Ontology (ONT)-banner-imageKoin İncelemeleri

Ontology (ONT)

Projenin Adı: Ontology

Projenin Belirteci: ONT

Projenin İnternet Sitesi: https://ont.io/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/OntologyNetwork

Projenin İzahname Adresi: https://docs.ont.io/


A. Ontology (ONT) Nedir?

Ontology; açık kaynak kodlu, kimlik ve veri güvenliğine odaklanan, yüksek performanslı bir blokzincirdir. Ontology blokzincirinin altyapısı, zincirler arası işbirliğini ve Layer-2 (Katman-2) ölçeklenebilirliğini destekleyerek işletmelere ihtiyaçlarına uygun bir kurumsal blokzincir tasarlama imkanı sunmaktadır.


B. Ontology (ONT) Neler Sunmaktadır?

Kimlik güvenliği ve veri bütünlüğü ile ilgili sorunları çözmeye odaklanan yüksek performanslı bir blokzincir olan Ontology; işletmelerin, hassas verilerinin kontrolünü elinde tutarken akıllı sözleşmeler ve tokenizasyon gibi blokzincir avantajlarından yararlanmalarını sağlamaktadır. Aslına bakıldığında, Ontology projesinin temel hedefi, blokzincir teknolojisi ve avantajlarını kurumsal şirketlere entegre edebilmektir.

Ontology’nin sunduğu teknolojilerden biri olan ONT ID, dijital kimliğinizi telefonunuzda veya yalnızca size erişim sağlayan özel bir anahtarla güvenilir bulut depolama alanında saklayarak güvenli bir şekilde yönetmenize olanak tanımaktadır. Ontology’nin sunduğu teknoloji sayesinde; kimlik kanıtları bilgi paylaşmaksızın, kişiye özel imzalar sayesinde yapılmaktadır. Bu sayede kimlik bilgisi güvenliği maksimum seviyede tutulmaktadır. Kimlik kanıtı ve doğrulamaları için Ontology Trust Anchors hizmeti kullanılmaktadır. Ontology Trust Anchors kanıt sistemi, son derece gelişmiş şifreleme protokolleri sayesinde güvenlidir ve kurcalanmaya izin vermemektedir.


C. Ontology (ONT) Teknolojisi

Ontology, ana Ontology blokzincirinin üzerine inşa edilmiş çoklu blokzincirlerinin oluşturulmasına izin vermektedir. Sağladığı bu imkan sayesinde Ontology, odaklandığı kurumsal şirketler için birçok çözüm sunmaktadır. Ontology, işletmeleri belirlenmiş kurallar ile tek bir blokzincir kullanmaya zorlamak yerine, teknolojisiyle inşa etmeyi seçen işletmelere kendileri için çalışan bir blokzincir yaratma imkanı vermektedir.

Kurumsal işletmeler için müşterilerinin kimlik bilgilerinin güvenli bir şekilde saklanıyor olması oldukça önemlidir. Ülkemizde yürürlüğe girmiş olan KKVK – Kişiler Verilerin Korunması Kanunu’nu bu duruma örnek gösterebiliriz. Ontology projesi de tam bu noktada işletmeler için güvenli bir altyapı sağlamaktadır. Ontology ekosisteminde; mobil dijital kimlik uygulaması ONT ID ve DID, merkeziyetsiz veri paylaşamı olanak sağlayan DDXF teknolojileri kullanılmaktadır. Ontoloji ekosisteminde çalışan 100 üzeri merkeziyetsiz uygulama (dApps) bulunmaktadır. Ontology destekli dApp'ler, zincirler arası birlikte çalışabilirliğe odaklanan merkeziyetsiz finans (DeFi) projeleri olan Wing ve Unifi Protokollerini içermektedir. Ontology, fikir birliği mekanizması olarak Verifiable Byzantine Fault Tolerance (VBFT)’i kullanmaktadır. VBFT, Proof of Stake (Pay İspatı) ve Byzantine Fault Tolerance (BFT) fikir birliği mekanizmalarının bir kombinasyonu olarak oluşturulmuştur.

Ontology Çift – Koin Sistemi

Ontology ekosisteminde, proje piyasaya sürüldüğünden bu yana iki yerel token kullanılmaktadır. Bunlar; Ontology Koin – ONT ve Ontology Gas – ONG’dir. ONT, Ontology ekosisteminin birincil tokenidir.

ONG, bir Ontology bloğu onaylandığında üretilmektedir. Esasen, Ontology ağı üzerinde gerçekleşen işlem bedelleri için oluşturulmuştur. ONG, akıllı sözleşmelerin yürütülmesi gibi Ontology blokzincirinde işlemler gerçekleştirirken de kullanılmaktadır.


D. Ontology (ONT) Ekip ve Şirket

Ontology ekosisteminin kurucusu Jun Li, IT ve Fintech alanında uzun yıllar çalışarak deneyim sahibi olmuş blokzincir çözümleri mimarıdır. Li, daha önce teknik mimari, yönetim ve planlama gibi alanlarda uluslararası IT firmalarına ve büyük finansal borsalara danışmanlık yapmıştır.


E. Ontology (ONT) Dijital Varlık Ekonomisi

Ontology blokzincirinin birincil yerel tokeni olan ONT 1.000.000.000 maksimum ve toplam arza sahiptir. Ontology ağı üzerindeki işlem bedelleri için kullanılan ONG ise yine ONT gibi 1.000.000.000 maksimum ve toplam arza sahiptir.


F. Ontology (ONT) İş Birlikleri

Ontology, kurulumundan sonra çeşitli projeler ve markalarla iş birliği yapmıştır. Ortaklık kurduğu şirketler ve platformlar arasında; yüz binden fazla kullanıcıya sahip KardiaChain, Nitelikli Fikri Tapu (NFT) platformu olan ROCKI ve önde gelen bulut (cloud) depolama yönetimi yazılımı şirketi ZAICO bulunmaktadır.


G. Ontology (ONT) Değerlendirmesi

Ontology whitepaper’ında yer alan ifadeyle; sosyologlar güvendiğimiz insan sayısını yüzden olduğunu, bunun da çoğu insan için birine güvenmenin, tanımanın zaman ve çaba gerektirdiğini göstermektedir. Ontology, güven kazanmak için mevcut yolların yerini almak ve blokzincir güven otomasyonu ile ileriye taşımayı hedeflemektedir. Ontology projesinin arkasındaki ekip, saygın kripto para birimi endüstrisi liderlerinden oluşmaktadır. Diğer birçok blokzincir projesinin aksine, Ontology ekibi sadece finans sektörünü hedef almamaktadır. Sigorta, sağlık hizmetleri, devlet organları, IoT ve diğer sektörlere odaklanan Ontology, birçok potansiyele sahip geniş ölçekli bir proje haline almıştır. Ontology, yukarıda da bahsettiğimiz üzere; kurumsal şirketlerin en önem verdiği kimlik verileri gizliliği konusunda blokzincir teknolojisi sayesinde güvenilir çözümler sunmaktadır. Üstelik bu faydalardan yararlanmak için kurumsal şirketlerin blokzincir teknolojisini detaylı olarak bilmelerine gerek kalmamaktadır. Ontology sahip olduğu teknoloji sayesinde, şirketlere en kolay yoldan kimlik gizliliği sunmaktadır.