New York Valisi, Blokzincir Destekli COVID-19 Pasaportunu Duyurdu

New York Valisi Andrew Cuomo, blokzincir destekli bir COVID-19 pasaportu olan Excelsior Pass'ın 2 Nisan Cuma gününden itibaren eyalet genelinde kullanıma sunulacağını duyurdu. Vali Cuomo, yaptığı resmi bir açıklamada şunları dile getirdi:

“New Yorklular, COVID-19'u yenmek için halk sağlığı rehberliğini takip edebileceklerini kanıtladılar. Yenilikçi Excelsior Pass, virüsle savaşmak için ekonominin ve daha fazla sektörün kişisel bilgilerini güvende tutacak.”

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, bir kişinin aşılanmış veya yakın zamanda COVID-19 için negatif test edildiğinin bir kanıtı olan COVID-19 pasaportları fikri üzerinde aksiyon almaya çalışıyor. Ancak, evrak taşımanın pratikliğiyle ilgili gizlilik riskleri ve endişelerini genellikle olumsuz bir taraf olarak gösteriyorlar. Cuomo'ya göre Excelsior Pass, bu endişelerin çoğunun cevabı. IBM'in blokzincir tabanlı dijital sağlık geçiş platformu üzerine inşa edilen Excelsior Pass, IBM'in veya bu konuda herhangi bir tarafın kayıtları, sağlık veri tabanında tutmadığı anlamına geliyor:

“Blokzincir ve şifreleme gibi güvenli teknolojiler, verilerin korunmasına yardımcı olmak, doğrulanabilir ve güvenilir hale getirilmesine yardımcı olmak adına Excelsior Pass boyunca örülmüştür. Uygulamalarda hiçbir özel sağlık verisi depolanmaz veya izlenmez.”

Excelsior Pass’in bir mobil havayolu biniş kartına benzer olacağı ve taranan kişinin son negatif COVID-19 test sonucunu veya aşılama kanıtını doğrulayabileceği belirtildi. IBM Kamu ve Federal Market Genel Müdürü Steve Lafleche, devamında yorumlarını dile getirdi:

“Her katılımcı, kimlik bilgilerini oluşturmak için kullanılan temel kişisel verileri paylaşmadan hangi bilgileri, kiminle, ne zaman ve hangi amaçla paylaşmak istediğini belirleyecektir.”

New York, COVID-19 pasaportlarını tanıtan ilk eyalet olacak ancak IBM'den LaFleche, blokzincir teknolojisinin açık standartlarının, diğer devletlerin de bu akıma katılmasına izin vererek ekonominin ülke çapında yeniden açılmasına izin vereceğini tahmin ediyor.