Sui Network (SUI) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Sui Network (SUI) Nedir?

Projenin Adı: Sui Network

Projenin Belirteci: SUI

Projenin İnternet Sitesi: https://sui.io/#

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/mysten_labs

Projenin İzahname Adresi: https://docs.sui.io/


A. Sui Network (SUI) Nedir?

Sui (SUI), dijital varlık sahipliğini hızlı, özel, güvenli ve herkes tarafından erişilebilir hale getirmek için tasarlanmış bir Katman-1 blokzincir ve akıllı sözleşme platformudur. Sui Evan Cheng, Adeniyi Abiodun, Sam Blackshear, George Danezis ve Kostas Chalkias adlı geliştiriciler tarafından kurulan MystenLabs tarafından 2021 yılında geliştirilmeye başlandı. Projenin ana amacı, zincir içi uygulamalar için yüksek hız ve işlem kesinliği sağlamaktır. Sui'nin akıllı sözleşmeleri, Rust tabanlı bir programlama dili olan Move ile kodlanarak hızlı ve güvenli işlem yürütme önceliği vermektedir.


B. Sui Network (SUI) Neler Sunmaktadır?

Sui, akıllı sözleşme işleme ve DApp geliştirme, işlem yerleşimi ve token verme gibi diğer blokzincir platformlarında ortak olan birçok özellik sunar. Bunların yanı sıra hız, ölçeklenebilirlik ve güvenlik blokzincir üçlemesini çözme hedefiyle onu diğer platformlardan ayıran birkaç özellik vardır.

Sui, akıllı sözleşmeleri yürütmek için gereken süreyi azaltmayı ve merkeziyetsiz uygulamalar (DApp) için ölçeklenebilirliğe öncelik vermeyi amaçlayan bir platformdur.

Hızlı ve güvenli işlemler: Sui blokzinciri işlemleri hızlı ve güvenli bir şekilde işlemek için tasarlandı.

Düşük gas ücretleri: Sui blokzincirindeki gas ücretleri çok düşüktür ve bu da onu geliştiriciler için uygun maliyetli bir platform haline getirir.

Ölçeklenebilirlik: Sui blokzincir ölçeklenebilir olacak şekilde tasarlandı. Bu nedenle çok sayıda işlemi gerçekleştirebilmektedir.

Birlikte Çalışabilirlik: Sui blokzincir diğer blokzincirlerle birlikte çalışabilmektedir. Böylece varlıkları farklı ağlar arasında aktarmayı kolaylaştırmaktadır.

SUI, Sui platformunda dört amaca hizmet eder:

Kullanıcılar, SUI stake ederek Pay İspatı (PoS) sistemine katılabilir.

SUI, platformdaki işlemleri yürütmek ve depolamak amacıyla gereken gas ücretlerini ödemek için kullanılmaktadır.

SUI, paranın standart özellikleri (bir hesap birimi, bir takas aracı veya bir değer deposu) ve akıllı sözleşmeler, birlikte çalışabilirlik ve birleştirilebilirlik tarafından sağlanan daha karmaşık işlevsellik dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için çok yönlü ve likit bir varlık olarak kullanılabilir.

SUI, protokol yükseltmeleri gibi konularda zincir içi oylamaya katılabilmek için kullanılmaktadır. Bu sebeple yönetişimde önemli bir rol oynar.


C. Sui Network (SUI) Teknolojisi

Sui; Ethereum, Solana ve Polkadot gibi diğer blokzincirlerden ayırmak için blokzincirin güvenliğinden ödün vermeden hızını ve ölçeklenebilirliğini artırmak amacıyla çeşitli mimari tasarımlar sunar. Bunlar Sui konsensüs motorunu, paralel işlem yürütmeyi ve Sui'nin Move akıllı sözleşme programlama dilini içerir.

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinde gerçekleştirilen işlemler teker teker onaylanır. Bu da çifte harcama ihtimalini ortadan kaldırmaktadır ve ağdaki rekabeti arttırmaktadır. Tek tek onaylanan işlemler ağda tıkanıklığa veya yavaşlamaya neden olmaktadır.

Sui, birbirinden bağımsız farklı işlem türleri arasında "paralel konsensüs" sağlayan "işlem paralelleştirme" süreci sayesinde "yatay ölçeklendirme” sağlar.


D. Sui Network (SUI) Ekibi ve Şirketi

Sui, Evan Cheng, Adeniyi Abiodun, Sam Blackshear, George Danezis ve Kostas Chalkias tarafından kurulan bir şirket olan MystenLabs tarafından geliştirilmiştir. Kurucular, Diem blokzincir ve sabit koin ödeme sisteminin yanı sıra Facebook cüzdan programı Novi'nin geliştirilmesine öncülük eden yöneticiler ve mimarlardan oluşmaktadır. Bu projeler hali hazırda devam etmemektedir.

MystenLabs ayrıca birkaç platforma özgü Move akıllı programlama dilinin geliştirilmesinden ve sürdürülmesinden de sorumludur. Bu program Sui blokzincirini çalıştırmak ve dapp oluşturmak isteyen geliştiriciler için gerekli olan bir Move varyasyonu olan Sui Move'u içerir. Ayrıca Sui, bir dizi hibe yoluyla ekosistem geliştiricilerini ve yaratıcılarını desteklemeyi amaçlayan, bağımsız bir kuruluş olan Sui Vakfı tarafından da denetlenmektedir.


E. Sui Network (SUI) Dijital Varlık Ekonomisi

Sui Network ağının yerel kripto para birimi SUI’dir. SUI’nin maksimum arzı 10.000.000.000 olarak belirlenmiştir. Ayrıca 15 - 22 Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleşen bir ICO gerçekleştirilmiştir.


F. Sui Network (SUI) Değerlendirme

Sui Network, blokzincir teknolojisi ve ölçeklenebilirlik sorunlarına getirilen yeniliklerle bakımından blokzincir teknolojisinin geleceği hakkında umut verici bir örnek teşkil etmektedir. Sui blokzincir ağının gönderilen işlemleri aynı anda paralel olarak işleyebilmesi diğer benzer hizmetleri sunan kripto para projelerinden ayrılmasını sağlamaktadır. Ayrıca kendine özgü geliştirdiği Pay İspatı (PoS) yapısıyla Ethereum’a alternatif olarak görülmektedir. Bu da Sui’nin platform olarak gelecekte sürdürülebilir olmasını destekleyen özelliklerden biridir.