Stellar ve PwC, Blokzincir Projelerini Değerlendirmek İçin 'Çerçeve' Yayınladı

Stellar Geliştirme Vakfı, Kolombiya, Arjantin, Kenya, Filipinler ve diğer gelişmekte olan pazarlarda blokzincir projelerinin etkinliğini değerlendirmek için bir finansal katılım çerçevesi yayınladı. Söz konusu çerçeve, PricewaterhouseCoopers International (PwC) danışmanlarıyla iş birliği içinde geliştirildi.

Cointelegraph’ın haberibe göre bu çerçeveyi kullanan ekipler, blokzincir ödeme çözümlerinin ücretleri %1 veya altına düşürerek finansal ürünlere erişimi önemli ölçüde artırdığı sonucuna vardı. Ayrıca blokzincir ürünlerinin ödemelerin hızını artırdığını ve kullanıcıların enflasyondan kaçınmasına yardımcı olduğunu tespit ettiler. Bazı blokzincir geliştiricileri, ürünlerinin "finansal kapsayıcılığı" artırabileceğini öne sürüyor. Başka bir deyişle, ürünlerinin gelişmekte olan dünyada yaşayan bankaya erişimi olmayan insanlara hizmet sağlayabileceğini belirtiyorlar. Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) bu fikre dayanarak şimdiye kadar fonlanmasına yardımcı olduğu sekiz blokzincir projesini listelemişti.

Öte yandan Stellar ve PwC, makalelerinde, başarı için neyin gerekli olduğunu değerlendirmek için bir çerçeveye sahip olmadıkları takdirde projelerin finansal katılımı artırmada başarısız olabileceğini savunarak "Her teknolojik yenilikte olduğu gibi, sağlam yönetişim ve sorumlu tasarım ilkelerine duyulan ihtiyaç başarılı bir uygulamanın anahtarıdır" ifadelerini kullandı.

Stellar ağı, yetersiz hizmet alan finansal piyasalarda ödeme katılımının öncülerinden biri olarak dikkati çekiyor. Nitekim Stellar Geliştirme Vakfı, Aralık ayında, yardım kuruluşlarının savaştan kaçan Ukraynalı mültecilere yardım etmek için fon dağıtmasına yardımcı olacak bir program duyurmuştu.