SingularityNET (AGIX)-banner-imageKoin İncelemeleri

SingularityNET (AGIX)

Projenin Adı: SingularityNET

Projenin Belirteci: AGIX

Projenin İnternet Sitesi: singularitynet.io

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/singularity_net

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz.


A.SingularityNET Nedir?

SingularityNET, yapay zeka için merkeziyetsiz bir pazar yeridir. Yapay zekanın önemi ve kullanım alanı her geçen gün daha fazla artmaktadır. Ancak artan bu ihtiyaçla birlikte yapay zeka geliştiricisi kişiler ile bu teknolojilerden faydalanmak isteyen şirketler arasında önemli bir boşluk bulunmaktadır. Birçok kurum farklı ve kendi yapısına göre özelleştirilmiş yapay zeka projelerine ihtiyaç duymaktadır. Araştırma projeleri de çoğu zaman makine öğrenmesi için gerekli olan verilere ulaşmakta sorun yaşamaktadır. SingularityNET burada devreye girmekte ve bu açığı kapatmaktadır.


B.SingularityNET Neler Sunmaktadır?

Yapay zeka ve yapay zeka uygulamaları her yıl daha güçlü ve daha değerli hale gelmektedir. SingularityNET platformu da yapay zeka vizyonlarının geliştirilmesinde ve gerçekleştirilmesinde üstün pratik AI (yapay zeka) işlevselliği sunan yeni bir yapay zeka yapısı oluşturmak için blokzincir ve yapay zekayı bir araya getirmektedir. Günümüzdeki yapay zeka uygulamaları genel amaçlar için üretilmekte ve kurumların ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanamamaktadır. Tasarlanan yapay zeka uygulamaları son derece dar bir görevi yerine getirmekte ve kısıtla alana hizmet ederek her ihtiyaca cevap verememektedir. SingularityNET, son derece etkili uygulamalar ve koordineli bir şekilde çalışan yapay zeka oluşturmak için, yapay zeka ve makine öğrenimi araçlarının ağ iletişimi alanında lider protokol olmayı hedeflemektedir.

Günümüzde yapay zeka araştırmalarının birçoğu kaynak yetersizliği nedeniyle, projeleri finanse edebilen birkaç kurumun elindedir. Bağımsız yapay zeka geliştiricilerinin finansal olarak kazanç elde etmeleri oldukça zordur. Bu gibi geliştiricilerin tek seçenekleri geliştirdikleri ürünleri büyük teknoloji şirketlerine satmaktır. SingularityNET’in açık kaynaklı protokolü ve akıllı sözleşmeleri bu sorunu çözmek için tasarlanmıştır. Geliştiriciler diğer yapay zekalarla ve ödeme yapan kullanıcılarla birlikte çalışabilecekleri bu ağda kendi yapay zeka ürünlerini ortaya çıkarabilmektedir. SingularityNET geliştiricilerin yalnızca ürünlerini çıkarabileceği bir pazar olmakla kalmamakta aynı zamanda yapay zeka projelerinin birbirleriyle birlikte çalışmasına ve daha iyi ve geniş yeteneklere sahip yapay zekaların üretilmesine olanak tanımaktadır. Bu sayede de yapay zeka teknolojisine herkes erişebilmekte ve geliştirilmesine katkı sağlayabilmektedir. Herkes ağa eklemeler yapabilir ve karşılığında AGI tokenleri kazanabilmektedir.


C.SingularityNET Teknolojisi

Yapay zeka, belirli amaçlarla geliştirilmiş robotlardan, ev otomasyonundan derin öğrenmeye, makine öğrenmesine ve daha fazlasına kadar birçok teknolojik gelişmeyi kapsayan genel bir terimdir. Kripto para ve blokzincir ise, merkeziyetsizliği ve dağıtıklığı ilke edinen, bu kavramları kapsamak için kullanılan terimlerdir.

SingularityNet geliştiricileri platform olarak bir yapay zeka pazarı oluşturmalarına rağmen, nihai amaç kendi kendini organize edebilen, yine yapay zekaya sahip bir yapay zeka pazarı oluşturmaktır. SingularityNET platformu sayesinde, platformun API’ları, geliştiricilerin standart yapay zeka ile ilgili verileri akıllı sözleşmelere veri aktarabilmesini sağlamaktadır. SingularityNET vizyonunun gerçekleştirilmesi, AI aracılarının ağa entegre olması için gerekli protokolleri ve araçları sağlayan iyi tasarlanmış, verimli ve esnek bir temel yazılım platformu gerektirmektedir. Bu SingularityNET’in orta vadeli hedefleri arasında yer almaktadır.

