STEPN (GMT) Nedir? -banner-imageKoin İncelemeleri

STEPN (GMT) Nedir?

Projenin Adı: STEPN

Projenin Belirteci: GMT

Projenin İnternet Sitesi: https://www.STEPN.com/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/STEPNofficial

Projenin İzahname Adresi: https://whitepaper.STEPN.com/


A. STEPN (GMT) Nedir?

STEPN, Mart 2022'de kullanıma sunulan bir Web3 etkinlik izleme uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların koşma, yürüme veya hızlı tempolu koşma eylemini tokenize etmelerine olanak tanır. Mevcut önde gelen move-to-earn uygulamalarından biri olan STEPN, GameFi ile SocialFi öğelerini birleştirir.


B. STEPN (GMT) Neler Sunmaktadır?

Solana blokzinciri tarafından desteklenen ilk move-to-earn mobil NFT oyunu STEPN ile kullanıcılar, bir NFT spor ayakkabısı ile yürüyerek veya koşarak kazanç elde edebilirler. STEPN, milyonlarca insanı Web3 çağına getirerek daha iyi yaşam tarzları benimsemeleri için motive ederken aynı zamanda karbon nötrlüğü elde etmeye yardımcı olmayı hedefliyor.

Whitepaper’ında yer alan bilgilere göre STEPN, Solana Ignition Hackathon 2021'de 500'den fazla proje arasında 4. sırada yer almayı başarmış, move-to-earn konseptini etkin bir şekilde hayata geçiren ilk projedir. STEPN, kullanıcıların düzenli fiziksel aktivitelere katılarak pasif gelir elde etmelerini sağlayan, move-to-earn (M2E) konsept uygulamalarının öncüsüdür. M2E oyunlaştırma, kullanıcıların kripto para veya fiat para birimine dönüştürülebilen oyun içi varlıklarını tam olarak kontrol ettiği play-to-earn modeline benzer şekilde çalışır. M2E uygulamaları, kullanıcıların sadece yürürken veya koşarken fiziksel aktivitelerini tokenize etmelerine olanak tanır.

STEPN türünün ilk örneği projelerden olmasıyla sporu oyunlaştırmıştır. Uygulamanın oyun içi ödülleri, günlük enerji ödenekleri ve özelleştirilmiş spor ayakkabılar sayesinde STEPN hareketi oyunlaştırıyor ve kullanıcıları daha sağlıklı bir yaşam tarzına yönlendiriyor. Gelecekte uygulama, 2,5 km ile 15 km arasında haftalık ve aylık yarışların yer alacağı bir Maraton Modu eklemeyi planlıyor. Maraton katılımcıları, en üst sıralarda yer alan koşucular için ekstra ödüllerle birlikte, bir skor tablosunda başarılarını kazanabilecek ve karşılaştırabilecekler.


C. STEPN (GMT) Teknolojisi

STEPN ile kullanıcılar kendilerine spor ayakkabı biçimindeki NFT'ler oluştururlar. Kullanıcılar, yürüyerek veya koşarak, oyun içinde kullanılabilecek ya da kâr amacıyla nakde çevrilebilecek gelir elde edebilirler.

STEPN ekosistemi, her biri kullanıcılara farklı avantajlar sunan Green Satoshi Token (GST) ve Green Metaverse Token (GMT) olmak üzere iki token üzerinde çalışır.

Green Satoshi Token (GST)

Green Satoshi Token (GST), farklı oyun etkinliklerine katılmak dışında yatırım gerektirmeyen bir yardımcı program tokenidir. Oyuncuların spor ayakkabılarını GST tokenleriyle oluşturmasına izin verilir. Kullanıcılar GST’yi spor ayakkabılarını onarmak, kilitlemek/kilidini açmak veya seviye atlamak için kullanılabilir. Ayrıca GST, spor ayakkabılar 30. seviyeye veya üstüne ulaştığında USDC’ye dönüştürülebilir. Basitçe söylemek gerekirse, GST, uygulamada ürün satın almak için kullanılan bir uygulama içi para birimidir. Kullanıcılar oyunda GST kazanabilir. GST'nin arzı sınırsızdır.

