Rusya Halkı Yatırım İçin Altından Daha Çok Kripto Paraları Tercih Ediyor

Rusya Merkez Bankası (CBR) tarafından gerçekleştirilen yeni bir anketin sonuçları, geçmiş yıllara nazaran daha fazla sayıda hane halkının kripto paraları yatırım aracı olarak gördüğünü ortaya çıkardı. Yayınlanan son belgeye göre, Rus aileler yatırım fonları ve altından daha fazla kripto varlığa sahip.

CRB, Rusya’daki 32 bölgede 6.000'den fazla hane ve 12.000'den fazla bireyle anket yaptı. CBR anket raporu, Rus haneler arasında kripto varlıklarının fiat cinsinden ortalama değerinin 17.500 ruble (yaklaşık 225 USD) olduğunu gösteriyor. Anketten elde edilen dikkat çekici bir bulgu, ankete katılan ailelerin %0,4'ünün kripto para yatırımına sahip olması oldu. Bu oran örneklem nüfusuna kıyasla küçük olmakla birlikte, yatırım fonlarına ve altına yatırım yapan haneler için kaydedilen %0,3'lük orandan daha yüksek çıktı. CRB söz konusu anketi 2013 yılından bu yana her iki yılda bir gerçekleştiriyor.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte birçok Rus vatandaşı, çeşitli ülkelerin Rusya’ya karşı yaptırım uygulamasıyla birlikte sınır ötesi ödemeleri için kripto para destekli işlemleri tercih ediyor.

Öte yandan Rusya’da faaliyet gösteren bir kripto varlık platformu ve araştırmacı Cupli Surveys tarafından Aralık 2022’de yapılan, Kommersant ve VC tarafından bildirilen bir anketin sonuçlarına göre her 10 Rus'tan neredeyse 8’i Bitcoin'in (BTC) dolaşımdaki "en güvenilir" kripto varlık olduğunu düşündüğünü belirtmişti. Taraflar araştırma kapsamında Rusya'nın tüm bölgelerinden" 18 yaş üstü 1.500 kişiyle görüştü. Katılımcıların %29'u "en az bir kez kripto para kullandıklarını" söylerken, bu grubun çoğunluğu (%51) kripto para satın almalarının ana nedeninin birikimlerini korumak olduğunu belirtti. Katılımcıların %26'sı ise kripto paraları "mal ve hizmetler için ödeme yapmak" amacıyla kullandıklarını söyledi.