Polkadot, Parachainlerin Kusama Ağında Test Edilmeye Başladığını Duyurdu

Polkadot ve Kusama'nın yaratıcısı Gavin Wood, bir blog gönderisinde Polkadot parachainlerinin Kusama ağında test edilmeye başladığını, aynı zamanda Polkadot gelişiminin beşinci ve son aşamasına geldiğini söyledi. Wood'a göre, Polkadot'un arkasındaki geliştirme kolu olan Parity Technologies, Kusama’nın parachainleri barındırmasına olanak tanıyan Polkadot sürümü 0.9’un yükseltmesini yayınladı.

Wood, parachainlerin piyasaya sürülmesinin, Polkadot ve Kusama'nın yeni sürümünde tam kapsamlı bir harici denetimin yapılması ve Kusama ağında en az bir parachainin fonksiyonel olması ardından gerçekleştiren tam bir dış denetimin sonrasında devam edebileceğini söyledi. Söz konusu denetimin çoktan başladığını ve yakın gelecekte tamamlanmasını beklediğini söyleyen Wood, bu sürecin üç adımda tamamlanacağını belirtti:

  1. Kusama’da bir Shell parachain’i kurulacak. Shell parachain boş bir parachain'dir ve bloklar üretir, ancak yükseltilebilir olmanın ötesinde bir işlevi yoktur. Kullanıcı hesapları, stake etme, yönetim veya bakiye kavramı yoktur. Tek yaptığı Relay Chain’in yönetim aygıtından gelen ve ona yükseltme yetkisi veren bir mesajı dinlemektir. Böyle bir mesaj alındığında, Shell parachain, Relay Chain'in yetkilendirdiği yeni mantık ne olursa olsun kendisinin yükseltilmesine izin verecektir.
  2. 24 saat Shell parachaininin çalıştığını gördükten ve aynı yükseltme Westend testneti üzerinde başarıyla gerçekleştirildikten sonra Shell parachain'in Statemine parachain'e yükseltilmesi için oy kullanılacak.
  3. Statemine parachain’i sorunsuz çalışırsa, müzayedeler başlayacak. Ağ, işlemlere ve fikir birliğine sahip parachainlerin merkeziyetsiz 900 doğrulayıcı ile Kusama ağında sorunsuz olarak çalıştığını gösterdikten sonra bunu yapacak.