Polkadot Lansmanı: Parachain’in Kullanıma Sunulması

Polkadot projesi, protokolün tam lansmanını işaret etmesi beklenen parachain ve slot açık artırmalarının merakla beklenen sunumu için 15 Şubat Pazartesi günü ayrıntılı bir yol haritası yayınladı.

Yol haritası üç ana aşamaya ayrılmıştır:

1- Mevcut Aşama: Testnet Sunumu

Parachain işlevi, ilk olarak Rococo gibi parachain test ağlarında test yapma ve hata düzeltme için kullanıma sunulacak. Kodun hazır olduğundan emin olduktan sonra, XCMP-lite aracılığıyla diğer zincirlerle etkileşim de dahil olmak üzere, parachain ekiplerinin kendi zincirlerini test etmeleri için kayıt açılacak. Parachain'ler ve Cumulus için temel işlevselliğin son öğeleri geliştirip test edildiğinde Polkadot kod tabanı resmi olarak tamamlanmış olacak.

2- Kusama’yı Kullanıma Sunma ve Slot Açık Artırmaları Yapma

Gerçek ekonomik teşviklere sahip canlı bir ağ olarak Kusama, topluluğun ağ etkilerini gözlemlemesine ve daha fazla test ve optimizasyon yapmasına olanak tanıyan parachainler için ek bir kanıtlama alanı olarak hizmet edecek. Kusama yönetimi, ilk olarak çalışma zamanı yükseltmesiyle parachain işlevini etkinleştirmek için oy kullanacak. Bundan sonra, slot açık artırmalarına başlanacak ve herhangi bir parachain eklemek için oy kullanılabilecek.

Parachain slot kiralamaları izin verilmeyen mum açık artırması (candle auctions) yoluyla tahsis edilecektir. Kusama'daki ilk açık artırmadan sonra, kabaca iki haftada bir yeni bir açık artırma yapılacak. Her açık artırmadan sonra kazanan parachain, kiralama döneminin başında ağa konuşlandırılacak. Açık artırmalar, daha fazla slot uygun hale geldikçe ve önceki kiralamaların süresi doldukça buradan devam edecek.

3- Polkadot’u Kullanıma Sunma

Polkadot yönetimi, ilk olarak çalışma zamanı yükseltmesi aracılığıyla parachain işlevini etkinleştirmek için oy kullanacak. Bundan sonra, tekrardan slot açık artırmalarına başlamak ve herhangi bir parachain eklemek için oy kullanılabilecek.


Parachain Nedir?

Parachain, Polkadot ağına katılım gösteren paralel zincirlere verilen isimdir. Polkadot'un desteklediği blokzincirler büyük ağın toplu güvenliğine katkıda bulunarak ve bu güvenlikten faydalanarak konsensus mekanizmasından yararlanır.