Rocket Pool (RPL) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Rocket Pool (RPL) Nedir?

Projenin Adı: Rocket Pool

Projenin Belirteci: RPL

Projenin İnternet Sitesi: https://rocketpool.net/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/Rocket_Pool

Projenin İzahname Adresi: https://docs.rocketpool.net/


A. Rocket Pool (RPL) Nedir?

Rocket Pool, topluluk tarafından yönetilebilen bir yapıya sahip Ethereum 2.0 staking havuzudur. Proje Ethereum 2.0'da staking için hem sermaye hem de donanım gereksinimlerini düşürmeyi hedeflemektedir. PoS protokole katkıda bulunarak Ethereum'un merkeziyetsizliğine ve güvenliğine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Brisbane, Queensland, Avustralya’da kurulmuştur.


B. Rocket Pool (RPL) Neler Sunmaktadır?

Staking işlemleri kapsamında hizmet sunan birçok proje genellikle merkezi ve gözetim altında hizmet vermektedir. Buna istinaden Rocket Pool, merkeziyetsizlik ve güvenilirlik odaklı bir çözüm sağlamayı amaçlamaktadır.

Ethereum 2.0, mevcut Ethereum ağının ölçeklenebilirliğini artırmak ve enerji verimliliğini sağlamak için geliştirilmekte olan bir güncellemedir. Herhangi bir donanıma sahip kurumsal ya da bireysel, büyük ya da küçük ölçekli stakerları desteklemek için tasarlanan Rocket Pool, herkesin ETH'yi RPL token teminatıyla desteklenen bağımsız, merkeziyetsiz doğrulayıcı operatörlerinden oluşan bir ağa güvenle stake etmesine izin vermek amacıyla oluşturuldu. Buradan yola çıkarak Rocket Pool projesi, Ethereum 2.0 güncellemesine uyumlu olacak şekilde tasarlandığını belirtmektedir.

RPL token sahipleri, Rocket Pool ağının yönetimine katkıda bulunur ve karar süreçlerine katılabilirler. Aynı zamanda ağın işleyişini doğrulamak ve güvenliğini sağlamak için RPL tokenlarını kullanırlar. Ağın başarılarına bağlı olarak RPL token sahipleri, staking ödülleri ve ağ gelirlerinden pay alabilirler.


C. Rocket Pool (RPL) Teknolojisi

Rocket Pool, topluluğa ait, merkeziyetsiz, güvenilir ve Ethereum'da staking ile uyumlu olacak şekilde tasarlanmış ETH PoS protokolüdür. 2016'nın sonlarında kuruldu ve geliştirilmeye başladı. 2016’dan beri ETH gelişiminin ömrü boyunca 5'in üzerinde başarılı genel beta gerçekleştirdi.

Rocket Pool, Ethereum 2.0'deki staking işlemini daha erişilebilir hale getirir. Kullanıcılar, Rocket Pool protokolü aracılığıyla küçük miktarlarda stake yapabilir ve ağa güvenli bir şekilde bağlanabilirler. Protokol, stake edilen Ethereum'u rETH adı verilen bir token karşılığında temsil eder ve sahiplerine staking ödülleri kazandırır. Kullanıcıların büyük çoğunluğu bir node çalıştırmak için teknik becerilere veya 32 ETH'ye sahip olacak finansal kapasiteye sahip olmadığı düşünüldüğünde, Ethereum staking için protokol katmanı oluşturmak çok önemlidir.

Rocket Pool, Ethereum ağındaki merkeziyetsiz doğrulayıcı operatörlerini bir araya getirir ve ağın güvenliğini sağlar. Bu doğrulayıcı operatörleri, 16 ETH stake ederek protokole katılır ve hem kendi stakerlarından ödül alırken hem de ağ tarafından sağlanan komisyonlar ve RPL tokenleriyle ödüllendirilirler.

Rocket Pool, ağdaki her kullanıcının kendi doğrulayıcısını çalıştırabilmesine imkan veren bir "akıllı doğrulayıcı" mekanizmasıyla faaliyet gösterir. Akıllı Doğrulayıcı, merkeziyetsiz bir yapıya sahip olan ve Rocket Pool'un Akıllı Doğrulayıcı yazılımıyla çalışan Ethereum doğrulayıcılarından oluşan merkeziyetsiz bir ağdır. Geliştirilen bu yazılım, Rocket Pool'un kolayca akıllı sözleşmeleriyle etkileşimde bulunmasını sağlayan özel arka plan işlemlerini gerçekleştirir.


D. Rocket Pool (RPL) Ekibi ve Şirketi

Rocket Pool, 2016 yılında David Rugendyke tarafından, Ethereum'un Proof-of-Work'ten Proof-of-Stake mekanizmasına dönüşeceği netleştiğinde kuruldu.

