SEC Başkanı Gensler’dan Menkul Kıymet Açıklaması

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, proof-of-stake mekanizmasını kullanan token’ların ABD yasaları kapsamında menkul kıymet olarak kabul edilebileceğini öne sürdü.

Gensler şöyle konuştu:

“Yatırım yapan halk bir getiri beklentisiyle yatırım yapıyor, bu tokenlerden bir şey bekliyor, isterse bu tokenler proof-of-stake tokenler olsun. Bu proof-of-stake mutabakat mekanizması tarafından desteklenen token’lardan da getiri elde etmek istiyorlar ve %2, %4, %18 getiri elde ediyorlar. Teşvik ettikleri, bir protokole koydukları ve token’larını bir protokolde kilitledikleri her ne olursa olsun, genellikle küçük bir girişimci ve geliştirici grubunun geliştirdiği bir protokol, bu token operatörlerinin her birinin ... uyum sağlamaya çalışmasını ve aynı şeyi aracılar için de yapmasını öneririm."

Gensler, geçtiğimiz hafta ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Behnam tarafından yapılan, kendisinin ve kurumunun ETH’nin bir emtia olduğuna dair inancını yineleyen açıklamalara tepkisinin sorulması üzerine bu açıklamaları yaptı.

Ne olmuştu?

ABD Emtia ve Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Behnam, Bitcoin dışındaki her kripto para biriminin menkul kıymetler yasaları kapsamına girdiğini sürekli olarak savunan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler'in aksine, Ethereum'u bir menkul kıymet değil emtia olarak nitelendirmişti. Senato Tarım Komitesi'ne konuşan Behnam, Ethereum'un bir süredir CFTC borsalarında listelendiğini hatırlatarak, "Ether vadeli işlem ürününün bir emtia varlığı olduğunu güçlü bir şekilde hissetmeseydik, CFTC borsasında listelenmesine izin vermezdik" demişti.