Sabah Bülteni - 12 Ekim 2023

Federal Rezerv (Fed) 19-20 Eylül toplantısının tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda, Fed yetkililerinin enflasyonun hala beklenen hedefe dönmediği bir dönemde 'kısıtlayıcı' para politikasını devam ettirme konusunda görüş birliği içinde olduklarını açıkça görüldü. Tutanaklara göre, Fed yetkililer ilave faiz artışı konusunda bazı farklı görüşlere sahipti, ancak genel olarak bir faiz artışının olasılığını göz önünde bulunduruyorlardı. Tutanaklarda, "Katılımcıların çoğu, gelecek toplantılarda bir faiz artırımının daha uygun olacağı görüşünde. Bazı katılımcılar ise daha fazla faiz artışı gerekmediğini düşünüyor" ifadesi yer alıyor. Sonuç olarak enflasyonun hedeflere ulaşması için para politikasının kısıtlayıcı bir seviyede devam etmesi gerektiği konusunda ise görüş birliği sağlandı.

Bunlara ek olarak, tutanaklarda ekonomik görünüme dair halen yüksek derecede belirsizlik olduğu belirtildi. Özellikle, otomotiv işçilerinin grevi gibi yeni faktörlerin ekonomik gelişmeler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği vurgulandı. Birçok yetkili, grevin hem enflasyon açısından yukarı yönlü bir risk hem de ekonomik faaliyet açısından aşağı yönlü bir risk oluşturduğunu gözlemledi.

Fed, Eylül toplantısında politika faizini değiştirmeme kararı almıştı. Tutanakların açıklanması, ekonomik göstergelerin ve para politikasının gelecekteki yönüne dair yatırımcıların beklentilerini şekillendirmiş gibi duruyor.

Bu gelişmelerle beraber Bitcoin (BTC) güne düşüşle başladı ve bülten yazıldığı sırada 26.845 USD'den fiyatlanırken, Ethereum (ETH) 1.562 USD'den fiyatlanıyor. Korku ve Açgözlülük endeksi '45' ile nötr seviyesini gösteriyor.

Gün İçerisinde Neler Bekleniyor?

Genel Kripto Etkinliği: “Vietnam Blockchain Summit” etkinliği gerçekleştirilecektir.

Aptos (APT): Token açılımı gerçekleşecektir.

Genel Piyasa Etkinliği: ABD - Türetici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi açıklanacaktır.

Genel Piyasa Etkinliği: Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantı tutanakları yayınlanacaktır.