Rusya, CBDC Mutabakat Sistemi Üzerinde Çalışmaya Başlayacak

Rusya Merkez Bankası'nın, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) kullanarak sınır ötesi bir ödeme sistemi geliştirmeye başlayacağı öğrenildi. Yerel medya kuruluşu Kommersant'ın 9 Ocak tarihli haberine göre, Rusya’nın dijital ruble ile ilerleme planlarının 2023’ün ilk çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor. Rusya Merkez Bankası iki olası sınır ötesi ödeme modeli üzerinde çalışacak.

Cointelegraph’ın haberine göre önerilen ilk model çeşitli ülkelerin CBDC sistemlerini entegre etmek için Rusya ile ayrı ikili anlaşmalar yapmasını öngörüyor.  

Daha karmaşık görünen ikinci modelde ise Rusya’nın diğer ülkelerle etkileşime girmesi ve bağlı ülkeler arasındaki ödemeleri kolaylaştırmak amacıyla ortak protokol ve standartları paylaşması için merkez benzeri tek bir platform önerilmektedir.

Finansal Yenilikler Birliği (AFI) Yönetim Kurulu Başkanı Roman Prokhorov, ilk modelin uygulanmasının daha basit olduğunu; ancak ülkeler arasındaki ikili etkileşimler için daha az umut verici olduğunu belirtti. Rusya Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Alexey Voylukov ise dijital ruble uygulamasının Rusya'nın küresel siyasi durumunu değiştirmeyeceğini ya da iyileştirmeyeceğini, CBDC platformu için denemelerin yalnızca Rus hükümetiyle dost ve teknolojik olarak hazır ülkelerle yapılabileceğini söyledi.

Eylül ayındaki raporlar Rusya'nın 2023'e kadar Çin ile olan anlaşmalarında dijital rubleyi kullanmayı planladığını iddia ediyordu.