin alımını 19.452 adet ile Şubat ayında gerçekleştirdi. 2021 yılında hazinesine toplam 53.921 adet Bitcoin ekledi.

MicroStrategy, 2022 yılı içerisinde en çok Bitcoin alımını 4.167 adet ile Mayıs ayında gerçekleştirdi. 2022 yılında hazinesine toplam 8.109 adet Bitcoin ekledi.

2023 yılının ilk çeyreğinde 7500 adet Bitcoini hazinesine eklemiş durumda.

MicroStrategy’nin 2020-23 yılları arasında yaptığı Bitcoin alımlarının detaylarına aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

photo 2.jpg

kaynak: buybitcoinworldwide.com

USD bazında en değerli alımını ise 24.02.21 tarihinde yaklaşık 1 milyar USD’lik Bitcoin alarak gerçekleştirdi. Şirket, Bitcoin satın alımlarını zamana yaydığı için dolar maliyet ortalaması yaklaşık olarak 30.000 USD civarındadır. Son alımla beraber, MicroStrategy’nin hazinesinde yaklaşık 140.000 adet Bitcoin bulunmaktadır. MicroStrategy’nin hazinesinde bulunan toplam Bitcoin’lerin yaklaşık değeri 4.17 Milyar USD’dir. Ayrıca MicroStrategy’nin 2022’nin Haziran ayından beri zararda olan Bitcoin portföyü ilk defa kâra geçti.

MicroStrategy'nin şu ana kadar bir kez Bitcoin sattığı bilinmektedir. 2022 yılın sonunda şirket, varlıklarının bir kısmını yalnızca "vergi avantajları" sağlamak amacıyla satmıştır. Aralık 2022’de şirketten yapılan açıklamaya göre MicroStrategy, yaklaşık 42.8 milyon dolara 2 bin 395 Bitcoin almasının ardından, “vergi nedenleriyle” yaklaşık 11.8 milyon dolar karşılığında 704 Bitcoin sattı.

Ek olarak, şirket tarafından 2020 yılından bu yana yaptığı tüm Bitcoin alımlarını şirket rezervleri olarak tuttuğunu ve uzun vadeli bir yatırım olarak gördüğü açıklanmaktadır. Michael Saylor, şirketin Bitcoin'e olan tutumunu her fırsatta açıkça ifade etmekte ve kripto para biriminin geleceği hakkında olumlu görüşlere sahip olduğunu dile getirmektedir. MicroStrategy'nin zamana yayılacak şekilde Bitcoin'e yaptığı yatırımlar, son dönemdeki hisse senedi (NASDAQ: MSTR) fiyat performansında önemli bir itici güç olarak gözlemlenmektedir. Tüm bunlarla birlikte gelecekte şirketin Bitcoin satabileceği veya karşılığında başka varlıklar alabileceği senaryolarda mümkündür, ancak şirketin bu yönde şu an için herhangi bir açıklaması bulunmamaktadır.