Numerai (NMR) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Numerai (NMR) Nedir?

Projenin Adı: Numerai

Projenin Belirteci: NMR

Projenin İnternet Sitesi: https://numer.ai/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/numerai

Projenin İzahname Adresi: https://numer.ai/whitepaper.pdf


A. Numerai (NMR) Nedir?

Numeraire, Ethereum tabanlı bir riskten korunma fon şirketidir. Kullanıcıların Ethereum blokzinciri üzerinde hisse senedi ticareti yapmalarını sağlayan proje; yapay zeka, kriptografi, makine öğrenimi ve veri biliminin bir arada bulunduğu bir sistemdir. Numeraire, geliştiriciler ve veri bilimcilerin platformu kullanması için bazı teşvikler sunar. Geliştiriciler ve veri bilimciler veri gizliliğinden ödün vermeden, yüksek güvenliğe sahip modeller deneyebilir ve oluşturabilir. Projenin en önemli hedeflerinden biri veri bilimi sektörüne merkeziyetsizlik özelliğini entegre etmek ve etkili makine öğrenimi, yapay zeka konusunda rekabeti artırmaktır.


B. Numerai (NMR) Neler Sunmaktadır?

Numerai, veri araştırmacılarının verilerini yapay zeka vasıtası ile işleyerek, otonom ve anonim bir hedge fonu oluşturur. Platform, araştırmacıların makine öğrenimi aracılığıyla yatırım modelleri oluşturmasına, analizleri teorik olarak öğrenmesine olanak sağlar. Kısaca proje, merkeziyetsiz veri bilimi alanı oluşturmayı hedeflemektedir. Numerai, 2015 yılının sonlarında San Francisco’da kuruldu ve piyasada bir kripto para fonu başlatan ilk hedge fonu oldu. Yatırım stratejisinde makine öğrenimi ve yapay zekayı etkin ve aktif bir biçimde kullanan ilk hedge fonudur.

Numerai platformunun yerel tokenı Ethereum ERC-20 tabanlı NMR’dir. NMR token stake etmiş kullanıcılar, platformun düzenlediği bilgi yarışmalarına katılabilir. Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojilerden yararlanabilir, yeni veri setleri oluşturabilir ve bu teknolojileri piyasa tahminleri için kullanabilir. Ayrıca NMR token Pay İspatı (PoS) algoritması ile çalışmaktadır. NMR sahipleri, kripto para varlıklarını stake ederek pasif gelir elde edebilir.


C. Numerai (NMR) Teknolojisi

Numeraire, yeni nesil bir hedge fonu olarak karşımıza çıkan bir projedir. Ekosistemi içerisinde yapay zeka, kriptografi, veri bilimi ve makine öğreniminin birlikte kullanılmasına imkan sunar. Numerai, katılımcılarından elde ettiği tüm tahmin verilerini “Meta Model” adı verilen bir yapay zeka modeli kapsamında kullanmaktadır. Elde ettiği tahmin verilerini bir araya getiren Meta Model mekanizması sonraki aşamada bir yatırım stratejisi hazırlamaktadır. Hedge fonu platformu daha sonra Meta Model’in oluşturduğu stratejiye dayalı olarak borsada algoritmik işlem açmaktadır. Ayrıca Numerai ağına erişim izni olan kullanıcılar, Meta Model tarafından oluşturulan stratejinin detaylarına ulaşabilirler.

Numerai Turnuvası

Numerai Turnuvası, kullanıcıların piyasa hakkına yaptığı tahminlerin toplandığı haftalık bir yarışmadır. Turnuvanın amacı, platformun yapay zeka ve diğer teknolojileri kullanılarak oluşturulan veri kümelerinin makine öğrenmesine katkı sağlamasıdır. Kullanıcılar oluşturdukları veri kümelerini sisteme iletmek için NMR token stake etmek zorundadır. Yapay zekanın kullanıcılardan veri kümeleri toplamasına Meta Model adı verilmektedir. Turnuva başladıktan sonra oluşturulan tahminler 3 hafta boyunca analiz edilip doğruluklarına göre puanlanır. Puanlamanın sonucunda kullanıcılara ödüller dağıtılır.

Puanı yüksek olan kullanıcılar hem stake ettikleri tokenları hemde Bitcoin ödülünü alır. Kaybeden kullanıcılar, projeye koydukları NMR tokenları geri alamaz. Kaybedilen NMR tokenları sistem içerisinden yakılır.

Sinyal Yazılımı

Numerai, kullanıcıların NMR tokenlarını stake etmeye teşvik eden Erasure adlı bir protokol kullanmaktadır. Kullanıcılar platform üzerinden piyasa hakkında tahminlerde bulunabilir. Kullanıcıların piyasa tahmininde bulunabilmesi için bir miktar NMR token stake etmesi gerekmektedir. Eğer, yapılan tahmin doğru çıkarsa sistem tarafından kullanıcılar NMR Token ile ödüllendirilir, eğer tahminleri yanlış çıkarsa Erasure protokolü stake edilen NMR tokenı madencilik kazımı yaparak yakar.


D. Numerai (NMR) Ekip ve Şirket

Numerai, 2015 yılında Güney Afrikalı Richard Craib tarafından San Francisco, California'da kuruldu. Aynı zamanda şirketin CEO’su olan Craib, 2008 yılında Cape Town Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Ardından Cornell Üniversitesi’nde eğitimine devam etmiştir. İlk yatırımcısı Renaissance Technologies’den Howard Morgan’dır.

Yönetim kurulu Georey Bradway, Xander Dunn ve CEO’su Richard Craib’dan oluşmaktadır. Danışmanlar arasında ise Coinbase’in kurucu ortağı Fred Ehrsam, Polychain Capital’in kurucusu Olaf Carlson-Wee ve Kaggie’nin yönetim kurulu üyesi Ash Fontana gibi sektörde öncü isimler bulunmaktadır.


E. Numerai (NMR) Dijital Varlık Ekonomisi

Numerai ekosisteminin yerel tokenı NMR’dır. Kullanıcılar NMR token aracılığıyla platformun sunduğu teknolojilere erişim sağlayabilir. İlk piyasaya sürüldüğünde 21 milyon arzı olan NMR tokenın, 2019 itibariyle maksimum arzı 11.000.000 NMR’dir. 3 milyon adet NMR token, 2028 yılına kadar kilitli kalacak ve turnuva katılımcıları için ödül teşviki olarak piyasaya sürülecek.


F. Numerai Değerlendirme

Numerai, sağladığı teknolojik farklılıklar ve Hedge fonu tarafından hayata geçirilen ilk kripto para ekosistemi olması sebebiyle göze çarpıyor. Kullanıcılar platform üzerinden piyasa hakkında tahminlerde bulunabilir. Yapılan bu tahminler Meta Model teknolojisiyle bir araya getirilir. Ardından bir araya getirilen piyasa tahminleri baz alınarak 3 haftalık yatırım stratejisi oluşturulur. Yatırımcılar istedikleri zaman yatırım stratejisine erişim sağlayabilir ve ekosistem içerisindeki teknolojileri kullanarak yatırımlarını hedge edebilirler. Ayrıca platform, teknolojilerini kullanan ve makine öğrenmesine yardımcı olan kullanıcılarını NMR token ile ödüllendiriyor. Kullanıcılar 3 haftada bir düzenlenen piyasa tahmin yarışmasına katılabilir ve eğer tahminleri bekledikleri gibi çıkarsa BTC ve NMR token ödülü alabilirler.