SEC Başkanı Gensler, Temsilciler Meclisi’nde Ne Dedi?-banner-imageAraştırma

SEC Başkanı Gensler, Temsilciler Meclisi’nde Ne Dedi?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler Temsilciler Meclisi’nde konuştu. Gensler, duruşma için hazırladığı konuşmasında kripto para piyasasına değindi ve çoğu kripto para biriminin menkul kıymet olarak kabul edildiğini vurguladı. Menkul kıymetler yasalarına uyumun önemini vurgulayan Gensler, "Yasa böyle; bu bir seçim değil" dedi. Gensler, kripto para aracılarının genellikle borsa, broker faaliyeti, saklama, takas ve borç verme gibi çeşitli işlevleri birleştirdiğine ve bunun da yatırımcılar için potansiyel çıkar çatışmalarına ve risklere yol açtığına dikkati çekti. Gensler ayrıca kripto para yatırımcılarının diğer yatırımcılarla aynı korumadan faydalanması gerektiğini ve kendini DeFi platformu olarak adlandırmanın menkul kıymetler yasalarına karşı gelmeyi mazur göstermeyeceğini savundu.

Gensler, yatırımcı korumasından vazgeçmenin gerçek insanların hayat birikimlerini riske attığını ve düzenlemenin ABD'li yatırımcıları korumayı amaçladığını vurguladı. Gensler, Yargıç Thurgood Marshall'ın şu sözlerini aktardı: "Kongre'nin menkul kıymetler yasalarını yürürlüğe koyma amacı, her ne şekilde yapılırsa yapılsın ve her ne adla anılırsa anılsın yatırımları düzenlemektir."

Gensler, Kongre'nin SEC'e, kullanılan etiketlere veya teknolojiye bakılmaksızın yatırımcıları koruma görevi verdiğini yineledi ve kripto para piyasasıyla ilgili hiçbir şeyin menkul kıymetler yasalarıyla uyumsuz olmadığını vurguladı.

Oturumun açılışında Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry, Gensler'in "aceleye getirilmiş" kural koyma sürecini eleştirerek, bunun zarara yol açtığını ve titizlikten ya da kanıt temelinden yoksun olduğunu iddia etti. Ayrıca, Ethereum'u (ETH) çevreleyen birtakım hususlar konusunda Gensler ile yüzleşti ve bunun bir emtia mı yoksa bir menkul kıymet mi olduğunu sordu.

Patrick McHenry, ‘açıkça bir varlığın hem menkul kıymet hem de emtia olamayacağını’ belirterek Gensler’a Ethereum'un menkul kıymet mi, emtia mı olduğu sorusunu yöneltti; ancak Gensler, bu soruya yanıt vermeyi reddederek Howey testine atıfta bulundu. Bunun üzerine McHenry aynı soruyu tekrar sordu. Gensler yine bu soruya net bir cevap vermedi., Piyasada netlik eksikliği olduğunu söyleyen McHenry "Sizin düzenleyici eylemleriniz ve CFTC'nin düzenleyici eylemleri büyük bir belirsizlik olduğunu gösteriyor.” dedi. 

Oturumdan önce, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry liderliğindeki komitedeki Cumhuriyetçiler, Gensler'e SEC'in dijital varlık düzenlemesine yaklaşımını eleştiren bir mektup gönderdi. Cumhuriyetçiler, SEC'i dijital varlık ticaret platformlarını, dijital varlıklar için uygun olmayan bir çerçeve olduğunu savundukları ulusal menkul kıymetler borsası (NSE) çerçevesi altında kayıt olmaya zorlamakla suçladı. Söz konusu mektupta, inovasyonu teşvik etmek ve yatırımcıları korumak için dijital varlıklar için net kurallar geliştirmenin önemi vurgulanırken, SEC'in mevcut yaklaşımı dijital varlık ekosistemi, tüketiciler ve ekonomi için sakıncalı olduğu gerekçesiyle eleştirildi. Mektupta ayrıca, SEC tarafından hangi dijital varlıkların menkul kıymet olarak kabul edildiğine ilişkin net olunmamasının NSE'lerin bu tür varlıkları listelemesini zorlaştırdığı vurgulandı. Cumhuriyetçiler, Gensler ve SEC'i, yenilikçilerin ve yatırımcıların hak ettikleri düzenleyici açıklığa ve korumalara sahip olmalarını sağlamak için Kongre ile birlikte çalışmaya çağırdı.

