Rusya Nisan 2023'ten İtibaren Dijital Ruble'yi Kullanacak

Rusya Maliye Bakanlığı, Dijital Ruble'nin bütçe sürecinde kullanılmasına yönelik seçenekleri Merkez Bankası ile görüşmeye başladı.

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Alexei Moiseev, 2023’te Rusya’nın ulusal para biriminin Blokzincir temelli yeni biçiminin test sürecine başlayacağını açıkladı.

Moiseev, Dijital Ruble'nin 2023 bütçe sürecinde kullanılmasının planlandığını ve kamu fonlarının harcanmasını kontrol etmek için benzersiz bir araç olacağını; ancak önce düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Moiseev, Maliye Bakanlığı'nın 2023 yılında yeni bir ulusal para biriminin pilot uygulamasına katılacağını, ayrıca bakanlığın Merkez Bankası ile bu aracın bütçe sürecinde tam olarak nasıl kullanılacağını görüşmeye başladığını da sözlerine ekledi.

Rusya Merkez Bankası, Dijital Ruble'nin devletin bütçe fonlarının hedeflenen harcamalarını daha iyi takip etmesine, hedeflenen ödemeleri yapmasına ve harcanmayan paranın iade sürecini optimize etmesine olanak tanıyacağını belirtti. Yetkililer, bunun bilgi sistemlerinin iyileştirilmesini, süreçlerin karşılıklı entegrasyonunu ve düzenleyici çerçevenin genişletilmesini gerektireceğini de sözlerine ekledi.

Sinara Bank (eski adıyla SKB-bank) İnovasyon Direktörü Vitaly Kopysov, Dijital Ruble'nin devlet ve iş dünyası için ek fırsatlar yaratacağını ve bankaların müşteriler için rekabet etmek üzere transferler, hizmetler ve teşvikler için yeni bir altyapıya sahip olacağını söyledi. Kuruluşların basın servislerinin bildirdiğine göre PSB ve Sinara Bank, yeni bir ulusal para birimiyle yapılan işlemleri başarıyla test etti. Bir banka temsilcisi, Gazprombank'ın şu anda bireyler arasındaki işlemleri kontrol ettiğini söyledi.

Derzhava Bank Yönetim Kurulu Başkanı Alexei Skorodumov da ulusal para biriminin yeni şeklinin nakit paranın tüm avantajlarını koruması gerektiğini, yani bireylerin anonim olarak ve internete erişim olmadan ödeme yapmalarına izin vermesi gerektiğini, aksi takdirde Rusların bunu kullanmayacağını söyledi.