Rusya, BRICS Ülkelerinin Genişletilmesiyle İlgili Açıklama Yaptı

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Rusya ile diğer BRICS üyesi ülkeler arasında ekonomik grubun genişlemesiyle ilgili düzenli görüşmeler yapıldığını açıkladı. BRICS ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşuyor.

Zakharova, açıklamasında şunları söyledi:

“Bununla ilgili tüm konular BRICS sherpas ve sous-sherpas toplantılarında tartışılıyor ve elbette bu, beş ülkenin bir fikir birliğine varması için kapsamlı bir analiz ve hassas bir iç çalışma gerektiriyor.”

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü görüşmeler düzenli olarak yapıldığını, fakat şu anda onay prosedürüyle ilgili herhangi bir ayrıntıyı açıklamanın erken olduğunu da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz sene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS’in ortak para birimi geliştirmek için çalışmalara hız verdiğini duyurmuştu. Para biriminin blokzincir tabanlı olup olmayacağı merak konusu.


BRICS Nedir?

BRICS, dünyanın önde gelen beş ekonomisinin kısaltmasıdır: Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika. The New Development Bank (NDB), BRICS üyesi ülkeler tarafından Temmuz 2014'te Fortaleza'da düzenlenen altıncı BRICS zirvesinde imzalanan hükümetler arası anlaşma temelinde kuruldu. Bankanın amacı, BRICS üye ülkeleri ve gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı projelerini ve sürdürülebilir kalkınma projelerini finanse etmektir.


BRICS İttifakında Kaç Ülke Var?

BRICS üyesi ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dır. Ek olarak NDB bünyesine Bangladeş, BAE ve Mısır’da tam üye olmasalar da bu oluşuma sıcak bakmaktadırlar ve üyelik için ağustos ayında görüşmeler gerçekleştirilecektir. Ayrıca 19 ülke BRICS'e katılmakla ilgilendiğini ifadelerinde belirtmiştir. Ağustos ayında Cape Town'da gerçekleştirilmesi planlanan BRICS zirvesinde istişare edilerek yeni üye olacak ülkeler konusu ele alınacaktır.