Polymath (POLY)-banner-imageKoin İncelemeleri

Polymath (POLY)

Projenin Adı: Polymath

Projenin Belirteci: POLY

Projenin İnternet Sitesi: https://polymath.network/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/polymathnetwork

Projenin İzahname Adresi: https://info.polymath.network/resources

A. Polymath (POLY) Nedir?

Polymath, Ethereum (ETH) ağı üzerinde çalışan ve blokzincir üzerinde dijital menkul kıymetlerin oluşturulmasına, ihracına ve yönetimine izin veren, teknoloji geliştirmeye odaklanan merkeziyetsiz bir protokoldür. Polymath ST-20 standardı, düzenleme gerekliliklerini tokenların içine yerleştirir ve ticareti yalnızca doğrulanmış katılımcılarla sınırlandırır. Platform, bir menkul kıymet tokenı oluşturmanın karmaşık, teknik zorluklarını basitleştirir. Multi-trilyon dolarlık finansal menkul kıymetler piyasasını blokzincir ile entegre etme hizmetleri sunar. Poltymath platformunun tokenı POLY’dir.


B. Polymath (POLY) Neler Sunmaktadır?

POLY, Polymath platformunda dijital menkul kıymet tokenlarının oluşturulması kapsamında hizmet veren bir platformdur. Geleneksel piyasaya odaklanmıştır, fakat blokzincir sayesinde güçlendirilmiş yeni bir teknoloji üzerinde çalışmaktadır. Polymath, menkul kıymet tokenlarını piyasaya sürmek ve yönetmek için uyumluluk odaklı bir standart (ST-20) oluşturur.

Platform tokenize edilebilecek varlıkları iki şekilde sunmaktadır. İlk gruba geleneksel likit varlıklar kategorisini başlık olarak açabilir ve hisse senetleri ile tahvilleri bu gruba dahil edebiliriz. Bir diğer alt başlık ise geleneksel fakat likit olmayan varlıklardır. Bunlara örnek olarak ise gayrimenkul, sanat eserleri ve fikri mülkiyet hakları dahil edilebilir.

Polymath blokzincirde menkul kıymetler oluşturma sürecini standartlaştırmayı amaçlayan yeni bir tür menkul kıymet tokenları oluşturma hizmeti veren bir platformudur. Ağ geleneksel yöntemlerle ilişkili zorluklar olmadan düşük maliyetli işlem imkanı sunarak yatırımcıları işletmelerle birleştirmeye ve onlara menkul kıymetleri tokenlaştırma hizmeti sunar.


C. Polymath (POLY) Teknolojisi

Menkul kıymet tokenları, bir blokzincirde işlem gören ve tutulan hisse senedi vb. geleneksel varlıkların dijital temsilleridir. Bu tür varlıkları “menkul kıymet” yapan şey dünya çapındaki yönetim organlarının nasıl ihraç edileceğini, yönetilebileceğini ve takas edilebileceğini düzenlemesidir. Bu bağlamda Polymath, blokzincir alanındaki menkul kıymet tokenlarının büyümesini ve geliştirilmesini hızlandırmayı amaçlamaktadır. Polymath, menkul kıymet tokenlarının doğrudan platformunda oluşturulmasına ve yönetilmesine izin verir.

“Menkul Kıymet Standardı” olarak adlandırılan ERC1400 standardını kullanmaktadır.

Menkul kıymet tokenları bir blokzincirde menkul kıymetlerin (borç, hisse senedi veya gayrimenkul gibi) dijital temsilleridir. Geleneksel menkul kıymetler gibi menkul kıymet tokenları da düzenlemeye tabidir ve uyumluluk standartlarına uyması gerekir.

Menkul kıymet tokenları (dijital menkul kıymetler), blokzincir teknolojisinden yararlanarak geleneksel işletim mekanizmasının dışına çıkar ve birçok işlemin otomatikleştirilmesine izin verir.