Diğer temsilciler de Gensler'i SEC'in bankaların dijital varlıkları saklamasını engelleyecek adımlar atması konusunda sorguladı ve SEC'in FTX gibi büyük kripto platformlarının belirli operasyonel yönlerinden habersiz görünmesine şaşırdıklarını ifade etti. Temsilci Andy Barr, Gensler'i bu konuda sorguladı ve SEC'in FTX'in Quickbooks'a güvenmesi gibi operasyonel ayrıntıları hakkında bilgi eksikliğini eleştirdi. Temsilci Tom Emmer de SEC'in kripto para şirketleri için net kurallar sağlayamaması nedeniyle Gensler'i eleştirdi ve onu beceriksizlikle suçladı. Emmer, Gensler'a yönelik "Amerikalıları korumak için hiçbir şey yapmayan beceriksiz bir polis oldunuz" ifadesini kullandı.

Demokrat Kongre Üyesi Maxine Waters da Gensler’a yönelik "SEC, kripto para ihraççılarını ve aracılarını son 90 yılda inşa edilen yatırımcı koruma ve piyasa bütünlüğü çerçevesine uygun hale getirmek için ihtiyaç duyduğu yetkiye sahip mi?" diye sordu. Gensler bu soruya "Evet, yatırımcıları korumak için ihtiyaç duyduğumuz yetkilere ve yasalara sahip olduğumuza inanıyorum" şeklinde yanıt verdi. ‘Bunu bir kez daha söyler misiniz?’ diyen Waters'a, Gensler yanıt olarak SEC'in kripto para aracılarını vb. denetleme yetkisine sahip olduğunu yineledi.

Gensler konuşmasında ayrıca yapay zekanın önemini vurgulayarak "Yapay zeka, sermaye piyasaları için kripto paralardan çok daha önemli olacak." dedi.

Gensler, Ethereum Merge güncellemesi sonrası açıklama yapmıştı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, Ethereum’un Merge yükseltmesiyle birlikte Proof of Work’ten (İş İspatı), Proof of Stake’e (Pay İspatı) geçişi sonrası yaptığı konuşmada kripto paraların menkul kıymet durumuyla ilgili değerlendirmede bulunmuştu.

Gensler staking mekanizmasıyla çalışan projelerin bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını belirlemek için kullanılan Howey testini geçebileceğini belirtmişti. Gensler, “Staking isim farklılıklarına rağmen kredi vermeye oldukça benziyor.” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Howey testi nedir?

Howey testi dahilinde bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını anlamak için aşağıdaki özelliklere sahip olup olmadığına bakılıyor:

  • Para karşılığında mı elde edilebildi?
  • Yatırımdan kar elde edilmesi mi umuluyor?
  • Yatırım bir şirkete/girişime mi yapıldı?
  • Kar bir üçüncü taraf veya müteşebbisin çabaları kaynaklı mı?

CFTC, Ethereum’e Dair Ne Düşünüyor?

Ethereum’un emtia mı menkul kıymet mi olduğu konusunda ABD’de farklı görüşler mevcut. Nitekim New York Başsavcısı Ether'i bir menkul kıymet olarak nitelendirirken CFTC, yani ABD Emtia İşlemleri Komisyonu Başkanı Rostin Behnamsa Ether’i bir emtia olarak nitelendiriyor. Son olarak mart ayında Senato Tarım Komitesi'ne konuşan Behnam, Ethereum'un bir süredir CFTC borsalarında listelendiğini hatırlatarak "Ether vadeli işlem ürününün bir emtia varlığı olduğunu güçlü bir şekilde hissetmeseydik, CFTC borsasında listelenmesine izin vermezdik" şeklinde konuşmuştu.