STaFi (FIS) Neden Yükseldi?- 19.10.2022

StaFi, stake edilen varlıkların likiditesini açan ilk merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolüdür. Stake ve Finans kelimelerinin bir arayla gelmesiyle oluşan StaFİ projesinin amacı, stake edilmiş varlıkların likiditesini sağlayan ABT tokenleri çıkararak, token likiditesi ile Mainnet güvenliği arasındaki çelişkiyi çözmektir. Yatırımcılar, belirli bir FIS koin teminatı vererek belirli vadede ERC-20 token staking işlemini yapabilirler. Bu sayede, vadenin sonunda pasif gelir elde etme fırsatına sahip olurlar. FIS, StaFi ekosisteminin yerel tokenidir.

Stafi, likiditeyi güçlendiren merkezi olmayan bir protokoldür. Alt, sözleşme ve uygulama katmanları olmak üzere 3 katmanı kapsar. Alt katman temel olarak Substrate tarafından kurulan bir blok zinciri sistemine dayanmaktadır. (Parity tarafından geliştirilen bir blokzincir mimarisidir ve tüm mimari, konsensüs modülü, P2P modülü, staking modülü vb. dahil olmak üzere birçok geliştirme modülünü entegre eder). Sözleşme katmanı sırasıyla XTZ, Atom ve Dot için staking sözleşmeleri gibi çeşitli staking sözleşmelerini oluşturmayı destekler.Stafi, bir token için aynı türden birkaç staking Sözleşmesi oluşturarak varlıkların yoğunlaşmasını önler.

FIS, son 24 saatte %6.20 yükselişle birlikte yaklaşık 6.68 TL’den işlem görüyor. FIS’ın tüm piyasalardaki işlem hacmi de son 24 saatte %501 artışla yaklaşık 9 milyon USD olarak görünüyor. FIS’ın bugünkü fiyat artışının arkasında önemli bir haber akışının, geliştirmenin ya da etkinliğin olmadığı görülüyor. Bu yükselişe teknik analiz kaynaklı faktörler etki etmiş olabilir.