Ripple’ın SEC Davasında Kazandığı Zaferin Yansımaları -banner-imageAraştırma

Ripple’ın SEC Davasında Kazandığı Zaferin Yansımaları

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), tarihler Aralık 2020’yi gösterdiğinde XRP’nin arkasındaki şirket Ripple Labs ve yöneticilerine dava açarak şirketle birlikte şirketin 2 yöneticisini XRP’yi satarak 1,3 milyar USD’lik kayıt dışı menkul arzı gerçekleştirdiğini öne sürmüştü. Ripple ise sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırmak için geliştirilen bir token olan XRP'nin menkul kıymet olduğu iddialarını reddetti. Ripple’ın SEC ile olan davası şirketin yıllar önce XRP satışının kayıt dışı bir menkul kıymet arzı oluşturup oluşturmadığıyla ilgili diyebiliriz.

13 Temmuz 2023 Perşembe günü New York Güney Bölge Mahkemesi Yargıcı Analisa Torress, SEC ile ilgili uzun süredir devam eden Ripple davasının önemli bir aşamaya gelmesini sağladı. Yargıç kararında XRP’nin bir menkul kıymet olmadığına hükmetti. Nitekim Torres, Ripple'ın kripto para birimi XRP'yi borsalarda satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmediği kararına vardı. Torres kurumsal taraftaki satışları ise menkul kıymet olarak nitelendirdi. 34 sayfalık kararda Ripple’ın kısmi bir zafer kazandığını söyleyebiliriz.

Yaklaşık üç yıl süren bir hukuk mücadelesinin ardından gelen özet kararın gelecekteki token sınıflandırma davaları için bir emsal teşkil edebileceği belirtiliyor.

Mahkeme belgelerinde; Yargıç Torres, “Ripple’ın Programatik Satışları, diğer dağıtımlar ve Larsen ile Garlinghouse’un XRP satışları yatırım sözleşmesi teşkil etmiyor” ifadesi yer aldı. Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, mahkemenin XRP ile ilgili verdiği kararın ardından Twitter’dan yapmış olduğu paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Aralık 2020'de hukukun doğru tarafında olduğumuzu ve tarihin de doğru tarafında olacağımızı söyledik. ABD'deki tüm kripto inovasyonları için geçerli olan bu kararın alınmasında yardımcı olan herkese teşekkür ederiz. Daha fazlası gelecek, parti planlamasına başlayalım."

Ripple'ın Hukuk Şefi Stuart Alderoty de konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada şunları kaydetti:

 “Bugün büyük bir kazanç elde edildi. XRP, kanunen bir menkul kıymet değildir. Ayrıca borsada yapılan satışlar da bir menkul kıymet değildir. Yöneticiler tarafından yapılan satışlar menkul kıymet değildir. Diğer XRP dağıtımları da menkul kıymet değildir. Mahkemenin bir yatırım sözleşmesi oluşturduğuna dair tespit ettiği tek şey, geçmişte kurumsal müşterilere doğrudan yapılan XRP satışlarıdır. Mahkemenin kararına göre bu kurumsal satışlarla ilgili daha fazla dava açılabilir"

Alderoty karardaki bazı ifadelere de açıklık getirdi. Alderoty'ye göre, Ripple'ın mahkemeyle ilgili tek endişesi, mahkemenin emri uyarınca yalnızca kurumsal satışlarla bağlantılı olacak.

SEC sözcüsü yaptığı açıklamada kurumun kararı gözden geçirdiğini söyledi. Açıklamada, "Mahkemenin XRP token’larının Ripple tarafından belirli durumlarda menkul kıymetler yasalarını ihlal eden yatırım sözleşmeleri olarak sunulduğunu ve satıldığını tespit etmesinden memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

SEC Başkanı Gary Gensler ise ABD'de Ripple Labs'in kripto para birimi XRP'yi satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmediğine yönelik mahkeme kararına ilişkin yapmış olduğu ilk değerlendirmede SEC'in "hayal kırıklığı" yaşadığını belirtti.

