Powell: Enflasyonu %2'ye Düşürme Sürecinin Önünde Uzun Bir Yol Var

FED, politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırırken, FED Başkanı Jerome Powell karar sonrası basın toplantısı düzenledi. Powell konuşmasında özetle şunları kaydetti:

  • Powell, "Enflasyon uzun vadeli hedefimiz olan %2'nin oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor. Enflasyon geçen yılın ortasından bu yana bir miktar ılımlılaştı, ancak yine de enflasyon baskıları yüksek seyretmeye devam ediyor ve enflasyonu %2'ye düşürme sürecinin önünde uzun bir yol var." dedi.
  • Powell, faiz artırımlarında 'duraksaması' konusunda henüz bir karar alınmadığını söyledi. Powell konuşmasında ayrıca istihdam piyasasındaki direncin devam ettiğini de söyledi. Ülkede işsizlik oranının faiz artırımı serisine başlamadan önceki seviyelerden daha düşük olduğunu belirten Powell, piyasayı yakından izlemeye devam ettiklerini kaydetti.
  • Powell, Federal Rezerv'in faiz oranlarını artırmayı durdurup durdurmayacağı konusunda kesin bir karar vermediğini söyledi. Powell, daha fazla faiz artışının hala mümkün olduğunu belirterek ekonomik verilerin merkez bankasını bu yönde işaret etmesi halinde Federal Rezerv'in faiz artırımına devam edebileceğini söyledi.
  • “Silikon Vadisi Bankası'na yapılan operasyon, tarih boyunca yapılan operasyonların hızına uygun değildi. Ve şimdi bunun bir şekilde düzenleme ve denetime yansıtılması gerekiyor.”
  • Powell faiz indirimi için çok erken olabileceğini söyledi. Powell ayrıca konut dışı hizmetlerde ilerleme görmek ve faiz indirimlerini "uygun" olarak değerlendirmek için talep ve işgücü piyasası koşullarının muhtemelen biraz daha zayıflaması gerekeceğini de sözlerine ekledi.
  • Powell, işgücü piyasasındaki ilk zayıflık işaretlerinin ABD ekonomisi için "yumuşak iniş" yolunun masadan kalkmadığını gösterdiğini söyledi. Powell, "Bu konuda hiçbir vaat yok, ancak bana öyle geliyor ki, daha önceki pek çok dönemle birlikte gelen işsizlikteki büyük artışlar olmaksızın işgücü piyasasında bir soğuma yaşamaya devam etmemiz mümkün" dedi.
  • Powell konuşmasında bundan sonra da verileri takip ederek adımları atacaklarını ve gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracaklarını söyledi.
  • Powell bankacılık sektörünün dirençli olduğunu ve Mart başından bu yana iyileştiğini ancak sektör denetimlerinin ve düzenlemelerin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. JPMorgan’ın First Republic Bank’ı satın almasının ‘iyi bir karar’ olduğunu belirterek “Bankanın satışı sektördeki gerilimin sona ermesine yönelik önemli bir adım” dedi.