Solana (SOL) Neden Düştü?- 8.11.2022

Solana, oldukça hızlı, güvenli ve ölçeklenebilir bir blokzincirdir. Solana, birçok merkeziyetsiz uygulama ve platformu da içerisinde barındırmaktadır. Tüm bunların yanında Solana açık kaynak kodlu bir projedir. Solana ile ilgili fikirlerin çıkış noktası 2017 yılıdır. Solana'nın resmi olarak ortaya çıkış tarihi ise 2020 yılı mart ayında gerçekleşmiştir. Solana, ICO’sunu 2020 yılı mart ayında gerçekleştirmiştir. ICO sırasında toplam 25.660.000 USD yatırım almayı başaran Solana, ICO’da USD ve USDC cinsinden katılımları kabul etmiştir.

Solana, günümüzde 65.000 TPS (saniyedeki işlem sayısı) desteklediğini belirtmektedir. Solana ağı yaklaşık 900 doğrulayıcıya sahiptir. Solana'nın blokzincir teknolojisine getirdiği en büyük yeniliklerden biri ise Anatoly Yakovenko tarafından geliştirilmiş olan Proof of History (PoH)’dir. Bu yöntem sayesinde ağdaki paydaşlar işleme tarihsel bir kayıt bırakmakta ve o işlemden sorumlu olmaktadırlar. Solana bu yöntem sayesinde yüksek ölçeklenebilirlik sunmaktadır.

Bitcoin’deki düşüş piyasanın genelinin aşağı yönlü hareket etmesine yol açtı. Bu düşüşten bazı projeler daha fazla etkilendi. Bunlardan biri de SOL oldu. Solana, son 24 saatte %17 düşüşle birlikte yaklaşık 506 TL’den işlem görüyor. Global bir kripto varlık platformunun CEO’su olan CZ hafta sonu elindeki tüm FTX Token’leri (FTT) satma kararı aldıklarını aktardı. CZ bu kararı almasında “son zamanlarda ortaya çıkan spekülasyonları gerekçe gösterdi.” Nitekim Etherscan'a göre cumartesi günü, o sırada 584 milyon USD değerinde olan 22.999.999 FTT bir cüzdandan bir global kripto varlık borsasına aktarıldı. CoinGecko'ya göre bu, dolaşımdaki FTT arzının %17'sine denk geliyor. CZ, taşınan fonların borsanın FTT pozisyonundan çıkışın bir parçası olduğunu doğruladı. Alameda’nın, CZ’nin aldığı kararla birlikte bağlı bulunduğu global kripto varlık borsasının likidite ihtiyacını karşılamak için en çok sattığı kripto para birimlerinden biri de SOL oldu. Bu durumun SOL’un fiyatını aşağı çektiğini söyleyebiliriz.