Green Metaverse Token (GMT)

GMT bir yönetişim tokenidir. Kullanıcılar, çeşitli oyun aktivitelerine katılarak veya sadece koşarak GMT kazanabilirler. GMT, STEPN projesinin yerel ana tokenidir. GMT, kullanıcıların yüksek bir noktaya kadar seviye atlamalarına ve spor ayakkabılarındaki adı özel adla değiştirmelerine olanak tanır. GMT, oyun kazançlarını ve premium içerik olarak kabul edilebilecek üst düzey etkinlikleri dağıtmak için kullanılabilir. GST gibi GMT de spor ayakkabılar 30. seviyeye veya üstüne ulaştığında USDC’ye dönüştürülebilir.

Kullanıcılar ayrıca NFT pazar yeri aracılığıyla bir sneaker NFT kiralayabilir ve ödülleri sahibiyle paylaşabilir. Spor ayakkabınız donatıldıktan sonra koşmaya ve GST tokeni kazanmaya başlayabilir. (arzın %30'u ödül dağıtımı için ayrılır). STEPN, "STEPN uygulamasındaki tüm varlıklar bireysel kullanıcılara ait olmasına ve uygulamadaki kazançların çoğu kullanıcılar tarafından elde edilmesine" rağmen, tüm uygulama içi mint ve satın almalara uygulanan bir vergiden kar elde ediyor. Spor ayakkabınızın özelliklerinin tümü, enerji sınırına katkıda bulunur. Ödül tedariki sınırlı olduğundan, enerji üst sınırı kritik bir faktördür.

STEPN, kısmi Bizans Hata Toleransı’na (BFT) sahip bir Proof of Stake fikir birliği mekanizmasıyla birleştirilmiş Proof of History sahip Layer-1 blokzinciri olan Solana üzerine inşa edilmiştir. Dünya çapında faaliyet gösteren ve saniyede 50.000 adede kadar işlemi işleyebilen 200 node’a sahiptir. Solana, böylesine etkileyici bir performans elde etmek için bir dizi koordineli optimizasyon gerçekleştirir ve işlemleri çok iş parçacıklı bir şekilde işler, bu da onu daha yavaş blokzincirlerinden ayırır.


D. STEPN (GMT) Ekip ve Şirketi

STEPN, Avustralyalı blokzincir girişimcisi Yawn Rong tarafından kuruldu. Rong, daha önce bir Avustralya kripto para fonu düzenleme denetçisi olan Crypto SA'yı kurmuş, Algorand'ın elçisi ve Güney Avustralya Blokzincir Derneği'nin endüstri temsilcisi olarak görev yapmıştır. STEPN’i oyun geliştiricisi ve Falafel Games'in eski kurucusu olan ortağı Jerry Huang ile kurmuştur.

STEPN, Sequoia Capital, Folius Ventures, Solana Capital, Alameda Research, 6th Man Ventures, DeFi Alliance gibi en büyük kripto para girişim sermayesi şirketlerinden 5 milyon USD’lik önemli bir başlangıç fonu toplamıştır.


E. STEPN (GMT) Dijital Varlık Ekonomisi

STEPN ekosisteminde iki token bulunmaktadır; ilki GMT, ekosistemin yerel tokenidir ve yönetişim amaçlıdır. GMT’nin arzı 6.000.000.000 GMT’dir. 2 Şubat 2023 itibarıyla maksimum arzın %10’u dolaşımdadır. STEPN ekosisteminin yardımcı program tokeni olan GST’nin arzı ise limitsizdir.


F. STEPN (GMT) Değerlendirmesi

STEPN, Solana Ignition Hackathon 2021'de 500'den fazla proje arasında 4. sırada yer almayı başaran ve move-to-earn konseptini etkin bir şekilde hayata geçiren ilk projedir. Kullanıcılarına sağlıklı bir yaşam tarzını gelir elde ederek benimsetmeye çalışan STEPN aynı zamanda iklim değişikleri konusunda da ekosistemde farklılık yaratmayı hedeflemektedir. STEPN, bir sağlık ve fitness uygulamasının move-to-earn mekaniği ile benzersiz bir kombinasyonudur. Bu alanda öncü proje olan STEPN, yeşil enerjinin öneminin her geçen gün arttığını göz önünde bulundurulduğunda, kripto para ekosisteminin çevreci projelerinden biri konumda yer almaktadır.