Optimism (OP) Neden Yükseldi?- 3.02.2023

Optimism, Ethereum ağı üzerinde çalışan bir Layer-2 (Katman-2) çözümüdür. Optimism, hesaplamaları ve verileri Ethereum ağı üzerinde çalıştırmak yerine, işlem verilerini zincire yerleştirir ve hesaplamayı zincir dışı çalıştırarak Ethereum’un saniyedeki işlem sayısında artış sağlar. Benzer Layer-2 çözümleri gibi, Ethereum’un ölçeklendirilmesi üzerine kurulmuştur. Optimism bu nedenle Ethereum'un ölçeklenebilirlik sorununun çözümüne yardımcı olur. Optimism, Ethereum işlemlerini üstün veri sıkıştırma yöntemleri kullanarak başka bir blokzincirine yerleştirerek hızlandırır ve maliyetini düşürür.

Optimistic rollup'lar, Optimism'in ölçeklendirme sürecinin özüdür; bu süreçte çok sayıda işlem tek bir işlemde 'toplanır', başka bir zincirde çözümlenir ve daha sonra ana Ethereum ağına geri aktarılır. OP tokenı, sahiplerine Token House ve Citizens' House'dan oluşan iki katmanlı bir yönetişim sistemi olan The Optimism Collective'e katılım hakkı vermektedir.

OP, son 7 günde yaklaşık %31 yükseliş gösterdi. OP, son 24 saatte ise %2.81 yükselişle birlikte yaklaşık 54.20 TL’den işlem görüyor. Optimism ekosisteminde planlanan Bedrock yükseltmesinin toplulukta heyecan yarattığını söyleyebiliriz. Bedrock yükseltmesiyle birlikte ağ hızında artış olacağı, blok tamamlama süresinde azalma bekleniyor. Gerçekleşecek oylamada onay çıkması halinde Bedrock yükseltmesi 15 Mart’ta ağa tanımlanacak.