Ocean Protocol (OCEAN) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Ocean Protocol (OCEAN) Nedir?

Projenin Adı: Ocean Protocol

Projenin Belirteci: OCEAN

Projenin İnternet Sitesi: https://oceanprotocol.com/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/oceanprotocol

Projenin İzahnamesi: https://oceanprotocol.com/tech-whitepaper.pdf


A. Ocean Protocol (OCEAN) Nedir?

Ocean Protocol, Ethereum blokzinciri üzerinde inşa edilen açık kaynaklı bir protokoldür. Temel amacı, işletmelere ve bireylere veri ve veri tabanlı hizmetleri değiştirmeleri hizmeti sağlamaktır. Bu protokol, veri sahiplerinin veri kümesine erişimi kontrol etmelerini sağlamak için 'veri tokeni kullanır. Veri sahipleri, veri kümesine erişmek isteyen kullanıcılardan bu tokeni alarak verilerini değerlendirebilirler.

Ocean Protocol, verilerin güvende kalmasını sağlayarak, veri sahiplerinin verilerini elden çıkarmadan, veri kümesini araştırmacılar gibi kişilere erişilebilir hale getirmeyi hedeflemektedir. Ocean yazılımı, verilere ihtiyacı olan ve veri saklama kaynaklarına sahip olmayan kullanıcıları, verilere sahip olan kişilerle kolayca bağlantı kurabilmeleri için bir araya getirir. Bu şekilde, kullanıcılar verilere erişebilirken, veri sağlayıcıları da Ocean'in yerel kripto para birimi olan OCEAN ile ödüllendirilir.


B. Ocean Protocol (OCEAN) Neler Sunmaktadır?

Ocean Protocol, veri sağlayıcı kullanıcıların verilerini adil bir piyasa fiyatıyla takas etmelerine olanak tanır. Protokol aynı zamanda daha fazla kamusal verinin kilidini açmayı ve kontrol altında dağıtmayı teşvik eder, böylece veriler teknoloji devlerinin elinde dolaşmadan ve özgürce dağıtılmadan önce gizlilik göz önünde bulundurularak dağıtılır. Protokol, özel verilerin güvenli bir şekilde depolanmasına ve dağıtılmasına olanak tanır, böylece çeşitli taraflar tarafından kullanılabilirler ancak bu taraflar özel verilere kalıcı olarak erişime sahip değillerdir ve izin olmadan bu verileri dağıtma yetkisine sahip değillerdir.


C. Ocean Protocol (OCEAN) Teknolojisi

Ocean Market

Veri sağlayıcıların verilerini güvenli ve şeffaf bir şekilde yayınlamalarını, keşfetmelerini ve tüketmelerini sağlayan merkeziyetsiz bir piyasadır. Ocean Protocol ekosisteminin üzerine inşa edilen bu pazar, kullanıcıların aracılar veya merkezi otoriteler olmadan geniş bir yelpazede yüksek kaliteli veri kümelerine kolayca erişmelerine imkan tanır.

Ocean Market, sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedefleyerek, veri sağlayıcıların veri kümelerini yayınlamalarını ve veri tüketicilerinin bunları keşfetmelerini ve tüketmelerini kolaylaştırır. Pazar, kullanıcıların platformla etkileşimde bulunmalarına ve gezinmelerine yardımcı olacak çeşitli özellikler ve araçlar içerir. Arama ve filtreleme yetenekleri, derecelendirme ve inceleme sistemleri ve entegre ödeme ve hesaplaşma mekanizmaları gibi özelliklerle donatılmıştır. Kullanıcı deneyimine ve kullanım kolaylığına odaklanması sayesinde, Ocean Market, merkeziyetsiz veri ekonomisine katılmak isteyen veri meraklıları ve profesyoneller için popüler bir hedef haline gelmektedir.

Ocean Farm

VeOcean ve Data Farming, Ocean Protocol ekosisteminin iki temel özelliğidir ve kullanıcıların OCEAN tokenlerini kilitleyerek ödüller kazanmalarını sağlar. "VeOcean" kısaltması, kullanıcıların OCEAN tokenlerini bir akıllı sözleşmede kilitleyerek Ocean Protocol ekosisteminin geliştirilmesi ve yönünü yöneten merkeziyetsiz otonom kuruluş OceanDAO'da oy verme gücü kazanmalarına izin veren bir mekanizmadır. Öte yandan, "Data Farming" programı, Ocean Market'te yüksek kaliteli veri kümelerini düzenleyen kullanıcıları OCEAN token ile ödüllendirerek teşvik eder. Kullanıcılar, belirli veri kümelerine OCEAN token staking yapabilir. Böylelikler kullanıcılar, Ocean Market'in büyümesine ve gelişimine katkı sağlayarak ödüller kazanabilirler.

Compute-to-Data

Kullanıcılara özel verileri satın alıp satmalarını ve temel veri kümelerinin gizliliğini ve güvenliğini korurken bu işlemi gerçekleştirmelerine olanak tanır. Compute-to-Data sayesinde, veri sağlayıcılar veri kümelerine güvenli bir şekilde erişim satışı yapabilirler. Gelişmiş kriptografi ve güvenli hesaplama tekniklerinin kombinasyonuyla gerçekleştirilir, bu sayede veri tüketicileri şifrelenmiş veri kümeleri üzerinde hesaplamalar yapabilirler.

Fine-Grained Permissions

Uygulama yelpazesinde güvenli ve verimli veri paylaşımını sağlamak için güçlü bir araçtır. Detaylı izin özelliği sayesinde, veri sağlayıcılar veri kümeleri için incelemeli erişim kontrolleri kolayca belirleyebilirler. Belirli kullanıcılara veya kullanıcı gruplarına hangi veri bölümlerine ve hangi koşullar altında erişime izin verileceğini belirleyebilirler. Böylelikle, daha verimli ve güvenli veri paylaşımını mümkün kılar ve aynı zamanda veri gizliliği ve güvenliğinin korunmasını sağlar.

Ocean Protocol Staking

OCEAN token, platform üzerindeki veri varlıklarına staking yapılmasını sağlar. Kısaca bu süre. datatoken-OCEAN havuzuna likidite eklemek anlamına gelir. Ocean Protokolü staking ödülleri, staker'lara veri alıcılarından alınan işlem ücretlerinin bir kısmı olarak geri verilir. Bu ödüller, Ödüller kullanıcının staking oranına göre değişmektedir.

OceanDAO

OCEAN token, OceanDAO üzerinden staking yapılmasına olanak tanır. Böylelikle katılımcılar, Ocean topluluk projelerinin içerisinden hangi projelerin finanse edileceği kararı verilmesinde aktif olarak rol almasını sağlar. OceanDAO, kaynakları sürdürülebilir başarı ve büyüme olasılığı yüksek olarak topluluk tarafından işaretlenen takımlara yönlendirir.


D. Ocean Protocol (OCEAN) Ekip ve Şirket

Ocean Protocol, 2017 yılında Singapur'da iki blokzincir girişimcisi olan Bruce Pon ve Trent McConaghly tarafından hayata geçirilmiştir. Çekirdek ekip şu anda dünya genelinde çeşitli yerlerden faaliyet gösteren 25 blokzincir teknolojisti ve girişimcisinden oluşuyor ve ekibin çoğunluğu Romanya ve Almanya'da bulunuyor. Protokol üzerinde çalışan özel çekirdek ekibin yanı sıra, Ocean aynı zamanda iş ortaklıkları ve yönetişim konusunda rehberlik sağlayan 20'den fazla dış danışmana da sahiptir.


E. Ocean Protocol (OCEAN) Dijital Varlık Ekonomisi

OCEAN token 2017 yılında piyasaya sürülmüştür. Ocean ağı üzerinde birden fazla amaç için tasarlanan bir ERC20 tokeni olarak hizmet vermektedir. Tokenin amaçları arasında veri varlıklarını satın alma ve satma, verilere staking yapma ve topluluk yönetişimi bulunmaktadır. Toplam token arzı 1.41 milyar OCEAN’dan oluşmaktadır. Bu arzın %51'i, Bitcoin'in benzer bir programına dayalı olarak topluluk projelerini finanse etmek amacıyla dağıtılacaktır. Temmuz 2023 itibarıyla dolaşımda olan Ocean token sayısı 613 milyon olarak kaydedilmiştir.


F. Ocean Protocol (OCEAN) Değerlendirme

Ocean Protocol, potansiyelini göstermiş ve bir dizi ortaklık sağlamış olmasıyla gelecek için iyi bir proje olarak değerlendirilebilir. Hedefi oldukça büyüktür ve şimdiye kadar yapılan uygulamalar, bu hedefin oldukça gerçekleştirilebilir olduğunu göstermektedir. Ocean Protocol, verilerin gerçek değerini ortaya çıkarır. Aynı zamanda, kontrolü teknoloji devlerinden gerçek veri sağlayıcılara transfer etmeye çalışır. Ocean Protocol, veri tabanlı ekonominin geleceğini şekillendirmek için önemli bir adımdır. Veri sahiplerine daha fazla güç verirken, veri erişimi sağlamak isteyenlerle veri sağlayıcılarını bir araya getirerek adil ve şeffaf bir veri değişimini mümkün kılar. Böylelikle, geleneksel merkeziyetçi sistemlerin zayıflıklarını ortadan kaldırırken, veri sahiplerine daha iyi bir gelir elde etme ve verilerini kontrol etme şansı verir.