Spot Bitcoin ETF Onayına Son Bir Kala Altın ETF'i Karşılaştırması -banner-imageAraştırma

Spot Bitcoin ETF Onayına Son Bir Kala Altın ETF'i Karşılaştırması

Kripto para piyasası yatırımcıları, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından gelebilecek bir spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) onayı ile beklenti içerisinde bulunuyor. Bitcoin’in sık bir şekilde karşılaştırıldığı ve benzer şekilde değer saklama aracı olarak görüldüğü altının borsa yatırım ürünü olduğu dönemde nasıl bir performans izlediği ise merak konusu oldu.

Borsada işlem gören ilk altın ürünü, 1961’de kuruldu ancak bu mevcut Bitcoin başvuruları gibi spot bir ETF değildi. Bir borsa yatırım fonunun gerçek kimliğini ortaya koyabilmesi için ABD borsalarında yer alması gerektiği düşünülüyor. Bu nedenle şu anki Bitcoin başvuruları ile altını karşılaştırmak için ABD’den gelen onay tarihini incelememiz gerekiyor.

ABD’de ilk spot altın ETF’i, Boston merkezli finansal hizmetler şirketi State Street Corporation tarafından başvurulan “SPDR Gold Shares” (GLD) adı ile 18 Kasım 2004 tarihinde New York Borsası (NYSE) Arca tarafından ticarete açılmıştı. GLD adlı ETF, fiziksel olarak depolanmış altın rezervlerinde dayanmaktadır ve hisse senedi gibi ticareti yapılmaktadır.

Söz konusu ETF ilk üç işlem gününde 1 milyar dolar varlığı aşmıştı. Mevcut durumda altına dayalı en büyük ETF olan GLD, 40 milyar doların üzerinde varlık bulunduruyor.

O dönemde GLD’nin onaylanması altın piyasası için bir dönem noktası olarak yorumlanmıştı. ETF öncesinde yatırımcılar, altın için fiziksel olarak alım yapmak ya da vadeli işlem piyasasında pozisyon açmak zorundaydı.

ETF onayı, altın piyasasının likiditesini artırırken yatırım yapma sürecini de kolaylaştırdı ve yatırımcı kitlesinin daha da büyümesine önayak oldu. Onay süreci sonrasında altın piyasadaki en çok talep gören ürünlerden biri olarak karşımıza çıkmıştı. Öte yandan altın ETF’inin diğer emtia bazlı ETF’lerin ortaya çıkmasına ve günümüzdeki Bitcoin ETF başvurularının yapılmasına ilham kaynağı olduğu düşünülüyor.

Altın ETF’i piyasaya sürüldüğü yıldan itibaren piyasa değerini birkaç katına ulaştırmıştı. Ayrıca 2004 yılında 400 dolar bandında olan altın, 6 yıl içerisinde de %370’lik bir büyüme performansı göstermişti.

Bitcoin’in muhtemel performansı

Spot Bitcoin ETF onayında da benzer bir şekilde Bitcoin’in bir rezerv olarak tutulacak olması ve halihazırda aktif arzının düşük olması fiyatta yükseliş yaşanması için bir işaret olarak görünüyor.

Bitcoin ETF ile yatırımcıların daha geniş kitlelere ulaşmasına ve daha çok talep görmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Altın ETF ile karşılaştırıldığında işlem hacminin ve likiditenin artacağı toplam varlık değerinin daha yukarılara tırmanacağı tahmin ediliyor.

SEC tarafından gelebilecek olası bir onay ile birlikte Bitcoin ETF’inin ABD borsalarında yer alacak olması ve 10’dan fazla varlık yönetim şirketinin elinde Bitcoin bulunduracak olması kripto para piyasası için oldukça olumlu bir adım.

Tıpkı altında olduğu gibi Bitcoin’de de uzun vadede fiyatın artacağı ve bir emtia olarak regüle edileceği düşünülüyor. Kripto para piyasasında analistler, Bitcoin ETF’inin onayı ile birlikte fiyatın büyük bir yükseliş yaşayacağını ve altında olduğu gibi 3-4 katlara varan artışlar görüleceğini düşünüyor. Galaxy Digital’in araştırmacılarından Chales Yu’ya göre Bitcoin’de spot ETF’lerin onaylanmasından sonra ilk ay %6,2 yükseliş gelecek ve 1 sene içerisinde toplam %74 artış olacak.

Ancak yine de kripto para piyasası henüz regüle edilmemiş ve volatilitesi yüksek olduğu için ocak ayında bir “haberi sat” durumunun yaşanabileceği tahmin ediliyor.