Yapay Zeka Hizmetleri Pazarı (AI Services Marketplace)

SingularityNet bahsettiğimiz gibi yapay zeka alanında herkesin katkı sağlayabileceği ve faydalanabileceği bir yapay zeka pazarı oluşturmayı birincil misyonu olarak belirlemiştir. Ekibin yöneldiği yapay zeka alanları ise şu şekildedir:

Bulut Robotik

Biomedikal Araştırma

Siber Güvenlik

SingularityNet yapay zeka hizmetleri pazarında birçok farklı türden uygulama ve hizmet bulunmaktadır. Bu uygulamaları AGI tokeni kullanarak satın alabilir ve kullanabilirsiniz. Bu uygulamalardan birkaçı şu şekildedir:

Minecraftizing Service

Bu servis, uygulamaya girdiğiniz herhangi bir görseli minecraft stiliyle yeniden oluşturmaktadır. Herhangi bir doğa fotoğrafı yüklediğiniz takdirde yapay zeka uygulaması bunu minecraft yapısına çevirerek size yönlendirecektir.

DeOldify Photos

DeOldify Photos, derin öğrenme altyapılı projesi sayesinde eski siyah beyaz fotoğrafları, renklendirme ve yeniden canlandırma yapmayı sağlayan bir uygulamadır.

Text Summaries

Bu yapay zeka uygulamasında, uygulamaya bir makale yüklüyorsunuz ve yapay zeka makaleyi okuyarak kısa bir süre içerisinde size makalenin kısa bir özetini veriyor.

SingularityNet oluşturduğu bu pazarda AGI tokenleriyle hizmetler arasında takas sağlayabilmektedir. Bu işlemleri çok basit ve anlaşılır hale getirmek için yine pazarı da yapay zekaya sahip bir hale getirmeye uğraşmakta ve görüntü ve dil işleme gibi standart yapay zeka hizmetlerini akıllı sözleşmelere dahil etmektedir. SingularityNet platformu ayrıca taraflar arasındaki etkileşimi sağlamak için de akıllı sözleşmelerden faydalanmaktadır. SingularityNet’in en önemli geliştirmelerinden biri Robot Sophia’dır. Robot Sophia şirketin vizyonunu ve kendini organize ederek çalışabilen yapay zeka özelliklerini tam anlamıyla yansıtması açısından oldukça önemli bir örnektir.

Robot Sophia

Robot Sophia, SingularityNet kurucu ortaklarından Dr. David Hanson’ın kurucusu ve CEO’su olduğu Hanson Robotics tarafından ortaya çıkarılmış bir yapay zeka robotudur. Sophia’nın yaratılmasında SingularityNet’in kurucularından bir diğeri olan Dr. Ben Goertzel de baş bilim adamı olarak ekipte yer almıştır. Sophia alanında ilk yapay zekalardan biridir. Sophia’nın gözlerinin içindeki kameralar bilgisayar algoritmaları ile birlikte Sophia’nın görmesini sağlamaktadır. Bu sayede Sophia, karşısındaki yüzü takip edebilir, tanıyabilir ve göz temasını sürebilir. Doğal bir dil sistemi oluşturarak karşısındaki ile konuşabilir ve sohbet edebilir. Robot Sophia ek olarak Suudi Arabistan tarafından vatandaş olarak kabul edilmiştir. Bu da onu ilk vatandaş robot yapmaktadır. Sophia dünyanın her yerinden birçok insanın ilgisini çekmiş, TV programlarına konuk olmuş, dergilere çıkmıştır. Bu da insanların yapay zeka konusunda daha fazla ilgi duymasını sağlamıştır.


D.SingularityNET Ekip ve Şirket

SingularityNet kurucu ekibi üç kişiden oluşmaktadır. Bu üç kişi, Dr. Ben Goertzel, Simone Giacomelli ve Dr. David Hanson’dır. Matematik alanında doktora sahibi olan Dr. Ben Goertzel, yapay zeka ve robotik konusunda birçok çalışmada bulunmuş oldukça etkili bir bilim insanıdır. SingularityNET’in CEO’su olarak görev yapan Goertzel aynı zamanda SingularityNET’in bilim ekibinin de başındadır. Kurucu ortaklardan Simone Giacomelli ise ekonomi eğitimi almış ve alanında tecrübeli bir isimdir. Dr. David Hanson da, aynı zamanda uzun zamandır Hanson Robotics isimli şirketinin kurucusu ve CEO’sudur. Robotik alanında çalışmalar gerçekleştirmektedir.