Menkul kıymet tokenlarının oluşturulabilmesinin iki yolu vardır. Birincisi, zincir dışı var olan geleneksel bir finansal varlığın zincir üzerinde temsil edildiği ve onu tokenlaştırılmış bir menkul kıymet haline getirdiği varlık tokenizasyonu yoluyladır. Buna örnek olarak bir hisse senedinin tokenlaştırılmasını gösterebiliriz. İkincisi, bir finansal varlığın tanımlandığı ve yalnızca blokzincir de bulunduğu varlık oluşturma yoluyladır. Bu varlıklar genellikle doğal dijital menkul kıymetler olarak tanımlanır.

Token Studio ile Polymath, blokzincir üzerinde kullanıcıların menkul kıymet tokenları oluşturmasına, yayınlamasına ve yönetmesine olanak tanır.

  • Blokzincir üzerinde menkul kıymetlerin dijitalleştirilmesinin faydalarından bazıları şunlardır:

Artan verimlilik: Blokzincir, tahvil ihracı ile ilgili maliyetleri neredeyse %90 oranında azaltabilme ihtimaline sahiptir. Otomasyon ve şeffaf kayıt tutma yoluyla kurumsal eylemler, mutabakat gibi ilişkili maliyetleri önemli ölçüde azaltabilir.

Azaltılmış uyum maliyeti: Araştırmalara göre finans sektörü, uyum için yılda 181 milyar dolar harcıyor. Uyum kurallarının kapsamı ve karmaşıklığı arttıkça beklenti bu maliyetin artması yönündedir. Blokzincirde kurallar doğrudan akıllı sözleşmeler aracılığıyla menkul kıymet tokenlarına programlanır. Bu da hata riskini azaltır ve karmaşık uyumluluk gereksinimlerini yönetmeyi %30-50 daha ucuz hale getirir.

Geliştirilmiş likidite: Tokenizasyon, idari ve teknolojik engelleri kaldırarak varlıkları küresel bir yatırımcı havuzuna açar. Daha önce likit olmayan varlıklarla ticaret yapmak için bir yol sağlar.

Artan şeffaflık: Menkul kıymet tokenları kullanım alanı ve mekanizması itibarıyla ihraççıların, yatırımcıların ve aracıların aynı kaynağına erişimini sağlar.

Kolaylaştırılmış yenilik: Geleneksel finansal altyapı ve manuel işleme gereksinimlerini ürün ve hizmet kapsamında kolaylaştırmaktadır. Programlanabilir akıllı sözleşmeler ve paylaşılabilir defter teknolojisi sayesinde parçalanmış gayrimenkullere, likit gelir paylaşımı anlaşmalarına, dinamik ETF'lere düşük maliyetli ve güvenili bir çalışma ortamı sağlar.

  • Polymath platformu, kullanıcılarına güvenli bir pazar yeri sağlamak için birlikte çalışan üç temel teknolojiye dayanmaktadır: blokzincir, akıllı sözleşmeler ve token oluşturmadır.

Blokzincir Teknolojisi: Polymath platformunun temelidir. Şeffaflık, kolaylık ve menkul kıymet standartlarıyla blokzincirde menkul kıymet ticareti yapmayı sağlar.

Akıllı Sözleşme Teknolojisi: Akıllı sözleşmeler, menkul kıymet tokenizasyonunun programlanabilir uygulayıcılarıdır. Polymath, her bir teklifin tüm koşullarının her iki taraf arasında uygun koşullar ve kurallar çerçevesinde karşılanmasını sağlar.

Token Oluşturma Teknolojisi: geleneksel menkul kıymetleri menkul kıymet tokenlarına dönüştüren mekanizmadır. Menkul kıymet varlığını yeni bir dijital varlık olarak blokzincire aktarır.


D. Polymath (POLY) Ekip ve Şirket

Polymath, Trevor Koverko ve Chris Housser tarafından kuruldu. Kripto para sektörüne adım atmadan önce birçok fintech şirketinde görev alan, mali ve iş hukuku alanında kariyere sahip Trevor Koverko ve Chris 2017 yılında Barbados’ta Polymath INC. şirketini kurdu.

