Orchid (OXT) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Orchid (OXT) Nedir?

Projenin Adı: Orchid

Projenin Belirteci: OXT

Projenin İnternet Sitesi: https://www.orchid.com/oxt/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/OrchidProtocol

Projenin İzahnamesi: https://www.orchid.com/whitepaper/english.pdf


A. Orchid (OXT) Nedir?

Orchid, kullanıcıların küresel merkeziyetsiz VPN (sanal özel ağ) hizmeti alabilmesini sağlayan bir ağdır. Orchid, kendini dünyanın ilk teşvikli özel ağı olarak tanımlamaktadır. Proje, bant genişliğini satmak isteyenler ile bant genişliği satın almak isteyen kullanıcıları bir araya getirmektedir. İnternette özel olarak gezinmek için Orchid'de bant genişliği satın almak için OXT belirteci kullanılır ve yalnızca kullanılan kadar ödeme yapılmaktadır. Tek bir merkezi VPN sağlayıcısını kullanmak yerine, internette her an özel ve güvenli bir şekilde gezinmek isteyen kullanıcılar, Orchid'de oturum açabilir, yüksek kaliteli güvenilir bir VPN sağlayıcıyla eşleştirilir.


B. Orchid (OXT) Neler Sunmaktadır?

Bir internet servis sağlayıcısı (ISP) aracılığıyla internete bağlandığınızda, genel sunucular üzerinden bağlanıyorsunuz demektir. Bu sunucular birçok yönden yeterince güvenli olmayabilir. Örneğin; konumunuzu keşfetmek, çevrimiçi etkinliğiniz sırasında kişisel bilgilerinize erişebilir ve profilinizi oluşturmak veya doktor randevunuz gibi hassas kişisel bilgilere erişebilir. Bu bilgileri elde eden bilgisayar korsanlarına ve diğer kötü aktörlere karşı oldukça savunmasız olabilmesi ihtimal dahilindedir. VPN ise bu noktada devreye girmektedir. Cihazınızı özel bir sunucu üzerinden internete bağlayarak çevrimiçi eylemlerinizi bilgisayar korsanlarından, reklam verenler ve sosyal ağlar vb. 3. taraflardan gizler. Kişisel verilerinizin kontrolü sizde kalır ve çevrimiçi gezinirken daha fazla gizliliğe sahip olursunuz. Öte yandan geleneksel, merkezi VPN'lerin olumsuz yanları da mevcuttur. Bilgilerinizi depoladığı için 3. taraflarla paylaşma ihtimali her daim vardır. Bu noktada Orchid, bu sorunları çözmeyi ve daha özel, daha güvenli bir internet deneyimi sağlamayı amaçlamaktadır.

Orchid, 2017 yılında açık ve erişilebilir interneti herkes için geri getirmek amacıyla kuruldu. 2017’den beri San Francisco ve Berlin'deki ekipleriyle büyümeye ve gelişmeye odaklandı. Aralık 2019'da ilk teşvik edici, kişiden kişiye gizlilik ağını faaliyete geçirdi.

Orchid'in sahip olduğu VPN ağı, birden fazla sağlayıcı üzerinden tek bir internet bağlantısını yönlendirerek, bilgilerinizi izleme, profil oluşturma veya çalma riskini önemli ölçüde azaltmayı hedeflemektedir. Bu özellik merkeziyetsiz ve blokzincir tabanlı bir hizmetin bir parçası olarak sunulmaktadır. Her atlama için farklı bir Ethereum cüzdanından ödeme yaparak, kimliğinizi ve faaliyetlerinizi önemli ölçüde gizli bir hale getirebilirsiniz. Çok sekmeli yönlendirme, internet erişiminize önemli bir gizlilik katmanı ekler.


C. Orchid (OXT) Teknolojisi

Orchid'in arkasındaki ana fikir, mevcut VPN deneyimini geliştirmek için blokzincir teknolojisinin kullanılmasıdır. Kripto para tabanlı olasılıksal nano ödemeleri kullanan kullanıcılar, merkezi bir sunucuya ve belirli bir ülkenin altyapısıyla ilişkili risklere dayanmayan anonim VPN kullanımından yararlanabilir.

Orchid ağı, merkeziyetsiz bir sanal özel ağ (VPN) kullanarak kullanıcıların küresel çaptaki bir hizmet sağlayıcı havuzundan bant genişliği satın almasına imkân sağlar. Bunu mümkün kılmak için Orchid, OXT adlı bir ERC-20 staking token kullanır. Bu, token kullanımına teşvik eden bant genişliği proxy'leme ve algoritmik tanıtım ve ödeme fonksiyonlarına sahip akıllı sözleşmelere imkân sağlayan yeni bir VPN protokolüdür.

Nano Ödemeler

Orchid, ödeme verimliliğini artırmayı amaçlayan yeni bir nano ödeme sistemini kullanır. Bu nano ödeme sistemi, istemcilerin proxy bant genişliği için kripto para birimiyle desteklenen "biletler" ile doğrulayıcı operatörlerine ödeme yaptıkları Orchid kişiden kişiye bant genişliği mağazasının temelidir. Sistem, çok sayıda işlem için ve hatta çoklu taraflar arasında işlem ücretlerini ortadan kaldırmak veya işlem ücretlerini azaltmak amacıyla tasarlanmıştır.