E.SingularityNET Dijital Varlık Ekonomisi

SingularityNET’in yerel tokeni AGI’dir. SingularityNET, toplam 1.000.000.000 AGI token arzına sahiptir. SingularityNET ICO (Koinin İlk İhracı) token satışı 22 Aralık 2017'de yapılmıştır ve yaklaşık 33 milyon dolar değerinde ETH toplamıştır. Token arzı, oluşum bloğunda aşağıdaki şekilde dağıtılmıştır.

500 milyon - ICO Token Satışı

200 milyon - Ödül Havuzu

180 milyon - Kurucular

80 milyon - SingularityNET Vakfı

40 milyon - Ödüller ve Diğer Airdroplar

AGI, SingularityNET platformunda mal ve hizmetlerin ödemesi için kullanılmaktadır. Aynı zamanda AGI token tutanlar ağ üzerinde ağ kararlarına oy verebilmektedir, yönetime katılabilmektedir.


F.SingularityNET İşbirlikleri

SingularityNET Vakfı, kurumsal ortaklıklar kurmak ve yapay zeka araştırmalarını ilerletmek için büyük çaba sarfetmektedir. Bu sebeple iş birliği içerisinde olduğu birçok organizasyon vardır.

Bu organizasyonlar aşağıda kısaca açıklanmıştır.

Decentralized AI Alliance (DAIA)

Merkeziyetsiz yapay zeka birliği, yapay zeka ve blokzincir ekosistemi ile ilgili katılımcıların olduğu önemli bir birliktir. Bu birlik daha iyi parlak bir gelecek oluşturmak ve yaygın olarak karşılaşılan zorlukları bir araya gelerek çözmeyi amaçlamaktadır.

Rejuve

Rejuve, oldukça eski bir amaca hizmet etmek için kurulmuş yeni bir organizasyondur. Bu amaç insan hayatını mümkün olabildiği kadar sağlıklı bir şekilde uzatmaya ve devam ettirmeye odaklanmıştır.

Singularity Studio

Singularity Studio, çeşitli derin sinir ağı mimarileri, OpenCog yapay zeka motoru, SingularityNET blokzincirini içeren benzeri görülmemiş derecede gelişmiş bir teknoloji paleti kullanarak kuruluşlar için yeni nesil yapay zeka çözümleri oluşturmaktadır.

NuNet

NuNet, merkezi olmayan ağlar için küresel olarak dağıtılmış bilgi işlem gücü ve depolama sağlamayı amaçlamaktadır. NuNet, son derece esnek bir ağ olacak ve bilgi işlem arz ve talebini çeşitli farklı kaynaklardan çok sayıda uç noktaya bağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Ağın, mobil tüketici cihazlarını, uç bilgi işlem ve IoT (Internet of Things - Nesnelerin İnterneti) cihazlarını, kişisel bilgisayarların yanı sıra sunucuları ve veri merkezlerini de kapsaması öngörülmektedir.

TrueAGI

TrueAGI direkt olarak insan seviyesinde ve hatta ötesinde yapay zekalar ortaya çıkarmayı amaç edinmiş bir kuruluştur.


G.SingularityNET Değerlendirme

SingularityNET, merkezi olmayan bir protokol tarafından desteklenen bir yapay zeka çözümüdür ve yapay zekaların iş birliği yapmasına ve koordine olmasına olanak sağlayan ilk merkeziyetsiz platformdur. SingularityNET, herkesin küresel AI algoritmaları, hizmetleri ve aracıları içeren SingularityNet ağından yararlanmasını sağlamaktadır. SingularityNet, yapay zeka teknolojisinin artık depolarda ya da laboratuvarlarda saklanmaması gerektiğini, sektörün içerisinde yer alarak şirketlerin ve kurumların ihtiyaçlarına hizmet etmesi gerektiğine inanmaktadır. SingularityNET sundukları ile günümüzde birçok şey başarmıştır. Ancak gelecek planları ile çok daha büyük gelişmelerin ve umut verici değişimlerin yolunda ilerlemektedir. Kurumların kendilerine özel yapay zekalar ve otomasyonlar edinebilmesi için gereken pazar özelliğini karşılamakta ve geliştiricilere de bir fırsat tanımaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde eşi benzeri olmayan bir projedir.