Proof Of Burn (Yakım ile İspat) Nedir?-banner-imageAkademi

Proof Of Burn (Yakım ile İspat) Nedir?

Blokzincir, içerisine işlenecek her verinin şifrelendiği ve belirli zaman aralıklarında blok adı verilen yapının içerisinde saklanarak her yeni blokta bir önceki bloğa ait bir özetin bulunduğu, tüm bu verilerin birden çok veri depolama noktasında saklandığı bir yapıdır. Değişmezlik, gizlilik, güvenlik ve şeffaflık sağlar. Blokzincirde işlemleri doğrulamak için hiçbir merkezi otorite mevcut değildir. Bunun sebebi ise blokzincirdeki her işlemin tamamen güvenli ve doğrulanmış olmak kaydıyla gerçekleştirilmesidir. Herhangi bir blokzincir ağının temel bir parçası olan fikir birliği protokolü kullanımı, gerçekleşen işlemlerin güvenli olduğu ve doğrulandığı kabul edilir.

Proof of Burn (PoB), tüm katılımcı nodelarının blokzincir ağının durumu hakkında bir anlaşmaya varmasını sağlamak için bir blokzincir ağı tarafından uygulanan çeşitli fikir birliği algoritmalarından biridir. PoB, herhangi bir kripto para biriminin çift harcama olasılığını önlemek için uygulanmaktadır. PoB’nin birden çok versiyonu vardır, fakat Iain Stewart tarafından ideal hale getirilen PoB kavramı, kripto para dünyasında en çok kabul edilen mutabakatıdır. PoB, İş İspatı (PoW) fikir birliği mekanizmasının bir türüdür. Genel olarak bakacak olursak blokzincir fikir birliği algoritmaları; ağı güvenli tutmaktan, işlemleri doğrulamaktan ve onaylamaktan sorumludur. Temelde PoB algoritması İş İspatı (PoW)’a benzerlik gösterir, fakat farklıdır. PoB, PoW’a göre daha düşük enerji tüketmektedir. PoB, madencilerin blok ödüllerini alabilmek için belirli bir miktarda kripto para birimi yakmalarını teşvik eden fikir birliği yöntemidir. Bu dolaşımdaki kripto para sayısını azaltmak ve geriye kalan miktarın değerini artırmak için teşvik olarak kullanılmaktadır.


Proof of Burn (PoB) Nasıl Çalışır?

PoB madencilerin kripto para yakmasını koşul olarak sunar. Bununla birlikte madenciler blok oluşturma hakkına elde ederler. Madenciler yaktıkları kripto para miktarının fazlalığına göre blok oluşturma hakkına sahip olurlar.

Örneğin, her biri kendi işlem bloğuna sahip 6 madencimiz var. Sürece göre madencilerin bloklarını ağa ekleme fırsatı elde etmek için bir miktar para yakmaları gerekiyor. kripto paralar yakım adresi olan herkese açık doğrulanabilir bir adrese gönderilir, erişilemez ve kullanılamaz.

Proof of Burn'ün blokzincirdeki avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Daha az güç ve enerji tüketimi kullanır.

  • Madencileri kripto para birimini kullanarak düzenli işlemler yapmaya teşvik eder.

  • PoB daha sürdürülebilirdir.

  • Ağların blok onaylanması süreci kuvvetli hesaplama ve madencilik donanımlarına (ASICs gibi) ihtiyaç duymaz.


Proof of Burn ve Proof of Stake Karşılaştırması

PoB ve PoS’un sahip olduğu ortak özelliklerden biri doğrulayıcı olabilmek için kripto para yatırımı yapmalarının gerekli olmasıdır. PoS’ta bunu yaparken kripto paralar genellikle kilitlenir. Ağdan ayrılmaya karar veren doğrulayıcılar kilitledikleri kripto paraları geri alabilir ve piyasada satabilirler. Bu sebeple PoS’da kalıcı bir piyasa kıtlığı mevcut değildir. kripto paralar dolaşımdan tamamen kaldırılmaz, fakat bir süre dolaşımdan kaldırılmış olur. PoB’da ise blok doğrulayıcıları kripto paralarını kalıcı olarak dolaşımdan kaldırmak zorundadır, bu durumla birlikte kripto paranın dolaşımdaki miktarına pozitif katkı sağlanmaktadır.