SEC kripto varlık platformları Binance ve Coinbase'e menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla dava açmıştı. Bazı uzmanlar, bağlayıcı bir emsal olmasa da, son Ripple davası kararının SEC’nin Binance ve Coinbase’e açmış olduğu davaların sonucu üzerinde bir etkisi olabileceğine inanıyor. Coinbase'in Baş Hukuk Sorumlusu Paul Grewal Twitter'dan yapmış olduğu paylaşımda "Çoğu gün avukat olmayı seviyorum. Bugün de onlardan biri." ifadesini kullandı.

Hinman belgelerinin alınan kararda etkisi oldu mu?

Hinman belgelerinin Ripple’ın yargı zaferi üzerindeki gerçek etkisi belirsizliğini koruyor. Ripple 2021 yılında Hinman konuşmasıyla ilgili SEC içindeki konuşma ve yazışmaların dökümlerinin açığa çıkarılmasını talep etmişti. SEC ise Aralık 2022’de mahkemeden Hinman konuşması belgelerinin mühürlenmesini talep etti. SEC tarafından 22 Aralık'ta sunulan özet yargı belgesinin mühürlenmesi talebi, başta Hinman konuşması belgeleri olmak üzere çeşitli bilgi ve belgelerin mühürlenmesini kapsıyordu. SEC söz konusu isteğine gerekçe olarak kurum içi gizlilik, kişisel mahremiyet ve devlet kurumlarını koruyan “gizlilik kanunu”nu gösterdi. Nitekim mahkeme, Hinman Belgeleri'nin mühürlü kalmayacağı kararına varmıştı. Hinman Konuşması belgeleri, SEC Şirket Finansmanı Bölümü eski Direktörü William Hinman'ın Haziran 2018'de Yahoo Finance All Markets Summit'te yaptığı ve Ethereum’un bir menkul kıymet olmadığını belirttiği konuşmaya atıfta bulunuyordu.

Süreç nasıl devam edecek?

SEC'in kararı temyize götüreceğine ilişkin çeşitli spekülasyonlar mevcut. SEC Bölge Direktörlerinden Marc Fegel'e göre Ripple'ın sevinci kısa sürebilir. Fegel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada mahkemenin bu kararının menkul kıymetler bakış açısına göre tersine çevrilebileceğini öne sürdü. Fegel her iki tarafın da temyize gitmesi halinde SEC'in üstünlük sağlayacağını belirtti. Hukukçu Bill Morgan da temyiz olasılığına değindi. Morgan’a göre Ripple müşterilerin satış kısmına itiraz edebilir. Morgan ayrıca bunun her iki taraf arasında bir uzlaşmayla sonuçlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Ripple'ın CEO'su Garlinghouse, ise SEC'in temyize gitmesinin  zaman kaybı olacağını belirtti. Garlinghouse Bloomberg’e verdiği demeçte, “Hukuk açısından şu anda geçerli olan kanun, XRP'nin bir menkul kıymet olmadığı yönündedir. SEC'in temyize gitmesi için bir fırsat doğana kadar ki bu yıllar alabilir, açıkçası biz çok iyimseriz.” şeklinde konuştu.

XRP’ye kurumsal ilgide artış görünür mü?

Ripple, SEC'e karşı kazandığı son zaferin sağladığı yasal netliğin XRP'ye kurumsal ilgi için kapıları açabileceğine inanıyor. Cryptoslate’in haberine göre Stuart Alderoty, Ripple'ın SEC’ye karşı kazandığı son kısmi zaferin ABD bankalarını ve diğer finans kurumlarını XRP'yi benimsemeye teşvik edebileceğine dair iyimserliğini dile getirdi. Alderoty konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı.

"Bu kararın finans kuruluşu müşterilerine ya da potansiyel müşterilere en azından gelip konuşmaya başlamaları için rahatlık vereceğini umuyoruz... ve umarım bu konuşmaların bazıları gerçek işlere dönüşür."