Taraftar Token Arzı - FTO (Fan Token Offering) Nedir?-banner-imageAkademi

Taraftar Token Arzı - FTO (Fan Token Offering) Nedir?

Günümüzde taraftar toplulukları destekledikleri kulüplerde, organizasyon ya da kişilerle daha fazla etkileşim kurmayı arzu etmektedir. Özellikle covid-19 salgının etkileri nedeniyle bu etkileşim son zamanlarda oldukça gerilemiştir. Dijital teknolojilerin ve kripto para ekosisteminin sağladığı yeniliklerle birlikte artık bu sorun aşılmakta ve taraftarlar, destekledikleri kulüplerle etkileşime geçerek birçok eşsiz deneyime ortak olabilmektedir.

Taraftar Tokenlar Neler Sunmaktadır?

Taraftar tokenı (fan token) olarak adlandırılan bu dijital varlıklar ile taraftarlar eğlence ve spor sektörlerindeki yeni trendlere, özel indirimlere ya da etkinliklere erişim sağlayabilmektedir. Bu tokenlar sayesinde erişebildikleri deneyimlerin yanı sıra taraftarlar, tokenlarını bir yatırım aracı olarak da değerlendirebilmektedir. Kulüpler de taraftar token projeleri sayesinde taraftarlarına en sevdikleri oyuncuyla tanışma, imzalı forma kazanma, locadan maç izleme gibi çeşitli ödüllere ulaşma şansı vermekte ve kulübe finansal olarak destek bulabilmektedir. Taraftar token sayınız ne kadar fazla ise, o kadar ödüle, çekilişe ve eşsiz deneyime katılma şansına sahip olabilirsiniz. Özetlemek gerekirse taraftar tokenların sağladığı avantajlar şu şekildedir:

  • Kulüp kararlarında etkili olma ve oy verme hakkı,
  • Anketler ve açık artırmalara katılarak çeşitli ödüller kazanma hakkı,
  • İmzalı forma, futbolcularla tanışma ve yemek organizasyonları gibi eşsiz deneyimlere katılma hakkı,
  • Soru cevap etkinliklerine ve maç önü etkinliklerine katılma hakkı,

gibi birçok farklı ödül ve eşsiz deneyimden faydalanma fırsatı, taraftar token sahiplerine sunulur.

Taraftar Token Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Kripto paraların genelinde olduğu gibi, taraftar token fiyatları da tamamen piyasadaki arz ve talebe göre artış ya da düşüş gösterebilir. Taraftar token fiyatları tamamen arz ve talebe göre belirlendiği için önemli sportif başarılarda, yönetimsel gelişmelerde ya da takım performansındaki dalgalanma durumlarında fiyatlarda değişim olabileceği unutulmamalıdır.

FTO (Taraftar Token Arzı) Nedir?

Taraftar token arzı ya da FTO, geleneksel finans piyasalarındaki IPO’lara ya da kripto para piyasasındaki ICO’lara benzemektedir. Bir alım satım platformu üzerinden gerçekleştirilmesi halinde ise, IEO olarak adlandırılmaktadır. İlk halka arz olarak nitelendirebileceğimiz bu etkinlikler olan ICO, IEO, STO ve IDO hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Taraftar token arzı, tokenların piyasaya çıkmadan önce belirlenmiş bir fiyat üzerinden satışının yapıldığı ve daha sonra işleme açıldığı tüm süreçleri kapsamaktadır. Bu etkinlik her taraftar tokeni için yalnızca bir kez yapılır. Token alış satış işlemlerine açılmadan önce, belirlenmiş olan fiyattan satışı gerçekleştirilir. Bu esnada satın alan kullanıcılar herhangi bir kısıtlama süresi yok ise, bu tokenlarını yalnızca işlem tahtası açıldığında satabilirler. Eğer bir kilit süresi söz konusu ise, bu kilit süresinin sonunda tokenlarını satabilirler. Taraftar token arzları birkaç aşamada gerçekleşebilir. Tüm bu aşamaların sonunda taraftar tokenı işleme açılır ve fiyat piyasadaki arz ve talebe uygun şekilde işlem görerek belirlenir.

Kilitli Token Nedir?

Kilitli token kavramı, FTO (Fan Token İhracı) sürecinin temel bileşenlerinden biridir. Token ekonomisinin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayan kilitli tokenlar, kilitsiz tokenlarla ön satış fiyatı, maksimum satın alım limiti ve kilit süresi gibi özelliklerle ayrışmaktadır. Ön satış süreci başlamadan önce ilgili projenin izahnamesinde detaylı bir şekilde tüm özellikleri belirtilen kilitli tokenlar, yatırımcılara belirli bir süre boyunca fan tokenlarını satmama şartı ile daha uygun bir fiyattan arz edilmektedir. 12 ay, 6 ay ya da 3 ay gibi kilit seçeneklerinin yer aldığı fan token projelerinde tokenlar, bu süreç boyunca kilitli olarak kalır ve hiçbir şekilde satılamaz.

Kilit süreleri, fan tokenın satın alındığı an itibarıyla başlamaktadır. Kilit süresi tamamlandıktan sonra ise fan token, işlem gördüğü çift üzerinden alım satıma açılmaktadır. Bu şekilde token ekonomisi dengelenerek, yüksek enflasyon ya da arz kıtlığı gibi durumlar engellenmektedir.

Siz de taraftar token sahibi olmak istiyorsanız buraya tıklayın.