Trevor Koverko, Polymath (POLY)’in kurucularından biridir ve eski profesyonel hokey oyuncusudur. Hokey kariyeri, 2011'de Toronto'nun 401 otoyolunda ciddi bir trafik kazası geçirdikten sonra 20'li yaşlarının başında sona erdi. Trevor, Kanada'nın en iyi işletme okullarından biri olan Londra'daki Ivey Business School'dan mezun oldu. Bu noktadan sonra teknoloji alanında kendisini geliştirdi ve Çin’e yerleşti. Çin’de start up'lara dahil oldu ve ilk şirketini kurdu. Trevor, ayrıca melek yatırımcı olarak projelere yatırım yapmaktadır.

Chris Housser, Polymath'ın kurucu ortağı ve Operasyon Direktörü’dür. Kariyeri ağırlıklı olarak Hukuk üzerine odaklıdır. Housser, Western Ontario Üniversitesi'nden Hukuk Derecesi ile mezun oldu ve Bennett Best Burn LLP'de çalıştı. 2017 yılında Housser, kariyerini Polymath ve kripto para sektörüne çevirdi.

Pablo Ruiz, Polymath'ta Mühendislik Başkan Yardımcısı’dır ve Techfoliance Latam tarafından Arjantin'in “bilinmesi gereken ilk 20 etkileyici” insan listesinde yer almıştır. Ruiz, yazılım geliştirmeye özel bir ilgi duyması nedeniyle dünya çapındaki girişimlere mentorluk, yönetim ve yatırım yapma konusunda uzmanlaşmıştır. NXTP Labs gibi finans programlarına dahil olduktan sonra Ruiz, Polymath'te kıdemli bir Solidity geliştiricisi olarak ekibe katıldı.

Polymath, kripto endüstrisinde deneyimli çok sayıda danışmana sahiptir. Bruce Fenton, Patrick Byrne ve Stan Miroshnik bu danışmanlardan bazılarıdır.

Bruce Fenton, The Bitcoin Foundation'ın yönetim kurulu üyesi ve tanınmış bir blokzincir ekonomi danışmanıdır.

Patrick Byrne, kripto para birimini kabul eden ilk büyük perakendecilerden biri olan büyük çevrimiçi perakendeci Overstock'un CEO'sudur. Byrne aynı zamanda menkul kıymet tokenı alanındaki bir başka oyuncu olan tZERO projesinin de yönetim kurulu başkanıdır.

Stan Miroshnik, kripto para yatırımıyla ilgilenen The Element Group'un CEO'su ve Genel Müdürü’dür.


E. Polymath (POLY) Dijital Varlık Ekonomisi

Polymath ağı, platformun yayına girdiği aynı ay olan Ocak 2018'de bir ilk Koin İhracı (ICO) aracılığıyla yaklaşık 59 milyon USD topladı. 59 milyon USD’lik token satışından elde edilen sermayenin bir kısmı, platformu geliştirmek için kullanıldı. POLY, Polymath projesinin tokenıdır. POLY, sisteme erişim sağlamak veya özel menkul kıymet tokenlarının (ST'ler) geliştirilmesi için gereklidir. POLY, platformda çalışan geliştiriciler için bir ödül sistemi içerisinde teşvik olarak da kullanılır.


F. Polymath (POLY) Değerlendirmesi

Polymath, menkul kıymet ticaretinde devrim yaratma hedefine kanalize olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Menkul kıymetler gelecekte blokzincir teknolojisine geçtiğinde ve Polymath projesinin çalışmaları daha somut bir şekilde sonuçlar elde edecektir. Menkul kıymet ürünlerini tokenleştirme aşamalarında aktif rol oynayacaktır. Bununla birlikte menkul kıymetler endüstrisinin geniş bir yelpazeye sahip olduğu göz ardı edilmemelidir. Polymath’i bu bağlamda bekleyen birçok engel ile karşı karşıya kalması olası ihtimaller arasındadır.

Polytmath’in resmi web sitesinde paylaştığı bilgilere göre menkul kıymet token pazarının yalnızca 2024 yılına kadar Avrupa'da 1.5 milyon dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Deloitte ise menkul kıymet tokenlerının gelecekteki menkul kıymetler ortamının temel dayanağı olacağını tahmin ediyor.