Sosyal Token Nedir?-banner-imageAkademi

Sosyal Token Nedir?

Sosyal Tokenlar Nedir?

Sosyal tokenlar, bir topluluk, marka ya da içerik oluşturucuyu temel alan kripto para birimleridir. Bu tokenlar hayran grupları oluşturmak ve onları ödüllendirmek için çeşitli etkinliklerle entegre şekilde kullanılmaktadır. Sosyal tokenlara sahip olan topluluk üyeleri çeşitli avantajlar, eşsiz deneyimler ve özel tecrübeler elde edebilmektedir. Bu özellikler zaman zaman topluluğa ya da kişiye ait içeriklere erişim ve özel organizasyonlara katılım gibi eşsiz deneyimler sağlamaktadır.

Sosyal Tokenlar Nasıl Çalışır?

İçerik oluşturucular, markalar ya da topluluklar tarafından oluşturulan sosyal tokenlar, sahiplerine özel oluşturulmuş içeriklerden yararlanma fırsatı sunmaktadır. Gelecekte vaad eden sanatçılar, markalar ve topluluklar için oluşturulmuş her sosyal token bir önceki tokendan daha değerli olacaktır. Kişisel tokenlar, topluluk tokenları ve yaratıcı tokenları olarak da bilenen sosyal tokenlar merkeziyetsiz ve blokzincir tarafından güvence altına alınmış ve Bitcoin veya Ether gibi yaygın kripto para birimleri ile aynı model üzerine inşa edilmiştir.

Sosyal tokenlar, blokzincir teknolojisi sayesinde, topluluklara, sanatçılara ya da markalara kendi hayranlarından oluşan bir ekosistem yaratma şansı tanımaktadır. Hayranlar ile içerik oluşturucuların daha yakın bir etkileşime girmesine yardımcı olan sosyal tokenlar, içerik üreticileri için de çalışmaları üzerinden kazandıkları kazançları daha kolay kontrol etmelerini sağlamaktadır. Son zamanlarda gündemde olan NFT’ler diğer bir ifadeyle değiştirilemez tokenlar birer sosyal medya tokenlarıdır. NFT’leri diğer sosyal tokenlardan ayıran en önemli özelliği ise eşsiz ve değiştirilemez olmalarıdır. Bir diğer deyişle sosyal tokenlar; yatırım yapan tüm yatırımcılara sanat eseri veya müzik parçası için aynı faydaları, ayrıcalıkları, hakları sağlar. Öte yandan NFT sahipleri, bir yaratıcının eserinin belirli bir parçası üzerinde benzersiz haklara sahiptir.

Sosyal Tokenları Değerli Kılan Nedir?

Sosyal tokenlar, dijital bir para birimi karşılığında kripto tabanlı merkezi olmayan bir topluluk olan bir DAO'da ortak projelere yönelik herkesi teşvik etmenin bir yoludur. Bu dijital para birimi daha sonra diğer kripto para birimleri veya hizmet tokenlarına dönüştürelebilmekte ya da gelecekteki stratejik kararlarda oy kullanma hakkı veya topluluk NFT'lerine erken erişim gibi tokenların ilişkili olduğu topluluk içindeki özel avantajlar karşılığında kullanılabilmektedir.

Sosyal Tokenlar, kripto ekosisteminin değerli bir parçası olması ile birlikte hitap ettiği kitle olan sanatçılar, topluluklar ve markalar arasında da yükselmeye başlamıştır. Sosyal tokenlar, markaların ve içerik üreticilerinin çalışmalarını potansiyel kitlelerine daha ulaşılabilir bir yolla sunma imkanı sağlamaktadır. Son zamanlarda hacim kazanan NFT projeleri, sanatçıların ya da içerik üreticilerinin ürünlerini blokzincir teknolojisi sayesinde, her yerden insana kolayca sergileyebilir ve alıcı bulabilir bir hale getirmiştir. Mevcut kanallarda topluluklardan para kazanma ve kademeli üyelik seviyeleri oluşturma fırsatı,‌ ‌sosyal‌‌ ‌tokenler sayesinde daha kolay ve dolayısıyla daha kazançlı olmaktadır.

Sosyal Token Örnekleri

Tatil Token

Tatil Token, Tatilbudur.com ekosistemi içerisinde kullanıcılarının sadakat programlarından faydalanmasını sağlayan blokzincir temelli bir dijital varlıktır. Tatil Token ile kullanıcılar birçok avantaja erişebilir, Tatilbudur ürünlerine erken ya da avantajlı şekillerle sahip olabilmektedirler.

Tatil Token’in sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Erken rezervasyon öncesinde ilave indirimle ön satışa erişim hakkı,

  • Konserlere özel etkinlerde özel indirimler katılım limitlerinde öncelik ve ayrıcalıklı erişim hakları,

  • Uçak bileti alımlarında hizmet bedeli indirimleri,

  • Ayrıcalıklı indirim hakları,

  • İndirimli transfer hakları,

  • Ürün bazlı indirimlerden yararlanma imkanı,

  • Tekne Turları, Beach Club ve gece turlarında özel indirimler ve katılım limitlerinde öncelik hakları,

  • VIP Transfer Hizmetlerinde özel indirimler.