SWIFT’ten CBDC Çalışmaları için Açıklama Geldi

Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği (SWIFT) farklı teknolojiler ve para birimleri üzerinde 8 ay süren bir denemenin ardından küresel bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ağı için planını ortaya koydu.

Fransa ve Almanya'nın ulusal merkez bankalarının yanı sıra HSBC, Standard Chartered ve UBS gibi küresel kredi kuruluşlarının da dahil olduğu denemede, CBDC'lerin uluslararası alanda nasıl kullanılabileceği ve hatta gerektiğinde itibari paraya nasıl dönüştürülebileceği incelendi.

SWIFT'in İnovasyon Başkanı Nick Kerigan, önümüzdeki yıl içinde daha gelişmiş testlerle devam edecek olan denemenin, toplam 14 merkez bankası ve ticari bankanın ana merkeze kol gibi bağlandığı bir bisiklet tekerleğine benzediğini söyledi.

Kerigan,”Buradaki fikir, ölçek büyütüldüğünde, bankaların her bir muhatapla ayrı ayrı bağlantı kurmaları durumunda binlerce bağlantı yerine yalnızca bir ana küresel bağlantıya ihtiyaç duyabilecekleridir. İhtiyaç duyulan bağlantı sayısının çok daha az olduğuna inanıyoruz" dedi.

Dünya merkez bankalarının yaklaşık %90'ı şu anda CBDC'leri kullanıyor, deniyor ya da araştırıyor.