Orchid Protokolü

Orchid yazılımı, OpenVPN ya da WireGuard'a benzer şekilde özel bir VPN protokolünü kullanmak için tasarlanmıştır. Orchid protokolü, tarayıcıların içinde video ve ses aktarımı için yaygın kullanılan bir web standardı olan WebRTC'yi temel alarak çalışır. Protokol kullanıcıların uzak ağ kaynaklarına erişim isteğinde bulunabilmesine ve bu kaynaklar için Orchid nano ödemeleri vasıtasıyla kripto para birimlerini kullanarak ödeme yapabilmesine imkan sağlar.

Orchid Programlanabilir Ağı

Orchid'teki servis sağlayıcıları, OpenVPN gibi protokoller için tipik VPN hayatlet programına benzer bir yazılım çalıştırır, ancak bu yazılım Orchid protokolüyle iletişim halindedir.


D. Orchid (OXT) Ekip ve Şirket

Orchid projesi blokzincir ve finansal alanlarda tecrübeli olan Dr. Steven Waterhouse, Jay Freeman, Brian J. Fox ve Gustav Simonsson tarafından kuruldu.

Dr. Steven Waterhouse, kripto para endüstrisinin en popüler şirketlerinden bazılarına yatırım yapmasıyla adından sıkça söz ettiren risk sermayesi şirketi Pantera Capital'in kurucu ortaklarından biridir.

Jay Freeman, Jailbreak'li Apple cihazları için alternatif bir Apple App Store olan ve şu anda yaklaşık 30 milyon Jailbreak'li Apple ürünü tarafından kullanılan Cydia'nın yaratıcısıdır.

Brian J. Fox, 1990'ların ortalarında Amerika Birleşik Devletleri bankası Wells Fargo'nun ilk etkileşimli çevrimiçi bankacılık sisteminin oluşturulmasından sorumlu kişilerden biridir.

Gustav Simonsson, Ethereum ağının temel güvenlik geliştiricilerinden biridir ve 2015'teki lansmanında yer aldı.

Ayrıca resmi olarak bilinene göre Waterhouse, bir SIM takas saldırısının kurbanı olduktan sonra internet gizliliği iyileştirmelerine ihtiyaç duyulduğu konusuna eğildi ve VPN teknolojisini araştırmaya başladı.


E. Orchid (OXT) Dijital Varlık Ekonomisi

Orchid (OXT) 2019’da kuruldu ve maksimum arzı mevcut değildir. Toplam arzı ise 1.000.000.000 OXT olarak belirtilmektedir. Orchid projesinin yerel tokenı OXT’dir ve ERC-20 ağında faaliyet göstermektedir.

OXT'nin birincil amacı, Orchid ağına katkı sağlamak amacıyla operatör teşvikini düzenleyen ve belirli riskleri azaltan bir staking-tanıtım mekanizması sağlamaktır.

OXT dijital para birimi, Orchid ağına katkısını birkaç madde ile aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz;

  • Bant Genişliği Sağlayıcı: herkes bir Orchid Doğrulayıcısı yönetebilir, ancak önce OXT stake etmelidir. Ne kadar çok OXT stake edilirse ağda ödül elde etme şansı o kadar fazla olmaktadır.

  • Bant Genişliği Kullanıcısı: Kullanıcılar nano ödemeler ile gizli, güvenli internet bağlantısı için anında ödeme yapabilirler. Ayrıca OXT ya da desteklenen diğer kripto para birimlerini Orchid hesaplarına ekleyerek VPN bağlantısı kurulduğunda servis sağlayıcılara hizmet karşılığı ödeme yapabilirler.


F. Orchid (OXT) Değerlendirme

Hepimizin bildiği üzere internet, sınırsız bir bilgi dünyasının kapılarını açtı. Her an milyarlarca insan birçok merak ettiği herhangi bir şeyi bu ekosistem üzerinde etkileşime girerek araştırıyor. Bu bize dünyayı özgürce keşfetmek gibi gelse de bazı riskleri elbette ki mevcut. İnternet büyüdükçe, özgürce keşfetmek daha zor hâle geldi diyebiliriz. Web 2.0 iş modelleri, şirketleri bizi izlemeye, takip etmeye ve verilerimize kolayca erişim sağlamaya başladı. Bunun yanı sıra bazı noktalarda ulaşabileceğimiz bilgilere sınırlar da getirilebilmektedir.

Orchid (OXT) Ethereum üzerine inşa edilen ve merkeziyetsiz Web3 hizmetiyle bu sorunları çözmeye çalışan bir projedir. Hedefleri ve çıkış noktasında inovatif gelişmelerle birlikte internetin kullanıcıları tarafından yeniden geri kazanılmasına imkân tanımaktır.

Orchid kullanıcılara bugün daha iyi olacak şekilde dijital gizliliği sağlamak için Web3 teknolojisini sunmayı hedeflemektedir. Böylece Web1'in vadettiklerini hatırlatarak, yeniden özgürce keşfetme ortamını sağlama hizmetine odaklanmaktadır. Tüm bunları göz önüne alacak olursak Orchid, gelecekte tercih edilerek sürdürülebilirliğini koruyacak projeler arasında olabilir.