Stellar (XLM) Neden Yükseldi?- 20.07.2023

Stellar, ödeme sistemleri için kurulmuş; Dolar, Euro ve Bitcoin gibi çeşitli para türlerini oluşturmaya, transfer etmeye ve alıp satmaya imkân veren açık kaynak kodlu ve merkeziyetsiz bir protokoldür. Dünyanın bütün finansal sistemlerinin tek bir ağ üzerinde çalışabilmesi amacıyla Stellar Development Foundation (Stellar Geliştirme Vakfı) tarafından 2015 yılında geliştirilmiştir.

Merkeziyetsiz olduğu için kendini “kamuya ait” olarak nitelendirmektedir. Bütün sistemin senkronize dilmesi için blokzincir kullanılsa da son kullanıcıya ulaşan ürün nakittir. Stellar diğer birçok blokzincir temelli sisteme çok daha ucuz, hızlı ve enerji açısından çok daha tasarruflu bir alternatif ortaya koymaktadır.

XLM son 24 saatte %23.37’lik yükselişle birlikte 4.74 TL’den işlem görüyor. Stellar ve kripto destekli bir finansal hizmetler platformu olan Bitso, Latin Amerika'da uluslararası USDC ödemelerini teşvik etmek için iş birliği yapacaklarını açıkladı. Nitekim Bitso; Arjantin, Meksika ve Kolombiya'ya sınır ötesi ödemeleri ve havaleleri kolaylaştırmak için Stellar'ın Anchor Network'ünü kullanacak. Stellar 17 Temmuz’da da sınır ötesi havale uygulaması HoneyComb ile ortaklık kurduğunu duyurmuştu. Bu gelişmelerin XLM’nin yükselişinde etkisi olmuş olabileceğini söyleyebiliriz.