Solana (SOL) Neden Yükseldi?- 3.01.2023

Solana, teknoloji ve bilgi işlem geçmişlerine sahip eski Qualcomm, Intel ve Dropbox mühendisleri tarafından kuruldu.

Solana, ICO’sunu 2020 yılı mart ayında gerçekleştirmiştir. ICO sırasında toplam 25.660.000 USD yatırım almayı başaran Solana, ICO’da USD ve USDC cinsinden katılımları kabul etmiştir.

Solana, günümüzde 65.000 TPS (saniyedeki işlem sayısı) desteklediğini belirtmektedir. Solana'nın blokzincir teknolojisine getirdiği en büyük yeniliklerden biri ise Anatoly Yakovenko tarafından geliştirilmiş olan Proof of History (PoH)’dir. Bu yöntem sayesinde ağdaki paydaşlar işleme tarihsel bir kayıt bırakmakta ve o işlemden sorumlu olmaktadırlar. Solana bu yöntem sayesinde yüksek ölçeklenebilirlik sunmaktadır.

SOL, 2022'nin en kötü performans gösteren kripto para birimlerinden biri olarak dikkati çekiyor. Solana’nın geçtiğimiz yıl olumsuz tablo çizmesinin başlıca nedenleri arasında defalarca meydana gelen ağ kesintileri, Solana tabanlı bazı sıcak cüzdanları hedef alan siber saldırı ve FTX’in çöküşünün etkisi gösterilebilir.

SOL, son 24 saatte %7.47 yükselişle birlikte 227 TL’den işlem görüyor. SOL’un tüm piyasalardaki işlem hacmi son 24 saatte %99.20’lik yükselişle birlikte yaklaşık 611 milyon USD olarak görünüyor. Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından yaptığı paylaşımla ilk kez Solana'ya desteğini ifade etmişti. Buterin paylaşımında “Bazı fikirlerine önem vereceğim insanlar bana Solana’da ciddi bir çalışkan geliştirici topluluğu olduğunu parlak bir geleceği olduğunu söylüyor…” ifadesini kullanmıştı. Söz konusu paylaşım Solana üzerinde olumlu bir etki oluşturdu. Delphi Digital de Twitter’dan paylaştığı "Solana diğer tüm blokzincirlerden çok daha fazla işlem gerçekleştiriyor." ifadesiyle Solana’ya destek verdi.