Nijerya’nın CBDC'si eNaira’nın Benimsenme Oranları Düşük Çıktı

Bloomberg raporuna göre, piyasaya sürüleli bir yıldan fazla olan Nijerya merkez bankası dijital para birimi eNaira'yı, ülkenin 217 milyonluk nüfusunun %0.5'inden daha azı kullanıyor.

Bu oranın, Nijerya'nın Chainalysis tarafından kripto paranın benimsenmesi açısından Afrika'nın en iyi ülkesi olarak tanımlanmasına ve dünya genelinde 11. sırada yer almasına rağmen düşük çıkması dikkati çekiyor.

Nijerya Merkez Bankası Başkanı Godwin Emefiele, ağustos ayında Abuja'daki 2022 eNaira Hackathon'da yaptığı konuşmada, Nijerya'nın merkez bankası dijital para birimi (CBDC) eNaira'nın, kullanıcı tabanını güçlendirmek için yeni teknolojiyle genişlemesinin ikinci aşamasına gireceğini söylemişti.

Emefiele, eNaira’nın bir yolculuk olduğunu belirterek “Şu anda dijital bir ekonomide, nakit para kullanıcılarının neredeyse sıfıra ineceği dijital bir alanda olduğumuz gerçeğiyle yaşamaktan başka seçeneğimiz yok. Projenin ikinci aşaması başladı ve yaklaşık 8 milyon aktif kullanıcı hedefiyle bankasız ve yetersiz hizmet alan kullanıcıları [...] sisteme dahil ederek finansal katılımı teşvik etmeyi amaçlıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Afrika'nın ilk CBDC'si olan eNaira, Ekim 2021'de piyasaya sürülmüştü.