David Rugendyke, Rocket Pool projesinin kurucusudur. Ek olarak CTO’luk görevini yürütmektedir ve Rocket Pool'u geliştirmeye kendini adamıştır. David, bilgisayar bilimi geçmişine sahip kıdemli bir geliştirici olarak 18 yıldan fazla ticari deneyime sahiptir ve 2016'nın sonlarında Rocket Pool'u tasarlamaya başlamıştır.

Darren Langley, Genel Müdür olarak projede görev almaktadır. Darren, 18 yılı aşkın ticari deneyime sahiptir. Uygulama mimarisi tasarlayarak geliştirme ekiplerini yönetti ve onlara rehberlik etti. Devlet, finansal hizmetler, blokzincir hizmetleri ve daha fazlası için dijital ürünler sundu.

Kane Wallmann, Kıdemli Solidity Mühendisi olarak projede görev almaktadır. Web ve uygulama geliştirmede 15 yıldan fazla deneyime sahiptir. 2017'de Ethereum devrimi dikkatini çekti ve o zamandan beri akıllı sözleşmeler ve bunları destekleyen altyapılar geliştirmektedir.

Nick Doherty, Kıdemli Blokzincir Mühendisi olarak projede görev almaktadır. Reklamcılık, e-ticaret ve finans sektörlerinde üst düzey teknik çözümler tasarlama konusunda 15 yılı aşkın deneyime sahiptir. Joe Clapis, Kıdemli Blokzincir Mühendisi olarak projede görev almaktadır. Joe, bir yazılım sistemleri mühendisi olarak 11 yıldan fazla deneyime sahiptir. Uzay aracı simülatörlerinden kuantum bilgisayarlara ve blokzincir uygulamalarına kadar çeşitli sistemler üzerinde çalıştı.

Maverick (Nick Ashley) Pazarlama ve Topluluk Yöneticisi olarak projede görev almaktadır. Nick’in 'Maverick' lakabı, hobi olarak hafif uçak uçurmanın yanı sıra, havacılık pazarlamacılığındaki geçmişinden gelmektedir. Yıllar süren dünya çapındaki danışmanlık uzmanlığını blokzincir dünyasına getirdikten sonra Rocket Pool'u yeni zirvelere taşımak için iyi bir şekilde kullanılacaktır.


E. Rocket Pool (RPL) Dijital Varlık Ekonomisi

Rocket Pool (RPL)’un maksimum arzı belirtilmemiştir. Toplam arzı 19.401.717,09 RPL’dir. RPL, Rocket Pool platformunun yönetişimi ve faydası için kullanılmaktadır.

Rocket Pool (RPL), iki farklı işleve sahip token bulunmaktadır. Bu tokenlarsan birincisi rETH’dir. Ağda stake edilmiş ETH’yi temsil etmektedir. Kullanıcılar Rocket Pool ağını kullanmak istediklerinde ve bir akıllı doğrulayıcıya ETH stake eder. Stake ettikleri ETH, rETH ile takas edilir. Ayrıca bu mekanizma sayesinde likit staking de sağlanmış olur.

İkinici ise RPL tokendır. Beacon Chain, en az 32 ETH’yi stake için kullanmanızı gerektirir . Rocket Pool ise herkesin 0,01 ETH kadar küçük yatırımlarla ödül kazanmasına izin vermektedir. Ayrıca protokolde bir doğrulayıcı operatörü olarak 16 ETH stake edebilir, ücretsiz olarak kendi stake ödülleri kazanabilir, ayrıca ağdan komisyonlar ve RPL ödülleri kazanabilirsiniz.


F. Rocket Pool (RPL) Değerlendirme

Rocket Pool, Ethereum 2.0 güncellemeyle birlikte gelecek olan staking işlevselliğini desteklemek ve Ethereum topluluğunun katılımını teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Ethereum tabanlı bir staking havuzu olarak, Ethereum topluluğuna güvenilir ve kullanıcı dostu bir staking deneyimi sunmayı hedeflemektedir. Rocket Pool, yatırımı veya teknolojik gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, herkesin Ethereum 2.0 stakinge katılma imkanı sunar. Temel önermesi, ETH'nin RPL teminatı ile desteklenen merkeziyetsiz otonom doğrulayıcılardan oluşan bir ağa güvenilir bir şekilde staking yapmasını sağlamaktır. Sonuç olarak bu hedefler doğrultusunda Rocket Pool ve Ethereum arasındaki ilişki, projenin gelecekte de varlığını sürdürebilme ihtimalini güçlendirmektedir.