Optimism (OP) “Bedrock” Güncellemesi Nedir? Ne Zaman Gerçekleşecektir?-banner-imageAkademi

Optimism (OP) “Bedrock” Güncellemesi Nedir? Ne Zaman Gerçekleşecektir?

2022’nin mayıs ayında duyurusu yapılan Bedrock, Optimism ağının 2023'ün ikinci çeyreği için planlanan, Optimism'e güç sağlamak için birlikte çalışan bir dizi ücretsiz ve açık kaynaklı modüler bileşen olan OP Stack'in ilk resmi sürümünün adıdır. Optimism ekibi, 15 Mayıs’ta Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ağın 6 Haziran 2023 tarihinde tahmini olarak 2 ila 4 saat kapalı kalacağını ve Bedrock güncellemesinin gerçekleştirileceğini paylaştı. Paylaşıma göre güncelleme gününde para yatırma ve çekme işlemleri yapılamayacak ve OP Mainnet blokzincir ilerlemesi de durdurulacaktır.

Bedrock, Ethereum'daki mevcut kodu yeniden kullanmak ve Optimism’in mümkün olduğunca %100 Ethereum eşdeğerine yakın olması için modüler ve yükseltilebilir olacak şekilde inşa edildi.

Bedrock güncellemesini genel olarak aşağıdaki şekilde ele alabiliriz;

  1. işlem maliyetlerinin azaltılması,

  2. işlem yürütme hızında artış,

  3. Ethereum Virtual Machine (EVM) ile daha iyi uyumluluk.

Bedrock ile Optimism’e Eklenen Yeni Özellikler

Bedrock güncellemeyle ağ üzerinde gerçekleşen para yatırma süreleri önemli ölçüde kısalacak ve Optimism, bir para yatırma işlemini onaylamak için gereken süreyi yaklaşık 10 dakikadan üç dakikaya indirecektir. OP Labs tarafından verilen bilgiye göre işlem ücretlerinin tahmini olarak %47 oranında düşmesi beklenmektedir.

Bedrock yükseltmesinin tasarım hedeflerinden biri de maksimum derecede Ethereum Sanal Makinesi (EVM)’nin eşdeğeri olmaktır. EVM ile Optimism arasındaki farklı işlem kodu ve blok başına işlem modelleri gibi çoklu sapmalar ortadan kaldırılacaktır. Örneğin; gelen her işlem için bir blok üreten eski ağın aksine, Bedrock ağı her iki saniyede bir yeni bloklar üretecektir. Böylece ağın Ethereum akıllı sözleşmelerini yürüten temel yazılım bileşeni olan EVM uyumluluğunda önemli ilerlemeler kaydedilecektir.

Eski ağdan farklı olarak, Bedrock doğrulayıcı blokları her zaman L1'den türetir. Bu, eğer L1 yeniden düzenleme yaşarsa, L2'nin kendisini L1'in durumuna uyacak şekilde yeniden düzenleyeceği anlamına gelir. Bedrock ayrıca L1'de bulunan EIP-1559, zincir yeniden düzenlemeleri ve diğer Ethereum özellikleri için destek ekleyecektir.


Optimism (OP) Nedir?

Optimism, Ethereum ana ağı için oluşturulmuş bir Layer-2 (2. Katman) ölçeklendirme çözümüdür. Ethereum blokzincirindeki işlem ücretleri ve işlem sürelerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.


Optimism (OP) Neler Sunmaktadır?

Optimism, işlem ücretlerini azaltmak, işlemleri daha hızlı gerçekleştirmek ve bu imkanları sağlarken Ethereum orijinal zincirinin güvenliğinden yararlanmak amacıyla oluşturulmuştur. Daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlamak için Ethereum üzerinde oluşturulmuş Layer-2 ölçeklendirme çözümü olan Optimism, bir Optimistic Roll-up projesidir. Optimism, Fraud Proof (Dolandırıcılık İspatı) mekanizmasını kullanmaktadır. Fraud Proof, sistem güvenliğini korumak amacıyla çalışan bir doğrulama yöntemidir. Bu doğrulama yönteminin nasıl çalıştığına baktığımızda; Optimistic Roll-up’larda kullanılan bu yöntemde gerçekleşen işlemler ‘öncellikle’ doğru olarak kabul edilir ve doğru olmadıklarına dair itiraz yapılmadıysa direkt olarak Ethereum blokzincirine gönderilir.

Optimism (OP) hakkında daha detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayınız.