Sharpe Rasyo Nedir?-banner-imageAkademi

Sharpe Rasyo Nedir?

Her portföy içerisinde bulunan varlıklar ve onların ağırlıklarına göre riskler barındırmaktadır. Sharpe Rasyo, bir yatırımın getirisini riskiyle karşılaştırır. Bu, belirli bir süre boyunca elde edilen fazla getirilerin, yatırım becerisinden ziyade daha fazla volatilite ve risk anlamına gelebileceği anlayışının matematiksel bir ifadesidir. Ekonomist William F. Sharpe, Sharpe Rasyo’yu 1966'da sermaye varlıkları fiyatlandırma modeli (CAPM) üzerine yaptığı çalışmanın bir sonucu olarak önerdi ve buna getiri-değişkenlik oranı adını verdi. Sharpe, 1990 yılında CAPM konusundaki çalışmaları nedeniyle ekonomi alanında Nobel Ödülü'nü kazandı.

Sharpe Rasyo payı, gerçekleşen veya beklenen getiriler ile risksiz getiri oranı veya belirli bir yatırım kategorisinin performansı gibi bir ölçüt arasındaki zaman içindeki farktır. Paydası, volatilite ve riskin bir ölçüsü olan aynı zaman dilimindeki getirilerin standart sapmasıdır. Sharpe Rasyo, belirli bir süre için bir varlığın veya portföyün "fazla getirisi" belirlenerek hesaplanır. Bu tutar, portföyün oynaklığının bir ölçüsü olan standart sapmasına bölünür.

Yatırımcıların genellikle birbiriyle çelişen iki hedefi vardır; yatırımlarından her zaman mümkün olan en yüksek getiriyi elde etmek ve riski en aza indirmek. Sharpe Rasyo, geçmiş performansı veya beklenen gelecekteki performansı değerlendirmek için kullanılabilir, ancak her iki durumda da bu temel finansal Rasyo, yatırımcının getirilerin akıllı kararlardan mı yoksa sadece çok fazla risk almaktan mı kaynaklandığını anlamasına yardımcı olur.

Sharpe Rasyo Nasıl Hesaplanır?

Sharpe Rasyo = (Rp – Rf) / Standart Sarpma

Rp: ölçülen varlık veya portföyün beklenen getirisidir (veya tarihsel hesaplamalar için gerçek getiri).

Rf: risksiz orandır.

Standart sapma: volatiliteye dayalı bir risk ölçüsüdür. Standart sapma ne kadar düşükse, risk o kadar az ve Sharpe Rasyo o kadar yüksektir. Tersine, standart sapma ne kadar yüksek olursa, risk o kadar fazla ve Sharpe Ratio o kadar düşük olacaktır.

Piyasa riski primi, formülün (Rp – Rf) kısmı ile temsil edilmektedir. Bu, risksiz Rasyo’nun üzerindeki fazla getiridir.

Sharpe Rasyo, yatırımcılar arasında yatırım performansını değerlendirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Popülaritesinin bir kısmı, oranı hesaplama ve yorumlama kolaylığına dayanmaktadır. Sharpe Rasyo, risk ve getiri arasındaki ilişkinin net bir görünüm vermektedir ve ek risk için ne kadar fazla getiri elde edildiğini göstermektedir. Oran ne kadar yüksek olursa, bir varlık veya portföy ile alınan riske göre yatırım getirisi o kadar yüksek olur.