Nijerya, CBDC Kullanımını Teşvik Etmek Amacıyla Nakit Çekimini Kısıtlama Kararı Aldı

Nijerya, geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü kendi CBDC’si eNaira’nın kullanımını artırmak amacıyla şahıs ve şirketlerin çekebileceği nakit miktarını önemli ölçüde azaltma kararı aldı. Buna göre Nijerya Merkez Bankası (CBN), 6 Aralık'ta finansal şirketler için yönerge yayımladı.

Söz konusu yönergede şahıs ve şirketlerin ATM'lerden günlük 20.000 naira (45 dolar), haftalık ise 100.000 naira (225 USD) çekebileceği belirtildi. Yönergede ayrıca banka şubelerinden yapılacak çekim limitlerine ilişkin de detaylar verildi. Banka şubelerinden yapılacak çekimlerde şahıslar için haftalık 100.000 naira (225 USD), şirketler içinse 500.000 naira (1.125 dolar) sınırı koyulduğu aktarıldı. Bu limitlerden fazla çekim yapan şahıslara %5, şirketlere de %10 ücret uygulanacak.

Nijeryalılar, Ekim 2021'de Piyasaya Sürülen eNaira'yı Kullanmıyor

Nijerya’nın CBDC'si eNaira, bir yıldan biraz daha uzun bir süredir piyasada; ancak Nijerya merkez bankası dijital para birimi eNaira'yı, ülkenin 217 milyonluk nüfusunun %0.5'inden daha azı kullanıyor.

Ekim 2021'de piyasaya sürülen eNaira Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da bankaya erişimi olmayanlara yardımcı olmak için tasarlanmıştı. Ancak, geniş çaplı kafa karışıklığı ve yöneticilere duyulan genel güvensizliğin ülkenin CBDC’sinin benimsenmesini engellediği belirtiliyor.

Jeopolitik analist Nick Giambruno, CBDC'nin durumuna ilişkin düşüncelerini açıklayarak "eNaira'nın büyük bir başarısızlık olduğunu" söylüyor.

Giambruno, “Nijeryalılar kripto para konusunda oldukça iyiler ve ülke Bitcoin'in benimsenmesi konusunda dünya genelinde on birinci sırada yer alıyor. Ayrıca, daha merkezi olmayan ve sınırlandırılmamış dijital varlıkları tercih ederek, devletin kendilerine dayattığı her şeye karşı genellikle ihtiyatlı davranıyorlar.” ifadelerini kullanıyor.