Oyun Dünyası ve Blokzincir Teknolojisi-banner-imageAkademi

Oyun Dünyası ve Blokzincir Teknolojisi

Covid-19 salgını ile birlikte birçok alışkanlığımız değişiklik gösterdi. Zamanımızı nasıl harcadığımızdan, evdeki süreci nasıl değerlendireceğimize kadar daha önce yaşamadığımız, benzeri yakın tarihte görülmemiş koşullarda hayatımıza devam etmek zorunda kaldık. Bu süreçte birçok kişi farklı alışkanlıklar edinerek vaktini değerlendirmeye başladı. Son zamanlarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki pandemi sürecinde video oyunları oynamaya başlayan insan sayısında büyük bir artış mevcut. Aşağıdaki grafikte 2020 yılı Temmuz ayından itibaren video oyunu ile geçirilen sürede yaşanan artışlar bölgesel olarak görülmektedir. En yüksek artış %52 ile Latin Amerika bölgesinde gerçekleşirken, araştırma kapsamında en düşük artışın gerçekleştiği bölge %15 ile Kuzey Amerika. Ülkemizin de içerisinde yer aldığı Avrupa ve Orta Doğu bölgesinde yaşanan artış %34. Küresel anlamda video oyunlarında geçirilen sürede yaşanan artış ise %39.

oyun1.png

kaynak: statista

Küresel olarak oyun piyasası gelirlerini aşağıdaki grafiği incelediğimizde görebiliriz. Oyun endüstrisindeki gelir artışının eğilimi uzun bir süredir yukarı yönlü. Yeni teknolojiler, çok daha iyi görsel efektlerin ve oynanışın oluşturulmasına imkan sağlıyor. Bu da oyun endüstrisi gelirlerinin artışına etki eden önemli faktörlerden biridir.

oyun2.png

Blokzincir & Oyun Endüstrisi Etkileşimi

Blokzincir, içerisine işlenecek her verinin şifrelendiği ve belirli zaman aralıklarında blok adı verilen yapının içerisinde saklanarak her yeni blokta bir önceki bloğa ait bir özetin bulunduğu ve tüm bu verilerin birden çok veri depolama noktasında saklandığı bir yapıdır. Bu özellikleriyle blokzincir teknolojisi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu alanların başında kripto paralar ve finansal teknolojiler geliyor. Finansal teknolojiler dışında sigorta, veri işleme, medya gibi birçok alanda da etkin bir şekilde kullanılan blokzincir teknolojisi oyun endüstrisine de dahil olmuş durumda. Blokzincir aklımıza gelebilecek birçok alanda inanılmaz değişimlere imza atabilmektedir. Oyun sektörü de bunlardan biri. Blokzincir teknolojisi ile birlikte, oyunların geliştirilme, yönetilme ve oynanma biçimlerinde önemli değişiklikler gerçekleşecek.

Temel olarak blokzincirin tanımına tekrar baktığımızda verilerin herkes tarafından görülebileceği, değiştirilemeyeceği ve yapılan en ufak değişikliğin bile blokzincire işlendiğini görebiliriz. Bu açıdan değerlendirdiğimizde oyunun sahibi bir ya da birkaç kişi olmaktan çıkacak ve tüm topluluk oyunu kontrol edebilecektir. Bu yöntemle birlikte, oyuncu hesapları, sahip oldukları varlıklar ve oyun düzeni üzerindeki kontrol otoriteden çok topluluğun olacaktır.

Blokzincir teknolojisi kullanılarak oluşturulan NFT’ler ise oyun sektörü için adeta biçilmiş kaftandır. NFT’ler kısaca, birbiri yerine geçmeyen, eşlenemez, bölünemez, taklit edilemez, benzersiz ve eşsiz dijital varlıklardır. Bir NFT’nin özellikleri oyun içi ekipmanların özelliklerine benzerlik göstermektedir. Oyun işi eşyalar, kostümler ve diğer nadir özellikler tıpkı NFT’ler gibi benzersiz, az rastlanan ve özel dijital varlıklardır.

Hali hazırda birçok blokzincir tabanlı oyun projesinde oyuncular değerli NFT’lere sahip olarak oyun içerisinde avantaj elde edebilmektedir. Blokzincirler aynı zaman keskin sınırlara sahip olabilir. Eğer bir blokzincirde sınırlı arzda bir dijital varlık oluşturursanız o dijital varlığın daha sonra arzının artırılması mümkün değildir. Örneğin bir eşyadan 50 adet olacak şekilde üretildiyse, bu sayıyı değiştirmek mümkün olmayacaktır. Aynı zamanda tüm öğelerin geçmiş hareketleri blokzincir üzerine işlenebilmektedir. Bir eşyanın geçmiş fiyatları, kimden alınıp kime satıldığı vs gibi tüm verileri kontrol etmemiz mümkün olacaktır. Daha önce oyun ekosisteminde çok önemli bir oyuncunun sahip olduğu bir eşyaya sahip olduğunuzu düşünün. Bunun gibi birçok özellik oyun ekosisteminin çehresini tamamıyla değiştirecektir.